Vissza a Tudástár oldalra

A hírközlés legnagyobb európai találmányai

Közzétéve: 2021. november 9.
Olvasási idő: 10 perc
November 9-e az Európai Feltalálók Világnapja. 1914-ben ezen a napon született Hedwig Eva Maria Kiesler, aki később Hedy Lamarr néven vált világhírű színésznővé, mégsem ezzel vonult be örökérvényűen a történelembe.

Hedy Lamarr, aki lefektette a rádióvezérlés alapjait

Hedwig Eva Maria Kiesler Bécsben látta meg a napvilágot Gertrud Lichtwitz budapesti származású zsidó koncertzongorista és Emil Kiesler bankár gyermekeként. Jómódú neveltetése révén otthoni tanitásban részesült, tíz éves korára pedig folyékonyan beszélt négy nyelven, tehetségesen zongorázott és táncolt.

Kamaszkorában színi növendék lett Max Reinhardt iskolájában – kimagasló tehetsége és szépsége által egy évvel később megkapta élete első komoly szerepét a Pénz az utcán című filmben, az átütő világhírt hozó sikert azonban 1933-ban az Extázis című filmben játszott szerepével érte el. Szülei által elrendezett házassága boldogtalannak bizonyult – noha a fegyvergyáros Fritz Mandl-lel kötött frigye során részletes, komoly ismereteket szerzett a haditechnológiáról, irányitástechnikáról és a torpedókról. 1938-ban megszökött férjétől és Amerika felé véve az irányt, hajóra szállt. Még az Egyesült Államokba való megérkezése előtt szerződést kötött a Metro-Goldwyn-Mayer médiatársasággal, ezt követően vette fel a Hedy Lamarr művésznevet.

Hollywoodba költözött, itt ismerkedett meg a szomszédságában lakó avantgárd zongorista és zeneszerző George Antheil-lel, kinek társaságában sokat időzött. Együtt töltött beszélgetéseik alkalmával lefektették a modern rádióvezérlés alapjait. Ugyan a torpedók rádióvezérlését már az első világháború során is használták, az akkori technológia fejletlensége miatt, a frekvencia megzavarásával azok könnyűszerrel eltéríthetővé voltak. A frekvencia gyors váltakoztatásával kísérleteztek az adónál és a vevőnél egyidejűleg – ehhez Antheil főműve adta az ötletet, amelyben több gépzongora is szerepelt, az abban használatos lyukszalagok felhasználásával fejlesztették ki a torpedóvezérlő találmányt. Mivel a zongorákon 88 billentyű található, ennyi frekvenciát használtak fel a kisérletek során is – ennyi frekvencia egyidejű megzavarása túlságosan sok energiát igényelt volna, mindamellett az egyedi lyukszalagok némelyiket teljesen kiszámíthatatlanná tették.

Lamarr és Antheil felajánlották találmányukat a haditengerészetnek, de az eljárást csak 1957-ben, a szabadalmi oltalom lejárta után két évvel vette elő a Sylvania Electronic Systems Division cég, és 1962-ben, a Kuba elleni tengeri blokád idején alkalmazták először az abban részt vevő hajókon. Civil felhasználásra csupán 1985 után bocsátották. Hedy Lamarr-t 1997-ben megjutalmazták a technika úttörőjének járó Electronic Frontier Foundation kitüntetéssel.

Marconi, Tesla és Popov, a rádió feltalálói

Giuseppe Marconi

Egyezményes megállapodás a mai napig nem létezik azzal kapcsolatban, hogy kinek a nevéhez köthető a rádió feltalálása. Guglielmo Marconi, Nikola Tesla és Alekszander Sztyepanovics Popov egymástól függetlenül fejlesztették ki a szikratávírót, ami a korábbi Morse féle vezetékes távíróval szemben sokkal nagyobb szabadságot biztosított a távolsági adatközlésnek: a táviratokat elektronikai hullámok útján közvetítette és mivel a gépi berendezés drót nélkül működött, alkalmas volt mozgó állomások kialakítására.

Marconi 1901. december 12-én sikeresen továbbította az első rádiójelzéseket az Atlanti-óceánon túlra, majd 1903 januárjában elküldi az első sikeres transzatlanti üzenetet az Egyesült Államok akkor elnöke, Theodore Roosevelt nevében VII. Eduárd brit uralkodónak. A vezeték nélküli rádióhullámoknak köszönhetően 1912-ben a Titanicról leadott vészjelzések a süllyedő hajó utasainak százait mentik meg.

Nikola Tesla

Találmányáért 1909-ben Nobel díjat kapott. Mivel azonban Marconi Amerikában hosszú időn keresztül Nikola Tesla asszisztenseként dolgozott, a díj odaítélése után Tesla beperelte azzal a váddal, hogy Marconi ellopta tőle a szabadalmi terveket. A tárgyalások sokáig elhúzódtak, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága csak 1943-ban hirdette ki döntését, Teslának ítélve a találmány jogait, aki azonban addigra elhunyt.

Alekszandr Popov

Alekszander Sztyepanovics Popov orosz fizikus ezt megelőzően 1895. május 7-én mutatta be Péterváron az antennából és vevőkészülékből álló rádió találmányát, amely hullámok segítségével morzejeleket továbbított több mint 60 méter távolságra. Később Nyugat-Európában is bemutatót tartott, megpróbálva meggyőzni a közvéleményt Marconival szembeni elsőbbségéről, ami azonban nem jár sikerrel.  A véletlen segítségével feltalálja a viharjelzőt – vevőkészülékét a közelgő zivatarban bekapcsolva felejti, amely interferálva továbbította a vihar elektromos kisüléseit.

Puskás Tivadar, a telefonközpontok atyja

Az erdélyi származású magyar mérnök már gyermekkorában kitűnt kortársai közül, kimagasló szellemi képességével, éles logikájával - amely leginkább a matematika iránti érdeklődésében mutatkozott meg. Tanulmányait Bécsben kezdte, azonban anyagi fedezet hiányában kénytelen volt megszakítani azt. Ezt követően Londonba utazott és munkába állt, majd nem sokkal később pedig az Egyesült Államokba költözött, ahol aranyásással foglalkozott. Itt találkozott először a telefon találmányával. Puskást már régóta foglalkoztatta a távíróközpontok létrehozása Európában, ami leginkább a tőzsdék vonakodó hozzáállása miatt nem járt sikerrel. Felkereste Edisont Amerikában és meggyőzte arról, hogy a távíróközpontok mintájára hozzanak létre telefonközpontot, amely segítségével több ember tudná használni a találmányt egyidejűleg.

Bélyeg Puskás Tivadar arcképével

1877-ben a távírók infrastruktúráját felhasználva megépült az első telefonközpont Bostonban, majd 1878-ban Edison európai képviselőjeként Puskás Párizsban is épített egyet. Noha a szabadalom Charles Scribner nevére lett bejegyezve, aki maga is nagyon sok időt töltött a találmány fejlesztésével, Edsion is elismerte, hogy az eredeti ötlet Puskás Tivadartól származik. Az ezt követő években számos központ épült Európa területén, amely nagy sikerrel rendszerezte a szövevényes előfizetői hálózatokat. A legenda úgy tartja, hogy a “halló” kifejezés Puskástól eredeztethető - a telefon tesztelése során, általa használt “hallom” szó átformálásával Edison és Puskás többízben is megerősítették, hogy a kifejezés nem azonos sem a német “hallo”, sem az angol “hello” szavakkal.

A telefontközpont mellett nevéhez kötődik a telefonhírmondó szabadalma is, amely a rádió elődjeként. A találmány óriási sikert aratva söpört végig a világon, az újszerű technológia alapjaiban formálta át a hírközlést. A találmány 1893. február 15-én kezdte meg működését Budapesten, a következő szavakkal:

Üdvözöljük Budapest lakosságát. Üdvözöljük olyan szokatlan módon, mely páratlan a világon. Üdvözöljük az első várost, amelyből a telefonhírmondó az egész világon győzedelmes útjára indul!”

Puskás a szabadalma után egy hónappal elhunyt, halálának hírét az általa feltalált telefonhírmondó közölte elsőnek.

Goldmark Péter Károly, akinek a színes televíziót köszönhetjük

Neve sokak számára ismeretlenül csenghet, annak ellenére, hogy a feltaláló, fizikus Goldmark Péterhez nem csak a színes televízió feltalálása köthető, de többek között Neil Armstrong holdra szállásának közvetítése is.

A Budapestről Bécsbe emigrált Goldmark család több nagyhírű taggal is büszkélkedhet - például Goldmark József kémikussal, aki az amerikai polgárháborúban a puskagyutacs találmányával segítette az északiak harcát, vagy Goldmark Károly zeneszerzővel, akinek tiszteletére Goldmark Péter felvette a Károly nevet.

Goldmark Péter kisgyermek korától kezdve rajongással fordult a fizika és az akkor még kísérleti cipőben járó televíziózás felé, s csupán 20 éves volt amikor egy pár centis monitoron mozgóképet jelenített meg.  Televízióval kapcsolatos fejlesztéseit eleinte Angliában, majd ezt követően Amerikában tökéletesítette. 1940-ben megalkotta színes televíziót, ami nagy hírnévhez juttatta. Goldmark sokoldalú fejlesztő volt, a II. világháború alatt a német radarok zavarására dolgozott ki technikát később pedig megalkotta a mikrobarázdás lemezjátszót és lerakta a képmagnó alapjait is.

A NASA megkeresésére olyan módszer kidolgozásával foglalkozott, amellyel közvetíthetővé válnak a holdra szállás történelmi pillanatai. Fejlesztései sikerrel jártak - így ma neki köszönhetjük a történelem legfontosabb televíziós közvetítését. Goldmark Péter. Károlyt 1977-ben Jimmy Carter amerikai elnök kitüntette. Három héttel ezután tragikus autóbalesetben életét vesztette.