Vissza a Tudástár oldalra

Elindult a Netre fel! podcastsorozata a digitális felzárkóztatásért

Közzétéve: 2021. április 28.
Olvasási idő: 2 perc

A nyomógombos telefonokat hátrahagyva tegyünk együtt egy lépést az információs szupersztrádán! Ideje elhagyni a 3G világát és magasabb frekvenciára kapcsolni. A Szörfölő szeniorok című podcastsorozatunk célja, hogy elősegítse a digitális ismeretekben lemaradók felzárkóztatását. Kántor Endre műsorvezető az első adásban Fekete Gábor kütyüszakértővel, az iFater blog alapítójával, és Vári Péterrel, az NMHH főigazgató-helyettesével beszélgetett.

Várhatóan a jövő év végéig az összes szolgáltató leállítja a 3G hálózatokat Magyarországon. Ennek következtében a régebbi típusú telefonok csak hanghívásra lesznek alkalmasak – tehát jellemzően azok a készülékek, melyeket szüleink, nagyszüleink használnak.

Eljött az ideje a váltásnak, de milyen telefont vegyünk az idősebbeknek? Milyen tulajdonságok fontosak és melyek kevésbé? Milyen applikációkat telepítsünk és hogyan tanítsuk meg a készülékek használatát? Ezekről és más praktikus, a mindennapi életben hasznos gyakorlatokról beszélgettünk az adásban, hogy bemutassuk a digitalizáció előnyeit segítőknek és szenioroknak egyaránt.


2021-ben már nem adnék nyomógombos telefont az idősebbek kezébe. Már csak azért sem, mert sokkal nehezebb rajta pötyögni, mint egy okostelefonon” – mondja Fekete Gábor, aki szerint kezdetben nehéz megugrani a nyomógombos-érintőképernyős telefonok közti váltást, de utána sokkal könnyebben megy az átállás. A szakértő többek között elárulta, mire jó az egyszerűsített üzemmód, hogyan olvastathatunk fel szöveget az okostelefonnal vagy milyen eszközök javíthatják jelentősen az idősebbek életminőségét.  

Az első lépés azonban a megfelelő készülék kiválasztása, de mégis milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha el szeretnénk igazodni az egyre csak bővülő kínálatban? Vári Péter az NMHH tíz pontos ajánlásával segíti az eligazodást, hogy az igényeinknek megfelelő, tudatos döntést hozhassunk.

És miért pont egy podcast formájában beszéljük meg mindezt? Azért, mert változnak a tartalomfogyasztási szokásaink, a klasszikus tévézés mellett egyre nagyobb szerepet kap az úgynevezett on demand filmezés – gondoljunk csak a Netflixre vagy az HBO GO-ra. Nincs ez másképp a rádiózással sem. Bízunk benne, hogy a Szörfölő szeniorok a kezdő és a haladó felhasználóknak egyaránt értékes tudásmorzsákkal szolgálhat. Minden héten új epizóddal jelentkezünk, az új részekért kövessenek minket Spotify-on és Facebookon!