Vissza a Tudástár oldalra

Így védjük meg a nagyszülőket a netes csalóktól – 1. rész

Olvasási idő: 5 perc

Az idősek leginkább gyerekeik és unokáik tanácsait követik digitális kérdésekben. Ezért a fiatalabbaknak óriási szerepük lehet abban, hogy a nagyszülők felismerjék a gyanús e-maileket, hirdetéseket, és tudatosan vigyázzanak személyes adataikra. Ebben segít az NMHH néhány egyszerű tippje, amelyekkel megelőzhetjük az internetes csalásokat.

 Idősek védelme

Néhány egyszerű óvintézkedéssel jelentősen csökkenthető annak veszélye , hogy áldozatul essünk a rosszindulatú próbálkozásoknak. Ezeket a lépéseket mindenkinek érdemes betartania, és ezekre az idősebb vagy a kezdő felhasználók figyelmét is érdemes felhívni.

Az első lépés a megfelelő vírusvédelem és adatvédelem beállítása.

Vírusvédelem

Vírusvédelmi szoftver segítségével hatékonyan védhető eszközünk attól, hogy vírustámadás áldozatául essen. Gondoskodjunk róla, hogy digitális eszközeinken (telefon, tablet, laptop, számítógép) legyen aktív vírusvédelem. Ezekből nem csak fizetősek léteznek, jól használhatóak az ingyenesen elérhetők is. Akár fizetős, akár ingyenes verziót választunk, figyeljünk arra, hogy nehogy maga a víruskereső legyen az átverés. Számítógép esetén írjuk be a webes keresőbe a „víruskereső” szót, az alapján válasszunk és töltsünk le egyet, ne pedig a különböző oldalakon megjelenő hirdetésre kattintva. Mobileszköz esetén csaki megbízható alkalmazás áruházból töltsünk le (például Google Play, AppStore) és lehetőleg olyat, amelyik nagy számú (akár milliós) letöltéssel rendelkezik.

A biztonsági szoftver beállításait minden esetben védjük egyedi, erős jelszóval. Ne nyissunk meg ismeretlen feladótól érkező e-maileket és mellékleteket – különösen, ha azokat már a levelezőprogram is a „gyanús üzenetek” (spamek) mappájába helyezte.

A közösségi médiában ne kattintsunk idegenektől érkező vagy ismeretlenek által megosztott linkekre. Ha pedig mégis megtörtént a baj, vagy gyanús viselkedést észlelünk a számítógépen, akkor azonnal szakítsuk meg az internetkapcsolatot.  

Frissítések

Nagyon fontos, hogy folyamatosan frissítsük az eszközök operációs rendszerét, illetve a telepített alkalmazásokat. Az operációs rendszer és a szoftverek hibáit ugyanis rendszeresen javítják, különösen a biztonságot veszélyeztető hibákat. Rendszeresen aktualizáljuk a programokat és alkalmazásokat; utóbbiakat csak ellenőrzött forrásból  (például Google Play, AppStore vagy más megbízható alkalmazásbolt) telepítsük a készülékünkre. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a hibák sebezhetővé tehetik a készülékeinket, például távolról történő hozzáférést tehetnek lehetővé. Sajnos ezek ellen a vírusvédelem sem feltétlenül tud védeni, különösen, ha az is elavult. A frissítések kezelése tehát kiemelt fontosságú.

Adatvédelem

Nem csak a külső támadásokra kell odafigyelnünk, hanem személyes adataink védelmére is. Ennek első lépése a megfelelő erősségű, egyedi jelszó használata, amely nem túl könnyű, de nem is megjegyezhetetlen. Fontos a biztonsági kódok megfelelő tárolása: legyen kellően titkos, szükség esetén mégis könnyen hozzáférhető. Jelszavainkat ne osszuk meg senkivel, még hivatalosnak tűnő kérések esetén sem.  

Ha közösségi médiát használunk, tekintsük át az adatvédelmi beállításokat! Nem árt, ha ezeket minden esetben személyre szabjuk. Gondoskodjunk róla, hogy a valóban személyes információk ne legyenek nyilvánosak, és csak a megbízható ismerősök láthassák őket. Gondoljuk át, hogy a posztolással milyen információk kerülhetnek ki róluk.