Vissza a Szupersegítő leszek! oldalra

Hogyan válasszunk tudatosan okostelefont?

Olvasási idő: 5 perc

A koronavírus-járvány idején bevezetett korlátozások miatt azok körében is megnőtt az igény a mobilinternetet használó alkalmazások (közösségi média, videóhívások, chat programok) iránt, akik korábban nem vettek igénybe mobilinternetet – például az idősebb korosztály körében. A régebbi (2G vagy 3G technológiát használó) telefonok azonban nem, vagy csak korlátosan alkalmasak az új igények kiszolgálására, ezért fontos figyelni arra, hogy lehetőleg a gyorsabb internetkapcsolatra alkalmas 4G-s vagy 5G-s készülékek közül válasszunk.

A mobilinternetet nem használók (és különösen az idősebb korosztályok tagjai) jellemzően gyerekeik, barátaik tanácsait követik, amikor új készülék vásárlására szánják el magukat. Amíg csak a hanghívásokra és az egyszerű kapcsolattartásra kellett a készülék, addig ez nem is jelentett kihívást, a koronavírus-járvány azonban alapjaiban változtatta meg hétköznapjainkat. A kiemelten veszélyeztetettek közé tartozó időskorúak, a krónikus betegségben szenvedők, illetve a különböző fogyatékkal élők közül sokan tartós otthonlétre kényszerültek. A mobilinternet nemcsak a kényszerű bezártság enyhítésére lehet tökéletes eszköz (hiszen kapcsolatot tarthatnak szeretteikkel, barátaikkal), hanem arra is, hogy az újranyitást követően az érintettek előtt egy új világ nyíljon meg: új szolgáltatásokat tudjanak igénybe venni, új szórakozási formákat találjanak, bárhol biztonságban érezzék magukat, vagy még többet tegyenek egészségükért.

Az alábbi 10 szempont segíthet a megfelelő készülék kiválasztásában:

  1. Érdemes a készüléket Magyarországról, megbízható helyről, akár a szolgáltatók egyikétől vásárolni, hogy biztosan kompatibilis legyen a hazai technológiákkal, és szükség esetén érvényesíteni lehessen a garanciát.
  2. Lényeges szempont az üzemidő: az újgenerációs mobilok fejlett, maximális kapacitású́ akkumulátorral rendelkeznek. A régebbi, vagy használt készülékekről ez nem minden esetben mondható el.
  3. Célszerű végiggondolni, mekkora kijelzőre van szükség. Az újabb eszközök jellemzően nagyobb kijelzővel rendelkeznek, így jobban látható rajtuk a tartalom, ráadásul olyan kisegítő lehetőségekkel is rendelkeznek, mint például a nagyobb betűméret.
  4. Aki sok fényképet vagy videót néz a telefonján, figyeljen a kijelző felbontására is. A nagy felbontású készülékeken jobb minőségben tekinthetők meg a képek és a videók.
  5. A vizuális tartalmak esetében az átviteli sebesség sem mellékes szempont: az akadozás nélküli le-, illetve feltöltéshez a korszerű hálózatokhoz való kapcsolódásra alkalmas készülékre és megfelelő hálózati lefedettségre van szükség.
  6. A korszerű készülékekben fellelhető hangvezérlés a funkciók kiválasztását, az okos eszköz vezérlését, a hívandó partner keresését támogatja, valamint lehetőséget nyújthat szöveg bevitelére a nehézkes gépelés helyett.
  7. Az újabb eszközökbe számos biztonságos megoldást építettek be a jelszavak tárolásához, így elkerülhető ezek adatvédelmi szempontból kiemelten kockázatos papíralapú tárolása.
  8. A vezeték nélküli töltés fokozza a felhasználó kényelmét: ezzel megspórolható az apró csatlakozókkal való vesződés.
  9. A modern készülékek nagyobb valószínűséggel vízállóak, ezek választásával megkímélhetjük magunkat a kisebb balesetek okozta bosszúságoktól.
  10. Érdemes megfontolni a felhőalapú társzolgáltatások használatát: az adatok, képek felhő alapú biztonsági másolatai akkor is megmaradnak, ha a telefon meghibásodik vagy véletlenül törlünk fontos dolgokat.