Vissza a Tudástár oldalra

Digitális családfa-állítás: hagyományőrzés modern eszközökkel

Közzétéve: 2021. december 8.
Olvasási idő: 3 perc

Az adventi készülődés és a közelgő ünnepek mindig jó alkalmat kínálnak arra, hogy összegyűljön a család és bensőséges pillanatokat éljünk át. A hideg téli estéken tartalmas közös program lehet egy digitális családfa elkészítése, melyet fényképekkel, videókkal és családi történetekkel színesíthetünk. Cikkünkben tippeket adunk ennek elkészítésére.

Az adventi készülődés vagy az ünnepek során sokaknál előkerülnek a régi családi fotók és történetek. Miért ne örökíthetnénk meg őket az utókornak? Egy digitális családfa elkészítése tartalmas beszélgetéseket indíthat el, és akár olyan családtagokkal is összehozhat minket, akikről évek óta nem hallottunk. Az összeállításba bevonhatjuk idősebb rokonainkat, akik bizonyára sokat tudnak mesélni a felmenőinkről, illetve a gyerekeket, kamaszokat is, akik segíthetnek a dokumentumok digitalizációjában, összerendezésében. A digitális formátum előnye, hogy hosszú távon is megőrzi a történeteket, és az interneten keresztül másokkal is megoszthatjuk őket. Nem mellesleg pedig ajándékötletnek sem utolsó egy fényképekkel, videókkal teletűzdelt idővonal a családunk történetéről.

családfa

Hogyan fogjunk hozzá?

Az interneten több olyan rendszerezőprogram található, melyek segítségével könnyen összeállíthatjuk digitális családfánkat. A világ legnagyobb családfakészítő programja a MyHeritage oldal, ahol az ingyenes regisztráció során meg kell adnunk néhány személyes adatot - szüleink, nagyszüleink nevét, születési helyét és évszámát. Ez alapján a program automatikusan összeköt minket a más felhasználók által felvitt adatokkal, amennyiben a távoli rokonaink közül valaki már nekiállt kutatni a családfát. Amikor elfogadjuk és a megfelelő helyre illesztjük őket, elkezdhetünk magunk is szerkeszteni rajta, és hozzáadni újabb személyeket, leszármazási ágakat.

A program lehetőséget kínál arra, hogy a meglévő személyekhez fényképeket társítsunk, valamint rögzítsük az életút fontosabb adatait is. A MyHeritage program a számítógépre is letölthető, ahonnan aztán vissza tudjuk tölteni az általunk hozzáadott adatokat a felhőbe.

Tipp: Kérjük meg a fiatalabbakat, hogy végezzenek kutatást az interneten! A közösségi médiában és a keresőprogramokban rengeteget megtudhatunk rokonaik életeseményeiről. Csak írjuk be az adott személy nevét, és rendeljük mellé az “életrajz”, “született”, “születési hely” vagy “haláleset” szavakat. Meg fogunk lepődni, hogy mennyi információra bukkanhatunk így!

család

A közösségi médiában könnyen felvehetjük a kapcsolatot a távolabb élő rokonokkal. Érdemes őket is megkérdezni, hátha több emlékük van a néhai családtagokról. Adatokat és családi fotókat is kérhetünk tőlük, melyeknek digitalizációja újabb izgalmas közös feladat lehet. Ennek során azonban érdemes körültekintően bánni a személyes adatokkal. Amennyiben még élnek, mindig kérjünk engedélyt azoktól, akiknek szeretnénk felhasználni a fényképeit, életrajzi információit.

Milyen internetes források segíthetnek még a kutatásban?

Az interneten hatalmas adatbázisok állnak rendelkezésünkre, ha szeretnénk jobban megismerni családunk történetét. Csak tudni kell, hol nézzünk szét! A FamilySearch nevű családfakutató program összesen 3,5 milliárd bejegyzést tartalmaz születési anyakönyvi kivonatokból, házasságkötési bejegyzésekből, népszámlálási feljegyzésekből és egyéb hivatalos dokumentumokból. De a Magyar Nemzeti Levéltár genealógiai szolgáltatása is értékes információkkal szolgálhat.