Vissza a Tudástár oldalra

Az okosotthon gondoskodik nagyszüleinkről, amikor mi nem vagyunk ott

Közzétéve: 2021. július 8.
Olvasási idő: 2 perc
Nem csak okostelefonnal lehet kapcsolódni a világhálóhoz; sok olyan egyéb eszköz van, melyek tartalmasabbá tehetik az idősek mindennapjait. A Netre Fel! Szörfölő szeniorok podcast tizedik adásában arról beszélgettünk, hogy milyen digitális kiegészítőket érdemes megvenni nekik, hogy mindig kényelemben és biztonságban tudhassuk őket.

Ha valaki egyszer rákap az ízére az internetnek, onnantól kezdve hamar megtanulja a különböző eszközök használatát” – mondja a podcast meghívott vendége, Bátky Zoltán informatikai újságíró. Szerinte nem a technológiai folyamatok megértését kell erőltetnünk, hanem az eszközök használatával járó lehetőségeket kell felvillantanunk. Így tudjuk felkelteni az idősek érdeklődését és legyőzni az esetleges kezdeti ellenérzéseiket.

Egy szenior okosóra például jó bevezetés lehet, hiszen azt nem kell aktívan használni: elég, ha az ember ráteszi a csuklójára és rögtön látja, hogy milyen a pulzusszáma vagy a véroxigénszintje. Idős rokonaink adatait akár mi is nyomon követhetjük a saját telefonunkról, így mindig biztonságban tudhatjuk szeretteinket. „Vehetünk nekik például okoshangszórót is, amit szóbeli utasításokkal irányíthatnak, és nem kell megtanulniuk hozzá bonyolult kezelőfelületek használatát” – tanácsolja a szakértő.

A podcastben arról is szó esett, hogy miért hasznosak az okosotthonok, milyen kombinációra érdemes megváltoztatni a wifi jelszavát, és van-e érdemi különbség a drágább és a költséghatékonyabb eszközök között.