Vissza a Tudástár oldalra

5+1 tipp a mobiltárhelyünk felszabadítására

Közzétéve: 2021. június 28.
Olvasási idő: 5 perc
Ha már évek óta megvan a mobilkészülékünk, érdemes időről-időre kipucolni a tárhelyét és törölni a felesleges adathulladékokat. A mobilnagytakarítás azért is fontos, mert a költséghatékonyabb telefonok gyakran csak néhány giga tárhellyel rendelkeznek, ezért hamar betelnek. Ebben a cikkünkben arra adunk tippeket, hogy miként szabadíthatjuk fel a háttértár kapacitását.

Az 5-1 tipp infografikán, ikonokkal, vonalrajzokkal, körforgásszerűen ábrázolva. 1. Töröljük a felesleges médiafájlokat! 2. Töröljük le a nem használt appokat! 3. Használjuk az ingyenesen is elérhető felhőalapú tárhelyeket! 4. Letöltött zene helyett streameljünk! 5. Ha olyan a telefonunk, ami engedi az SD-kártya használatát, akkor bővítsük a tárhelyünket! +1. Ha végigmentünk az összes fenti lépésen, és továbbra sincs elegendő memóriánk, akkor érdemes lecserélni a készülékünket és egy nagyobb memóriakapacitású modellre.

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor egy különleges pillanat fotózása közben telik be az okostelefonunk tárhelye. Ha sokszor kapunk figyelmeztetést a rendszertől, hogy már véges a készülékünk memóriakapacitása, akkor ideje nekilátni egy alapos rendszerezésnek és tisztításnak.

  1. Töröljük a felesleges médiafájlokat! Gyakran sokkal több fotót vagy videót készítünk a szükségesnél, amelyek nem is feltétlenül sikerülnek jól. Úgyhogy érdemes végignéznünk a galériánkat és kitörölni azokat a képeket, amelyek bemozdultak, elmosódtak vagy homályosak lettek. Azon is elgondolkodhatunk, hogy van-e hozzáadott értéke tíz hasonló fotónak ugyanarról a helyről, vagy elég, ha csak egyet-kettőt őrzünk meg. Már azzal is rengeteg memóriát felszabadíthatunk, ha ezektől megszabadulunk.
  2. Töröljük le a nem használt appokat! A Beállítások - Tárhely menüpontban nézzük végig az alkalmazásainkat aszerint, hogy mennyi helyet foglalnak. Gondoljuk végig, hogy az utóbbi néhány hónapban hányszor használtuk őket, és vajon tényleg szükségünk-e van rájuk.
  3. Használjuk az ingyenesen is elérhető felhőalapú tárhelyeket! A Dropbox, a Google Drive, a Google Fotók és az iCloud arra jók, hogy bizonyos mennyiségben ingyenesen feltölthetünk rájuk dokumentumokat, fotókat és videókat. Ezáltal nem a saját eszközünk memóriáját foglalják le, hanem virtuálisan “lebegnek” az online felhőben, ahonnan bármikor egy kattintással lehívhatjuk őket. Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy az adatok egy esetleges készülékcsere- vagy lopás esetén sem vesznek el, és több eszközről is elérhetjük őket a hozzájuk társított applikációkkal. Igény esetén pedig extra tárhelyet is vásárolhatunk.
  4. Letöltött zene helyett streameljünk! A telefonon tárolt hangfájlok is sok helyet foglalhatnak el, ezért érdemes valamilyen streaming szolgáltatásra váltanunk. A Spotify-nak, a Google Play Musicnak és számos online rádiónak is van ingyenesen hallgatható verziója, amit akár útközben is élvezhetünk, ha van mobilinternet előfizetésünk. Ebben az esetben arra kell ügyelnünk, hogy az applikáció használata adatforgalommal jár.
  5. Ha olyan a telefonunk, ami engedi az SD-kártya használatát, akkor bővítsük a tárhelyünket! Ezen a plusz memórián zenét, videót, képeket és egyéb médiafájlokat tárolhatunk, ráadásul viszonylag olcsón juthatunk hozzá. Ha megvettük memóriakártyát, csatlakoztassuk a telefonunkat a számítógéphez és húzzuk át az összes telefonmemórián tárolt fájlt a kártya tárhelyére.

+1 Ha végigmentünk az összes fenti lépésen, és továbbra sincs elegendő memóriánk, akkor érdemes lecserélni a készülékünket és egy nagyobb memóriakapacitású modellre.