Vissza a Tudástár oldalra

Emoji – a szöveg közé bújt citromsárga színű emberi arc

Közzétéve: 2022. július 15.
Olvasási idő: 10 perc
A japán képregények hatására létrejövő emojik segítenek árnyalni elektronikus üzeneteinket azért, hogy a címzett jobban értse, mire és milyen értelemben gondoltunk – színesítheti, sőt gyakran egymaga is helyettesítheti az írott szöveget. Lassan mindennek lesz világnapja, ezért ne csodálkozzunk azon, hogy az emojik is kaptak egy szülinapot: 2014 óta július 17-én ünnepeljük a hangulatjeleket.

Az Emoji-világnap plakátja

Az emoji (magyarul emodzsinak ejtjük) nem más, mint az elektronikus üzenetküldéseinkben hangulatjelekként használható kis piktogramok. Amikor egészen rövid szövegeket küldözgetünk egymásnak, akkor azok nem feltétlen tükrözik pillanatnyi érzelmeinket, ám ezekkel a kis képes karakterekkel (például a nevető, illetve a szomorú arcú emojival) egyszerűen kifejezhetjük adott lelkiállapotunkat és/vagy a kapott üzenetről alkotott véleményünket. Sőt, mára már ezernél is több – citromsárga színű emberi arc vagy más egyéb – piktogram létezik, amely akár önmagában is alkalmas a jó/rossz kedvünk kinyilvánítására, tevékenységünkre való utalásra, de az aktuális napszak vagy az időjárás bemutatására is. Sokáig csak a legfiatalabbak kommunikációjának részét képezték, de idővel annyira elterjedtek, hogy mindenki számára érthetővé váltak, ezért számos alkalmazás – helytakarékosságból – ezeket használja például az okosóra képernyőjén, telefonos applikációkban, a számítógép tálcáján.

Emoji előtti idők – érzelmet kifejező írásjelkombinációk

Az 1972-ben egy számítógépes programnyelvben már felbukkant ún. emotikon (emóció + ikon, de igazán az SMS- és a Twitter-használattal terjedt el, ami azért jött kapóra, mert egy rövid üzenetben viszonylag kevés karakterrel tudjuk kifejezni magunkat. Ezek az egyezményes jelek, az emotikonok a szöveghez képest ugyan elfordítva láthatók, de megszokásukat követően már nem kell feltétlen balra fordítanunk a fejünket az értelmezésükhöz. Legtöbbször nevető arcot, egy szmájlit :-) (kettőspont, kötőjel, zárójelbezárás), vagy egyszerűbben :) (kettőspont-zárójelbezárás) írunk, ha pedig valami vagy valaki (esetleg a közlendője) nem tetszik nekünk, vagy csak szimplán szomorúak/dühösek vagyunk, akkor pedig ezek egyikét :-( (kettőspont, kötőjel, zárójelnyitás) vagy :( (kettőspont, zárójelnyitás), alkalmazzuk.

Mikor és hogyan terjedt el az emoji?

Az emojit először 1989 körül Japánban az időjárás megjelenítésére használtak (tehát megalkotásukat nem a szöveges hangulatjelek ihlették, sokkal inkább a japán képregények, a mangák, a kínai írásjelek és a közlekedési táblák rendszere), később az internet segítségével az egész világon elterjedtek. A Shigetaka Kurita japán művész tervezte első kollekció megtekinthető a New York-i Modern Művészetek Múzeumának állandó kiállításán. 2008-ban Japánban – az iPhone akkor aktuális verziójával – vezettek be külön emoji billentyűzetet. Ma pedig már minden számítógép operációs rendszere (Windows, Mac OS X és Linux), a telefonok és tabletek operációs rendszerei (Android, iOS), valamint a népszerű webböngészők (Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari) egyaránt tudja kezelni ezeket a képes hangulatjeleket – akár mi kapjuk, akár pedig küldjük az ismerőseinknek. A küldő és címzett alapvetően ugyanazon képeket látja, minimális eltéréssel, hiszen mindegyik rendszer a saját maga által megrajzolt emoji grafikáját jeleníti meg. A kezdeti 176 féle karakter egyre csak bővült, és 2010-ben már meghaladta a több százat is.

