Vissza a Tudástár oldalra

A végtelen tanterem: online tanulás mindenkinek

2022. szeptember 21.
Olvasási idő: 7 perc
A világjárvány megtanított rá, hogy a tornától a nagybevásárlásig szinte mindent elintézhetünk az interneten is. Online tanulni járvány nélkül is megéri: a világhálón az emberiség tudásának jelentős hányada elérhető, ha tudjuk mit keresünk. A nyelvóráktól a glettelés-tanfolyamon át a kutyatartás-kurzusig az online alkalmazások, videók és podcastok rengeteg tanulási lehetőséget nyújtanak.

Az internetalapú oktatásnak hatalmas lökést adott a Covid-19, amikor a lezárások alatt a teljes magyar oktatási rendszer átállt a távoktatásra. Ezzel maga a fogalom is közismertté, mindennapos beszédtémává vált. De ahhoz, hogy az online tanulást válasszuk, nem kell világjárvány: dönthetünk az internet mellett azért is, hogy megspóroljuk a közlekedéssel töltött időt, vagy mert a legtöbb tananyag az interneten bármikor elérhető, akár éjjel vagy hétvégén is. Ráadásul a neten rengeteg tudásanyag ingyenesen hozzáférhető. Az ingyen közzétett tartalmak persze általában „kedvcsinálók” a pénzért árusított tartalmakhoz, vagy hirdetéseket tartalmaznak, gyakrabban pedig a tananyag egy-egy cég imázskampányának része. Mindez persze nem kell, hogy elriasszon minket, de jó, ha ennek tudatában vagyunk.

Senior_e-learning

Életmód: idő, pénz és Gazdijogsi

A mobilos-számítógépes tanulási lehetőségek közül talán a Duolingo nyelvoktató alkalmazást ismerik a legtöbben. Ezzel idegen nyelveket tanulhatunk egy mesterséges intelligencián alapuló interaktív program segítségével. A szoftver felméri aktuális nyelvtudásunkat és ahhoz kínál újabb és újabb leckéket, gyakorlatokat. Asztali gépen és mobilalkalmazással is működik, utóbbi azért izgalmasabb, mert ott a mikrofon segítségével a kiejtésünket is fejlesztik a leckék. A Duolingo ingyenes, de kínál fizetős prémiumtartalmakat is: ez reklámmentes és korlátlan tesztelési lehetőséget nyújt.

Ha az alapok megvannak és haladó szinten szeretnénk gyakorolni – például – angoltudásunkat, a BBC nyelvoktató podcastjai közül könnyen megtalálhatjuk a nekünk szólót, ha pedig igazi brit kiejtést szeretnénk, az English with Lucy YouTube-csatornát épp erre találták ki. Ha németül tanulnánk, a Deutsche Welle ingyenes videókurzusain a kezdőtől a felsőfokig bárki találhat magának vicces, rövid videókra és azokhoz kapcsolódó leckékre alapuló tananyagot.

A nagy cégek imázskampányaként nyújtott ingyenes online tanfolyamokra példa az enjovom.hu oldal. Itt rövid oktatóanyagok találhatók az időgazdálkodásról, a kapcsolatépítésről, de pénzügyi és jogi alapismereteket is elsajátíthatunk, mindezt egy nagy üdítőgyár támogatásával.

A fizetős tréningeket árusító cégek közül sokan – szintén egyfajta reklámként – néhány képzésüket ingyen kínálják. Az egyik ilyen például a hulladékmentes és a vegán életmódról, valamint a tudatos jelenlét meditációs technikáiról (Mindfulness) tett elérhetővé e-tananyagokat díjmentesen. Ha életmódváltáson gondolkozunk vagy csak szeretnénk megérteni, mit jelentenek ezek a trendi fogalmak, hasznunkra válhatnak a rövid, közérthetően összeállított oktatóvideók.

Nem magától értetődő, de hasznos a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Gazdijogsi nevű kutyatartó-tanfolyama, amely online elvégezhető modulokban kalauzol végig a kutyaválasztástól az etetés, nevelés kérdésein, ezen felül a legfontosabb állategészségügyi témákat is átveszi. Érdemes néhány órát rászánni, mielőtt hazavisszük az új kedvencet.

Senior_e-learning_2

Praktikum: glettelés, magaságyás, kovász

A ház körüli teendőkre nehéz szakembert találni, de ha sikerül is, a borsos ár sem garancia rá, hogy elégedettek leszünk a végeredménnyel. Legszívesebben magunk csinálnánk meg, de azt sem tudjuk, hogyan kezdjünk neki? Ebben segít tízperces videóműhelyekkel az egyik lakberendezési nagyáruház videócsatornája. A tematikus kínálatban a festéstől a burkolásig, az építkezéstől a lakberendezésig számtalan jól használható, rövid oktatófilmből válogathatunk.

Kertészeti tananyagból is nagy a bőség: A legtöbben talán Borbás Marcsi videósorozatát ismerik: a Kertem az Egy.hu portálon fut. A műsor előnye, hogy Marcsi konyhai talentumait sem rejti véka alá, így kertészeti tippjeit főleg azoknak ajánljuk, akik a betakarítás után minőségi alapanyagként hasznosítanák is a termést. McMenemi Márk KertTV-je ma már viszonylag ritkán frissül, de a meglévők alapján is ki lehet alakítani egy olyan kertet, amitől eláll a szomszédok lélegzete. Komposztálás, magaságyás és vakondvédelem egy helyen, röviden, informatívan. Valamivel szakmaibb Megyeri Szabolcs csatornája, ahol elsősorban a különböző növényfajtákat ismerhetjük meg.

Aki szeret a szabadban sétálni, biztosan rácsodálkozott már egy-egy virágra, bokorra vagy fafajtára, és azt kívánta, bárcsak tudná, mi lehet a neve. Ebben segít a (korábbi cikkünkben már ajánlott) PlantNet Növényhatározó alkalmazás, amellyel elég egy fényképet készítenünk a növény leveléről vagy virágáról, hogy a rendszer beazonosítsa azt. Létezik madarakra fejlesztett verziója is (BirdNET), amelynek mesterséges intelligenciája hang alapján azonosítja be a madárfajt.

Ha ezermesterek és turisták sem vagyunk, és inkább odabent alkotnánk valami kreatívat, a legnagyobb videómegosztón a szájharmonikázástól a kenyérsütésig jó eséllyel bármihez találunk hasznos segítséget. Előbbiben például a magyar harmonikás legenda, Ferenczi György, utóbbiban pedig az ország egyik leghíresebb pékje, Szabi lehet a tanárunk. Ha a varrógép használatát szeretnénk művészi szintre emelni, Eniko Mareninél érdemes elkezdeni, kezdőknek szóló hímzésoktató anyagokat pedig Bálint Juditnál vagy Antal Ágnesnél találunk.

A YouTube sajátossága ráadásul, hogy ha egy témában elkezdünk videókat nézni, rengeteg hasonlót kínál majd. A lényeg, hogy ne ragadjunk le a videónézésnél, kezdjük el alkalmazni a tanultakat.

senior_e-learning_3

Kultúra, művészet: galériák, múzeumok és tárlatvezetések a karosszékből

Ha művészeti ismereteinket szeretnénk fejleszteni, szintén egy kattintásnyira vagyunk a tudás kimeríthetetlen forrásától. Budai Rita művészettörténész 10-20 perces videósorozata, az Ugorj a képbe! gyorsan a kedvencévé válhat azoknak, akik értő szemmel szeretnék nézni a festményeket. Csatornáján eddig több mint hetven ismert művet elemez szórakoztató, közérthető formában.

A múzeumok és képtárak rajongóinak ajánljuk a Google művészeti és kulturális intézetének oldalát vagy alkalmazását. A techcég óriási adatbázist épít a világ múzeumainak tárlataiból, az intézet oldalán vagy appjában pedig páratlanul nagy felbontásban nézhetjük meg a művészettörténet klasszikusait, de olyan témákról is tartalmas összeállításokat olvashatunk, mint a japán képregények vagy az inuitok művészete. Csak a magyar múzeumok közül 15 gyűjteménybe pillanthatunk bele. Böngészőből vagy mobilalkalmazásként is jól használható, utóbbihoz azonban fejlettebb, 4G-képes készüléket és bőkezű mobilnet-előfizetést vagy wifi-kapcsolatot javaslunk, hiszen a nagy felbontású reprodukciók betöltése adatigényes. Az oldal alapértelmezetten angol nyelvű, de a címlap alján levő fordítás-gombbal átállíthatjuk magyarra.

Ez a rövid kedvcsináló csupán azt szerette volna bemutatni, hogy szinte bármiről találhatunk használható tananyagot, videót, podcastot, ha tudatosan keressük és nem engedjük, hogy a túlkínálat elsodorjon. Azaz: mi használjuk az internetet, ne az internet használjon minket.