Vissza a Tudástár oldalra

Az internetnek is vannak illemszabályai

Közzétéve: 2021. május 17.
Olvasási idő: 3 perc
A Netre Fel! Szörfölő szeniorok podcast harmadik adásában a netikett íratlan szabályairól és azok alkalmazásáról beszélgettek a házigazdák két szakértővel: Katona Gergellyel, az NMHH Digitális Műveltségfejlesztési osztályának vezetőjével és Keleti Arthurral, az Informatikai Biztonság Napja alapítójával.

A médiaműveltség és médiaírástudás készségei számos előnyhöz juttathatnak minket. Ezért is érdemes képben lenni azzal, hogy milyen kommunikációs stílust követelnek meg a különböző platformok.

Katona Gergely felhívja rá a figyelmet, hogy a netikett eltérő lehet aszerint, hogy milyen felületen és kivel kommunikálunk: „Általános szabály, hogy a netes közösségekben is tiszteletben kell tartanunk mások méltóságát, türelmét és a technikai lehetőségeit. A chates beszélgetést nem kíséri arcjáték, és a felek hanglejtése sem segíti az értelmezést, ezért könnyű félreérteni egymást. Vannak azonban olyan kapaszkodók, amellyel elkerülhetjük, hogy akaratunkon kívül megsértsük egymást egy-egy félrecsúszott emojival vagy rosszul megfogalmazott kommenttel.”

A szakértő azt tapasztalja, hogy az idősebbek is ügyesen szállnak be a párbeszédbe és hamar kitanulják az internetes illemszabályokat. Vannak azonban tipikus buktatók, például az intimebbnek számító, bizalmas tartalmak posztolása vagy az álhírek, összeesküvéselméletek továbbosztása. Ez azonban egy kis gyakorlattal, rutinnal könnyen kiküszöbölhető.

Keleti Arthur, az Informatikai Biztonság Napja alapítója gyakorlati tanácsokkal látta el hallgatókat, hogy írásban és videochaten is sikeresen kommunikáljanak.  

„Amíg az offline világban nagyjából 700 ezer fizikai jelet adunk le egy beszélgetés során, addig erre az interneten nincs lehetőségünk. A metakommunikáció hiányában nagyjából 50 százalék esélyünk van rá, hogy a címzett máshogy fogja értelmezni az üzenetünket, ezért fokozottan figyelnünk kell a megfelelő stílusra és a megfogalmazásra” - figyelmeztet a szakértő. Nem mehetünk el szó nélkül az adatvédelem mellett sem. Mindig tartsuk szem előtt, hogy az internet nem felejt: a beszélgetéseink örökre megmaradnak és könnyen nyilvánosság elé kerülhetnek.

Minden héten új epizóddal jelentkezünk, az új részekért kövessenek minket Spotify-on és Facebookon!