Vissza a Tudástár oldalra

A netes bűnözők az emberi hiszékenységet használják ki

Közzétéve: 2021. május 26.
Olvasási idő: 5 perc
A Netre Fel! Szörfölő szeniorok negyedik adásában megismerhetjük az internet sötét oldalát és megtanulhatjuk azt is, hogyan lehetünk biztonságban a világhálón. A műsorvezetők Lencsés Gáborral, az NMHH Informatikai biztonsági szakértőjével és Frész Ferenccel, a Cyber Services Zrt. alapító-vezérigazgatójával beszélgettek.

A zsarolóvírusoktól kezdve az adathalászaton át az unokázós trükkökig rengeteg műfaja létezik az internetes csalásnak. Ezek motivációja többnyire ugyanaz, mint az offline csalásoké; pénzszerzés, politikai célok elérése, bosszúállás, információszerzés, befolyásolás vagy hatalomszerzés. Lencsés Gábor szerint a kiberbűnözők az általános emberi hiszékenységet használják ki, és az névtelenség álcája mögé bújnak, ami jelentősen megkönnyíti a dolgukat.

Rengeteg cég kínálja a bölcsek kövét és ígéri azt, hogy az ő szoftvere megvéd mindentől, de a józan észt nem helyettesíti egyik sem. Ez a legnagyobb fegyverünk, ha az interneten szörfölünk. Ha valami kicsit is gyanúsnak tűnik, akkor próbáljuk meg elképzelni ugyanazt a szituációt a való életben. Akkor is hinnénk annak a kihagyhatatlan ajánlatnak, ha szemtől szembe találkoznánk vele? Ha nem, akkor inkább legyünk kétkedőek. Ezzel elkerülhetjük a támadások 80-90 százalékát.”

A szakértő figyelmeztetett a hamis biztonságérzet veszélyeire is. Sokan ugyanis egy legyintéssel elintézik az adatvédelmet, gondolván, hogy rájuk úgysem kíváncsi senki. „Sajnos ez egy tévképzet, az adatlopásban ugyanis a nagy számok törvénye uralkodik. Minél több e-mail címet, jelszót, bankszámlaszámot tudnak megkaparintani a bűnözők, annál nagyobb haszonra tesznek szert. Ezért sajnos mindenki potenciális áldozat.”

És mit tegyünk, ha már megtörtént a baj? Először is az a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, majd változtassuk meg a jelszavunkat. Többfajta lehetőségünk van attól függően, hogy mi a problémánk; a szakértő többek között elárulta, hogy milyen érdekvédelmi szervezetekhez és szolgáltatókhoz fordulhatunk segítségért.

A podcast második részében Frész Ferenc, a Cyber Services Zrt. alapító-vezérigazgatója adott gyakorlati tippeket arra, hogy elkerüljük az internet sötét oldalát.

Nagyon fontos, hogy ahol lehet, ott kétlépcsős azonosítást állítsunk be és csak tanúsítványokkal rendelkező weboldalakon szörföljünk. Fontos az is, hogy ne használjuk ugyanazt a jelszót két különböző szolgáltatásnál. Ebben segítenek a jelszógenerátorok.”

A beszélgetésben további példákon és eseteken keresztül mutatták be, hogy miként biztosíthatjuk be magunkat minden platformon.

Minden héten új epizóddal jelentkezünk, az új részekért kövessenek minket Spotify-on és Facebookon!