Vissza a Szupersegítő leszek! oldalra

A mobilinternet a 4G-re költözött

Olvasási idő: 3 perc

Az NMHH a teljes 14 éves és idősebb népesség körében 2020. őszén végzett felmérése szerint 75 százalékos volt az okostelefon ellátottság. A több okostelefon pedig nagyobb mobiladat-igényt is jelent, ezzel a folyamatosan növekvő igénnyel pedig már csak az olyan fejlett technológiák képesek lépést tartani, mint a 4G.

Míg 2015-ben még csak a mobil adatforgalom alig több mint fele zajlott 4G-n, 2020-ra a 4G-technológia részesedése 94 százalék fölé nőtt, és az okostelefont használók átlagosan 4,1 GB adatforgalmat generáltak havonta. Az adatforgalom növekedésében a Covid19 pandémia is szerepet játszott: 2020 közepére az adatforgalom 30,1 százalékkal ugrott meg 2019 végéhez képest. A növekedés különösen a lakossági előfizetőknél volt magas, esetükben SIM-kártyánként átlagosan 41 százalékkal emelkedett a havi adatmennyiség.

A 4G-technológia a belföldön kezdeményezett hanghívásokban is egyre nagyobb szerephez jut: 2020 végére a 4G-hálózaton nyújtott IP alapú mobil hanghívás, a VoLTE részaránya megközelítette a 40 százalékot (a VoLTE, azaz Voice over Long Term Evolution kifejezés azokra az újabb generációs mobil technológiákra utal, amelyek már alkalmasak az internet alapú hanghívások kezelésére). A VoLTE hangforgalom előretörésében feltehetően nagy szerepe volt az újabb típusú okostelefonok gyors elterjedésének, különösen a fiatalabb korcsoportokban. A másik fontos tényező, hogy 2019 vége óta mind a négy saját hálózattal rendelkező mobilszolgáltatónál elérhető a VoLTE szolgáltatás.

Az elmúlt időszak nagy „vesztese” az sms: az internet alapú csevegő alkalmazások és videóhívások gyors elterjedése nyomán 26 százalékkal esett vissza 2019 vége és 2020 közepe között az sms-forgalom. A pandémia miatti lezárások hatására drasztikusan csökkent a nemzetközi roaming forgalom is: 2020 második negyedévében mindössze félmillió Magyarországon kibocsátott SIM-kártyáról indítottak hívást külföldön, ami kevesebb mint harmada az egy évvel korábbi 1,6 milliós értéknek. Hasonlóan alakult a nemzetközi adatroaming is: ebben 570 ezer magyar SIM-kártya vett részt, ami csupán 40 százaléka az egy évvel korábbi 1,4 milliónak.

Forrás: Mobilpiaci jelentés és netkutatás (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság)