Vissza a Tudástár oldalra

Az utolsó hónapban vagyunk: hamarosan kivezeti 3G-hálózatait a Telekom

Közzétéve: 2022. június 8.
Olvasási idő: 5 perc

A hazai mobilszolgáltatók már megkezdték a 3G kivezetését, ami után a mobil hanghívásokat a 2G-, a mobilinternet adatforgalmat pedig a 4G- és 5G-hálózatok veszik át. A lekapcsolási folyamatban legelőrébb a Magyar Telekom tart: ők június 30-ig teljes mértékben kivezetik 3G-hálózataikat. Összefoglaljuk, mit érdemes erről tudni.

A 3G-hálózatok szakaszosan történő kivezetését minden hazai mobilszolgáltató megkezdte: a Vodafone és a Yettel májusban a fő üdülőterületeken (Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó környéke) szüntette meg 3G-szolgáltatását, míg a Magyar Telekom nyilatkozatai alapján június 30-ig az ország teljes területén felszámolja ezt a hálózatát.

telekom

Miért van szükség a 3G-kivezetésre?

A 3G-mobilinternet adatátviteli sebessége jóval elmarad a fejlettebb 4G- és 5G-szolgáltatásokétól. Ráadásul a mobil távközléshez használatos frekvenciatartomány véges, így a 3G egyre inkább „elfoglalja a helyet” a fejlettebb hálózatok elől. Ezért a szolgáltatók világszerte fokozatosan kivezetik a 3G-szolgáltatásokat a piacról, hogy a felszabaduló kapacitásaikkal magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtsanak.

A kivezetés részletei

A 3G-hálózatok kivezetésén évek óta dolgoznak a hazai szolgáltatók. A Magyar Telekom idén június 30-ig minden magyarországi településen megszünteti 3G-szolgáltatását, a Yettel és a Vodafone pedig várhatóan 2023-ban vezeti ki teljesen 3G-hálózatait.

Azok a mobilinternet előfizetők, akik továbbra is szeretnék igénybe venni a Telekom mobilinternetcsomagjait, július 1-től kizárólag 4G- és 5G-hálózaton tehetik ezt meg, erre azonban olyan mobilkészülékre van szükség, amely 4G- és 5G-hálózatot használ.

Hogyan tudom ellenőrizni, hogy készülékem 4G- vagy 5G-képes-e?

Régi típusú 3G-s telefonnal nincs lehetőség a 4G- és 5G- hálózatokra való csatlakozásra, így kisebb sebességgel és kevesebb helyen nyílik lehetőség a mobilinternetezésre. A készülékek hálózati képességét készülékenként eltérő módon lehet ellenőrizni, de általában az alábbi menüpontokban lehet utánajárni: Beállítások - Kapcsolatok - Mobilhálózatok - Hálózati mód. Az ellenőrzés pontos és részletes lépéseiről a Telekom 3G-kivezetéssel kapcsolatos tájékoztatójában, vagy a netrefel.hu oldalon tájékozódhatunk.

Mi a teendő, ha mobilkészülékem legfeljebb 3G-kapcsolat létesítésére képes?

Amennyiben mobiltelefonunkat csak üzenetváltásra (SMS küldésére és fogadására), valamint telefonhívásokra használjuk, nincs teendőnk. Ahhoz azonban, hogy továbbra is élvezhessük a mobilinternet nyújtotta előnyöket, például használhassuk a csevegőalkalmazásokat, levelező applikációkat, GPS-t, fejlett, 4G- és 5G-képes mobiltelefonokra kell váltanunk. Ehhez hasznos anyagi segítséget jelenthet az NMHH mobilkészülékcsere-támogatási programja, amely keretein belül 20.000 forintos pénzügyi támogatást igényelhetnek mindazok, akik a 3G kivezetés miatt váltanának korszerűbb mobilkészülékre.

A készülékcsere-támogatási program részleteiről célszerű a NetreFel! oldalán tájékozódni!