Vissza a Tudástár oldalra

Hogyan gyógyulhatunk a telefonunk segítségével?

Közzétéve: 2021. május 31.
Olvasási idő: 3 perc
A digitális megoldások használatával nem kell sokat várnunk a rendelőben. A Netre Fel! Szörfölő szeniorok podcast ötödik részében Remete Gergő, a PwC Magyarország egészségügyi tanácsadási vezetője és Tóth Tamás, a Semmelweis Egyetem Digitális Egészségtudományi Intézetének tanársegédje mutatták be, hogyan alakítja át az ellátórendszert a technológiai fejlődés.

Online egészségügy

A digitális egészségügyi rendszer segítségével nem kell többé papíralapú receptre várnunk: a háziorvosunk egyszerűen feltölti a vényt a felhőbe, amit aztán a patikában kiválthatunk. Emellett az ellátóink a hálózaton keresztül nyomon követhetik kórtörténetünket egész életünkre visszamenően, ezért nem feltétlenül szükséges magunkkal vinnünk a leleteinket az orvoshoz. Ez csak néhány példa arra vonatkozóan, hogy miként teheti hatékonyabbá az egészségügyi ellátást a digitalizáció.

„A COVID-járvány alatt elterjedtté váltak a telemedicina szolgáltatások, ami jelentősen meggyorsította a betegellátást. A különféle aktivitásmérő eszközök, okosórák, applikációk nagyon hasznosak lehetnek a megelőzés szempontjából. Ha pedig már van valamilyen krónikus betegségünk, akkor nagyon fontos, hogy rendszeresen monitorozzuk otthon az állapotunkat. Vannak olyan eszközök, amelyek ezeket a mérési eredményeket képesek azonnal továbbítani az orvosunknak” – mondja Tóth Tamás, aki szerint a jövőben akár ez alapján kaphatunk majd orvosi ellátást.

A szakértők emellett bemutatták az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működését, ahol mindenféle egészségügyi adatunkat elérhetjük, és azokat a digitális eszközöket, amelyekkel javíthatunk életminőségünkön.

Minden héten új epizóddal jelentkezünk, az új részekért kövessenek minket Spotify-on és Facebookon!