Vissza a Tudástár oldalra

5 dolog, amellyel barátságosabb hellyé tehetjük az internetet

Közzétéve: 2021. november 13.
Olvasási idő: 6 perc
November 13-án ünnepeljük a kedvesség világnapját. Ez jó alkalom arra, hogy átismételjük a netikett szabályait, és mi magunk is tegyünk valamit érte, hogy elfogadóbbá és biztonságosabbá tegyük az internetes közösségeket. Megmutatjuk, hogy miként járulhatunk mi is hozzá, hogy emeljük a kommentkultúra színvonalát.

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy szabad véleményt nyilvánítson a közösségi médiában - egészen addig, amíg nem sért vele másokat. Sokan azonban az online térben vezetik le a mindennapok során felgyülemlett feszültségeiket. Mások akaratuk ellenére zúdítják magunkra a kommentelők haragját, mert rosszul fogalmaznak, vagy érzékeny témában nyilvánítanak véleményt egy nem megfelelő fórumon.

Az internetesen bántalmazásnak azonban súlyos következményei lehetnek: az elszenvedők először szorongani kezdenek, feszültté válnak, a hosszú távú zaklatás pedig mentális, pszichés betegségeket és valódi fizikai tüneteket eredményezhet. Hogyan kerülhetnénk el mindezt, és tehetnénk barátságosabbá, elfogadóbbá és nyitottabbá a magyar kommentkultúrát?

Kommentelni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen

Ahogy a való életnek, a virtuális térnek is megvannak a maga íratlan társas szabályai, melyek meghatározzák a kommunikáció stílusát. Az offline interakciókhoz hasonlóan az interneten is törekednünk kell arra, hogy tisztességesen, őszintén és udvariasan nyilvánuljunk meg. Az NMHH Digitálisműveltség-fejlesztési Osztályának szakértőivel összegyűjtöttünk a netes illemszabályok legfontosabb alapelveit.

  1. Fogalmazzunk egy árnyalatnyival illedelmesebben, mint ahogy szóban tennénk! Sok kutatás igazolja, hogy az SMS-ben és e-mailben írt üzenetek sokkal keményebbnek, agresszívabbnak hatnak, mintha szóban hallanánk őket. A másik oldalon lévő ember ugyanis nem látja a mosolyunkat, a nyitott testhelyzetünket, vagy nem hallja, hogy játékos, barátságos hanglejtéssel mondunk dolgokat. Ezért törekedjünk rá, hogy a szokásosnál udvariasabban fogalmazzunk, és ha a beszédhelyzet megengedi, színesítsük mondanivalónkat hangulatjelekkel is!
  2. Kerüljük a durva kijelentéseket! A fenti pontból kiindulva a trágár kijelentések is sokkal erősebben hatnak az online térben. Ezek használatával adott esteben dühösebbnek és indulatosabbnak tűnhetünk, mint amilyenek vagyunk valójában. Mielőtt elragadtatjuk magunkat, érdemes végiggondolnunk, hogy milyen következményekkel járhat, amit a közösségi médiában mondunk vagy teszünk. Ha megbánthatunk valakit a véleményünkkel, vagy később mi magunk is megbánnánk, amit mondunk, akkor inkább ne írjuk le!
  3. Válasszuk meg körültekintően, hogy milyen felületen nyilvánítunk véleményt! Nincs baj azzal, ha megosztó témákban saját álláspontot fogalmazunk meg – amennyiben kulturált stílusban és a megfelelő platformon tesszük azt. A kommentfolyamokban illendő az eredeti tárgyhoz ragaszkodni, vagy legalábbis jelezni, hogy most témát kívánunk váltani. Vallási, politikai vagy szexuális témában kizárólag olyan közösségben nyilvánuljunk meg, ahol egyértelműen nyitottak erre a többiek, és nem sértünk a kijelentéseinkkel másokat.
  4. Ne kezeljük úgy a netes közösséget, mintha mindenki a közeli ismerősünk lenne! A közösségi platformok beállításai között válasszuk el egymástól a távoli ismerősöket a legközelebbi barátainktól. Ahogy a való életben, az interneten sem tartoznak mindenkire a személyes beszélgetéseink, fényképeink és megosztásaink. Gondoljuk csak bele: ha egy ismert internetes hírportál posztja alatt leállunk vitatkozni idegenekkel, akkor a rendszer algoritmusa jó eséllyel a távolabbi ismerőseink hírfolyamában is feldobja majd a kommentünket. Biztos, hogy a volt kollégáink, a tanítványaink vagy rokonaink előtt is vállalnánk a véleményünket? Érdemes mérlegelni a szavainkat, mielőtt leírnánk őket.
  5. Ne tartsuk magunkban a pozitív visszajelzéseket! Kevesen vannak, akik a villamosmegállóban spontán leszólítanak egy idegent, hogy megdicsérjék annak kabátját vagy frizuráját. Pedig a pozitív visszajelzések igazoltan jó hatással vannak a közérzetünkre, akár kapjuk, akár adjuk őket. Kutatások szerint azok az emberek, akik váratlan helyről jövő elismeréssel találják magukat szemben, sokkal nagyobb valószínűséggel adják tovább a kapott kedvességet. Az interneten szerencsére számtalan lehetőségünk van rá, hogy tetszést nyilvánítsunk, támogassunk egy hozzánk közel álló ügyet, vagy elismerő szavakkal illessünk egy idegent - tegyünk hát így, és ne csak a kedvesség világnapján!

Ha felkeltette a téma az érdeklődését, hallgassa meg a Netre Fel! Szörfölő szeniorok podcastunk vonatkozó részét is Netikett témában: