Vissza a Szupersegítő leszek! oldalra

A mobilgenerációk nyomában - 2G-től az 5G-ig

Olvasási idő: 3 perc

A 2G-től az 5G-ig terjed a jelenleg elérhető mobiltechnológiák családja, amelynek minden eleme jelen van az életünkben: egymásra épülve üzemelnek a mobilszolgáltatók hálózatain. De mit is jelentenek ezek, hogyan használhatjuk őket a mindennapokban?

A 2G a hanghívások esetében továbbra is meghatározó hálózat, azonban adatforgalmi képességei a mobilinternettel szemben támasztott fogyasztói igényeket nem tudják kielégíteni. Ugyanakkor a csekély adatforgalmat igénylő gépek még mind a mai napig használják, mert szinte teljes a földrajzi lefedettsége és nagy megbízhatóságú hálózat. A hanghívások és az sms-forgalom mellett elsősorban így fizetőkapuk, pénztárgépek, különböző szenzorok és automaták használják a korlátozott sebességű adatforgalmat is lehetővé tevő 2G-hálózatot.

A nagy ugrást a 2000-es évek elején érkező 3G jelentette, hiszen szélessávú adatkapcsolatot tett lehetővé, elindítva a mobil adatforgalom térhódítását. Megfelelő lefedettség mellett a 3G-vel már gond nélkül internetezhettünk a mobiljainkon is, mi pedig egyre többen és egyre többet interneteztünk, a legkülönbözőbb alkalmazások is hihetetlen sebességgel terjedtek, és a tartalmak is egyre jobb minőségűek (és nagyobb méretűek) lettek. Emiatt a mobilinternettel szembeni sávszélességi és adatforgalmi elvárások drámai mértékben megnövekedtek, komoly kihívás elé állítva a 3G szolgáltatást.

A megoldás a 4G képében érkezett, amely elődjénél lényegesen gyorsabb adatkapcsolatot és nagyobb adatforgalmat tesz lehetővé. Összehasonlításként: míg a 3G-technológia sávszélességének maximuma 28 megabit volt másodpercenként (Mbps), addig az a 4G, illetve annak egy már továbbfejlesztett, modernebb változata, az LTE 326 megabit átvitelére képes másodpercenként – tehát több mint 11-szer nagyobb adatforgalmat tesz lehetővé. Napjainkban pedig már elérhető  a Voice over LTE (VoLTE) szolgáltatás is, amely internet-alapú hanghívások lebonyolítását teszi lehetővé a 4G-hálózatokon. A VoLTE segítségével nem csupán jobb minőségűvé válnak a hanghívások, de a hívások alatt is megmarad a 4G adatkapcsolat.

A már Magyarországon is elérhető legújabb mobiltechnológia, az 5G pedig minden korábbinál nagyobb sebességű, megbízhatóbb és kisebb késleltetési idejű adatkapcsolatot tesz lehetővé. Utóbbi tulajdonsága rendkívül fontos például a távdiagnosztikában és -gyógyításban, vagy az önvezető autózásban szükséges nagyon gyors (az emberi észleléshez mérve gyakorlatilag azonnali) reakcióidő eléréséhez.

Az egymást követő, és sok tekintetben egymásra épülő, ugyanakkor mind a mai napig egymással párhuzamosan használt technológiákról tehát elmondható, hogy egyre magasabb technológiai szintet képviselnek, ami különösen az adatforgalom szempontjából kulcsfontosságú. Ennek jelentőségét a lakossági és üzleti felhasználók is egyre nagyobb arányban ismerik fel, amikor 4G- vagy 5G-képes készülékre cserélik korábbi telefonjaikat és egyéb eszközeiket.