Vissza a Tudástár oldalra

Facebook Messenger kisokos – maradjunk kapcsolatban!

Közzétéve: 2022. július 7.
Az interneten történő kapcsolattartásban ma már szinte megkerülhetetlen a Facebook Messenger applikáció. A világ egyik legnépszerűbb alkalmazása ingyenesen elérhető, segítségével pedig szöveges, hang alapú vagy videós csevegést folytathatunk ismerőseinkkel.

Mi a különbség a Facebook chat és a Messenger között?

Funkcióját tekintve semmi! Lényegében a Facebook chat funkciójának egy továbbfejlesztett, mobil felületen kényelmesebben használható változata a Messenger applikáció. 

Hogyan érhetjük el a Messenger különálló applikációját?

A telefonunk operációs rendszerének megfelelő tárhelyen (Android esetén a Google Play-en, iPhone-oknál pedig az AppStore-on), a „Messenger” szó begépelésével. Az applikáció ezzel az ikonnal található meg:

Messenger-ikon

Az applikáció letöltése után nyissuk meg, majd a Facebook felhasználói adatainkkal jelentkezzünk be. Abban az esetben, ha valaki nem szeretne regisztrálni, jó hír, hogy mobilalkalmazásban már Facebook fiók nélkül is cseveghetünk. Ebben az esetben kattintsunk a "Nem vagy a Facebookon?" gombra, és adjuk meg a telefonszámunkat a bejelentkezéshez. Ezután meg kell adnunk nevünket és egy fotónkat, hogy barátaink tudják, hogy velünk fognak beszélgetni, és már készen is vagyunk!

A Messenger kezdőképernyője

Mobiltelefon kijelzőjéről készült képernyőfelvétel a Messenger kezdőképernyőjérőlA bejelentkezést követően a képernyőnk bal felső sarkában láthatjuk saját profilképünket (a képek kék karikával jelölt helyen).

A sárgával jelölt körök rejtik azokat az ismerősinket, akik szintén rendelkeznek Messenger fiókkal és akikkel így csevegést tudunk kezdeményezni.

Ez azonban nem egy teljes lista, inkább amolyan ízelítő. Ha konkrét személyre szeretnénk rákeresni, akkor írjuk be nevét a Keresés mezőbe, a kis sárga karikák felett, vagy kattintsunk a képernyő legalján található Ismerősök fülre.

A képernyő további részében találhatjuk azokat az ismerőseinket, akikkel már beszélgettünk – őket fekete karikával és zöld csíkkal jelöltük illusztrációnkon.

Ha szeretnénk megnézni ismerőseink által közzétett Történeteket (24 órán keresztül elérhető képes vagy videós tartalmakat), akkor a képernyőnk jobb alsó sarkában elhelyezkedő Történetek ikonra kell csak kattintanunk.

Csevegés indítása, üzenetek megválaszolása

Ha megtaláltuk azt az ismerősünket, akivel beszélgetni szeretnénk, egyszerűen csak kattintsunk a nevére vagy profilképére, és máris a csevegés ablakban találjuk magunkat.

Képernyőfelvétellel illusztrrált használati útmutató a Messenger felhasználói felületéhez. A képen olvasható szöveg a következő: 1) A telefon ikonra nyomva hanghívást, a videó jelet kiválasztva pedig videós csevegést indíthatunk. 2) Az ismerősök által küldött üzenet szürke háttérrel jelenik meg. 3) Saját üzeneteink kékes-lilás háttérrel szerepelnek. 4) Az üzenetre hosszan rányomva különböző reakciókat adhatunk: szívecske, nevetős vagy szomorú fej mellett több opcióból is választhatunk. 5) Az alsó sorban található ikonok segítségével nem szöveges tartalmakat küldhetünk: például fotókat, videókat, hangüzeneteket, hangulatjeleket. Kísérletezzünk bátran ezekkel.

 A hanghívásokkal és videócsevegéssel kapcsolatban fontos tudnunk, hogy ezek nem a szolgáltatók percdíjaihoz tartozó funkciók, hanem internet alapúak – tehát wifi kapcsolat vagy meglévő mobilinternet előfizetés esetén nem kerülnek semmibe. Internet kapcsolat nélkül azonban, ahogy a Messenger sem, úgy ezek a funkciók sem működnek.

A hívások és szöveges üzenetek mellett rengeteg kiegészítő funkciót vehetünk igénybe az alkalmazáson belül. A szövegmező melletti mosolygós fej segítségével számos hangulatjel, más szóval emoji (ejtsd: emodzsi) közül választhatunk, amelyekkel kifejezhetjük hangulatunkat, és nyomatékot adhatunk üzenetünknek. Itt találhatunk kedves, rajzos figurákat, úgynevezett matricákat, vagy épp gifeket, azaz rövid mozgóképeket, melyekkel szintén színesíthetjük beszélgetéseinket.

A buboréktól balra található jelek segítségével készíthetünk fényképet, vagy mellékelhetünk fotókat telefonunk képgallériájából. A mikrofon segítségével rögtönzött hangüzenetet, a + jel segítségével pedig olyan haladóbb lehetőségek közül választhatunk, mint a külön chatszoba létrehozása – itt egyszerre akár többen is részt vehetünk közös beszélgetésben vagy videóhívásban. Emellett megoszthatjuk csevegőpartnerünkkel tartózkodási helyünket, ami nem csak egy lebeszélt találkozó esetén lehet hasznos, de könnyen segítséget kérhetünk barátainktól abban az esetben, ha eltévednénk.

Láthatjuk, hogy a Messenger rendkívül sokszínű alkalmazás, mely nem csupán megkönnyítheti, igazán színessé és izgalmassá is teheti a kapcsolattartást. A folyton bővülő funkcióknak köszönhetően pedig a jövőben várhatóan még többet csinálhatunk az applikáció segítségével!