Vissza a Tudástár oldalra

Minden, amit a készülékcseréről tudni érdemes

Közzétéve: 2021. október 21.
Olvasási idő: 10 perc
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) bejelentette, nagyszabású készülékcsere-támogatási programot indít annak érdekében, hogy a közelgő 3G hálózat hazai kivezetése után is minden állampolgárnak lehetősége legyen kiélvezni, hasznosítani a digitális világ nyújtotta előnyöket. De mit érdemes pontosan tudni a támogatási programról, és kik vehetik igénybe?

A jövő év elején startoló készülékcsere-támogatási programot minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy igénybe veheti, aki legfeljebb 2G, vagy 3G képes készüléket használ. A program 2022-ben veszi kezdetét, az év elején a 3G hálózattal ellátott okostelefonok cseréje indul, néhány hónappal később igényelni lehet majd 2G-s (a köznyelveben gyakran csak „butatelefonoknak” emlegetett) készülékek cseréjére is, a támogatási keret kimerüléséig. A program fogyasztónként bruttó 20 ezer forintos támogatást nyújt. Az új telefon minimum 4G vagy 5G VoLTE hálózattal kell rendelkezzen, kiskereskedelmi ára pedig nem haladhatja meg a 120 ezer forintot.

Aki igénybe szeretné venni támogatást, annak az új készülékek beszerzését érdemes a karácsonyi szezon utánra időzíteni, mivel a készülékcsere-támogatási program 2022 első felében válik majd esedékessé, és a program keretösszegének kimerüléséig fut majd. A támogatást a hazai szolgáltatók üzleteiben, illetve a programban résztvevő kereskedések üzleteiben lehet igénybe venni. A résztvevő kereskedők listáját a netrefel.hu oldalon tesszük majd közzé a program indulása előtt.

Annak érdekében, hogy tudjuk, érint-e minket a 3G kivezetés, és szükségünk lehet-e új készülékre, az NMHH azt kéri a magyar fogyasztóktól, hogy ellenőrizzék saját és szeretteik telefonkészülékeit a megadott támpontok alapján, hogy azok 3G-képes vagy korszerűbb, 4G és 5G kompatibilisek-e.

Erre a következő módon van lehetőség:

  1. Az 50 leggyakoribb 3G-s mobilkészülék listáján érdemes ellenőrizni, hogy szerepel-e saját, vagy szeretteink mobiltelefonja. Amennyiben igen, egész biztosan igénybe vehetjük a készülékcsere támogatást.
  2. Ha a feltüntetett listán nem találjuk készülékeinket, akkor a készülék-ellenőrzés oldalon feltüntetett folyamatot követve győződjünk meg telefonunk korszerűségéről.

Ha a fenti instrukciók után is bizonytalanok lennénk, hogy jogosultak vagyunk-e a támogatásra, forduljunk szolgáltatónkhoz! Az ügyfélszolgálatnál dolgozó szakemberek segítsenek beazonosítani készülékünket.

Ha a beazonosítás során meggyőződtünk róla, hogy telefonunk legfeljebb 2G, illetve 3G képes, jogosultak vagyunk a jövő év elejétől igényelhető készülékcsere-támogatásra. Amennyiben úgy döntünk, hogy szeretnénk élni ezzel a lehetőséggel, mindenképpen célszerű a készülékvásárlást a karácsonyi időszak utánra időzíteni, mert az anyagi támogatás csak ezt követően, 2022 első felétől lesz elérhető.

Honnan tudom majd, hogy mikor indul a program?  

Itt, a netrefel.hu-n folyamatosan friss, naprakész információkkal szolgálunk a program részleteivel kapcsolatban.