Az emojik népszerűsége

Érdekesség, hogy az Oxford Dictionary 2015-ben az „arc örömkönnyekkel” 😂 emojit választotta meg az „év szavának”. Az angolul beszélő amerikaiak körében szintén az „arc örömkönnyekkel” 😂 lett a legnépszerűbb emoji az Apple statisztikája szerint, a második helyet a „szív” szerezte meg, a harmadik pedig a „hangosan síró arc” 😭 lett.

Az üzenetküldő alkalmazások mellett a közösségi médiában is kitüntetett szerepe van az emojiknak. Egy felmérés alkalmával összehasonlították az emojival és az anélkül készített bejegyzéseket, és kiderült, hogy az emojival kiegészített címsor 241 százalékkal több kattintást kapott, mint az emoji nélküli.

Az emojik annyira a mindennapi kommunikációnk részévé váltak, hogy pszichológiai kutatások készülnek arról is, hogy milyen és mennyi emojit használunk, és azokat milyen élethelyzetében küldjük másoknak. Egy ilyen kutatásból megtudhattuk, hogy akik szerethetőnek és kedvesnek tartották magukat, sokkal gyakrabban használtak hangulatjeleket, mint akiket kevésbé érdekel, hogy mások mit gondolnak róluk. Az utóbbiak nem csak kevesebb emojit küldözgetnek ismerőseiknek, hanem ezek a jelzések javarészt inkább szomorúságra és közömbösségre utalnak, mint boldogságra.

Persze, nem mindenki örül a szöveget folyamatosan megtörő, azt (szerintük) eltorzító képecskéknek, a velük szemben kritikus hangok szerint az emojik kifejezetten ártanak az írott nyelvnek.

A képen 12 jkülönféle, 3D-s emoji látható. Mosolygó fej, csodálkozó fej, vagány fej, és így tovább.

Újabb és újabb emojik

A fejlesztések azóta folyamatosak: választhatók lettek különböző bőrtónusok, felbukkantak a vörös, ősz és hullámos hajú, de még a kopasz emojik is, valamint megjelentek a 3D emoji karakterek.
Néhány évvel ezelőtt megszületett az animoji, amely – elnevezéséből kikövetkeztethetően – mozog, ezáltal közvetítheti az adott pillanatban megnyilvánuló hangulatunkat, mi több, képes a szájunk mozgásának lekövetésére, vagyis amikor beszélünk, közlendőnket mintegy helyettünk mondja el.

2021-ben 112-vel, 2020-ban pedig 217-tel bővült a mára 3500 féle emoji paletta. Várhatóan 2022/23-ban is jelennek meg újabb hangulatjelek, ez már az Emoji 15.0 verziószám alatt lesz elérhető, amennyiben az Emojipedia tervezői jóváhagyást kapnak erre a nagy szolgáltatóktól (New Emojis In 2022-2023). A 31 újdonság tartalmazhat pacsira tartott kezet és eddig hiányzó állatokat is, például ki ne vágyott volna a medúza, a feketerigó, a jávorszarvas vagy éppen a csacsi emojira.  Ha minden jól megy, végre lehet legyező, gyömbér és wifi ikonunk is.

Hogyan csatoljunk emojit írott szövegeinkhez?

Az emojik elérése egészen egyszerű, hiszen üzenetíráskor a mobiltelefonunk erre készen áll: az Android rendszerben a szövegbevitel sorbában (annak jobb oldali sarkában) megjelenő matricára kattintva kiválaszthatóvá válnak az emojik, míg az iPhone virtuális klaviatúráján eleve szerepel egy – szmájli ikont mutató – dedikált gomb az emojik beírásához.

A Windows operációs rendszert futtató gépeken a Windows ikont ábrázoló gomb és a . (pont) vagy a ; (pontosvessző) gomb együttes lenyomásával felugrik egy emoji menü, amelyből szintén könnyedén kiválaszthatjuk a hangulatunknak vagy közlésünkhöz adekvát jelet. Az Apple által gyártott számítógépeken – ahogyan az iPhone-okon – a szövegbeíráshoz mellékelve találjuk az emoji gombot, melynek megnyomásával elénk tárul a színes választék.

Használjuk hát bátran a lelkiállapotunknak megfelelő emojikat, mert ezzel sokkal színesebbé és érdekesebbé tehetjük szöveges üzeneteinket – ne csak a világnapjukon jussanak eszünkbe!

Az emojiknak állandóan frissülő az enciklopédiája is létezik, Emojipedia néven: Emojipedia

Itt szavazhatsz kedvenc emojidra: World Emoji Awards