Vissza a Tudástár oldalra

Bankoljunk mobiltelefonnal! – pénzügyeink az interneten

Közzétéve: 2021. június 4.
Olvasási idő: 3 perc
Az interneten könnyebben, gyorsabban és biztonságosabban intézhetjük pénzügyeinket a nap bármelyik órájában. A Netre Fel! Szörfölő szeniorok podcast hatodik adásában a netbankolás gyakorlatairól és előnyeiről beszélgettünk meghívott szakértőinkkel.

A digitális banki szolgáltatások lehetővé teszik, hogy bárhol és bármikor befizethessük a számláinkat, egy érintéssel vásárolhassunk a boltban vagy néhány kattintással takarékoskodhassunk. A jó hír pedig az, hogy a most meglévő pénzügyi megoldások a jelenleginél még egyszerűbbek és emberbarátabbak lesznek.

Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója elárulta, hogy a banki digitalizáció terén hogyan áll Magyarország világviszonylatban. “Az elmúlt év történéseinek hatására a bankoknál jelentősen felgyorsultak a digitális fejlesztések. Manapság már nemcsak az alapvető pénzügyi tranzakciókat intézhetjük otthonról, hanem szinte minden, a számlánkkal és befektetéseinkkel kapcsolatos teendőt” - foglalja össze a szakértő. Ezek a szolgáltatások 7/24-ben elérhetőek, tehát a nap bármely szakaszában befizethetünk egy csekket vagy elindíthatunk egy utalást. Ez nem csak az ügyfeleknek, hanem a bankoknak is jó, hiszen kevesebb működési költségük van és gyorsabbá válnak az ügyintézési folyamatok. Szombati Anikó azt is elárulta, hogy miért környezetbarát a netbankolás és milyen digitális szolgáltatásokat ajánlana az idősebb embereknek.

Lemák Gábor, a Fintechzone.hu szerkesztője hasznos tanácsokat és jó gyakorlatokat osztott meg a hallgatókkal. Szerinte óriási könnyebbség, hogy netbanki hozzáféréssel egy az egyben megspórolhatjuk a személyes banki ügyintézést. “Egyre több mobilbanki alkalmazás biztosítja a lehetőséget arra, hogy a sárgacsekket be tudjuk fizetni online. Ez a megoldás nagyon hasznos lehet idősebbek számára, mert nem kell befáradniuk miatta a bankfiókba” - mondja a szakértő, majd hozzáteszi: “Az applikáció arra is jó, hogy ellenőrizni tudjuk az egyenlegünket és a legutóbbi költéseinket, vagy félretegyünk egy kis pénzt az unokáknak.”

Minden héten új epizóddal jelentkezünk, az új részekért kövessenek minket Spotify-on és Facebookon.