Vissza a Tudástár oldalra

Így védjük meg a nagyszülőket a netes csalóktól – 2. rész

Olvasási idő: 5 perc

Néhány egyszerű óvintézkedéssel elejét vehetjük annak, hogy áldozatul essünk a rosszindulatú próbálkozásoknak. Ezeket a lépéseket mindenkinek érdemes betartania, és ezekre az idősebb vagy a kezdő felhasználók figyelmét is érdemes felhívni. A vírus- és adatvédelem után a következő lépés a tudatos böngészés elsajátítása. Most erre adunk néhány tippet.

Az adathalászat kivédése

Legegyszerűbben akkor kerülhetjük el az adathalászok hálóját, ha megtanuljuk a körültekintő nethsználat szabályait, és erre megtanítjuk szüleinket, nagyszüleinket is. A csalók leggyakrabban ismert cégek, márkák, szolgáltatók külsejét öltik magukra. Lemásolják megbízható nagyvállalatok, elektronikus kereskedelemmel foglalkozó weboldalak vagy online fizetési szolgáltatók dizájnját, hogy a felhasználók bizalmába férkőzzenek és hozzájussanak a személyes adataikhoz.

Vannak azonban jelek, amelyek árulkodók lehetnek a csalások kiszűrésében. A lemásolt weboldalak egyszerűbbek, feltűnően primitívebbek a hivatalos honlapokénál. Az adathalász e-mailek általában privát címről érkeznek, vagy nagyon hasonlóról, mint az eredeti cég neve, de valami mégsem „stimmel” velük; a gyakori helyesírási hibák és magyartalan megfogalmazások szintén árulkodó jelek lehetnek.

Az ilyen leveleket nem szabad megnyitni, a csatolmányokat nem szabad letölteni, a bennük szereplő linkekre nem szabad kattintani, és a mailekre semmiképp nem szabad válaszolni. Végképp ne adjuk meg személyes adatainkat!

Digitális komfortzóna

Az online vásárlás során magunknak és idősebb hozzátartozóinknak is olyan digitális környezetet célszerű kialakítani a digitális eszközeinken, amelyben könnyen és biztonságosan intézhetjük az online vásárlásokat.

Fokozottan figyeljünk a hamis vagy adathalászatra létrehozott webhelyekre, amelyek hasonlóan néznek ki, mint egy-egy ismert cégé vagy márkáké, de valamilyen, elsőre talán nehezen észrevehető hibával – gondoljunk például az Abibas felirattal forgalomba hozott sportruhákra. A szedett-vedett tartalom mellett gyanús jel lehet, ha nincs megadva ügyfélszolgálat, kapcsolattartó vagy egyéb elérhetőség a weboldalhoz.

Amennyiben aukciós oldalon vásárolunk, érdemes még körültekintőbbnek lenni az eladó személyét illetően; mindig olvassuk el a korábbi tranzakciók értékelését, és csak megbízhatónak tűnő eladótól vegyünk bármit – különösen nagy értékű, vagy könnyen hamisítható dolgot (pl ruházat).  

Emellett mindig ellenőrizzük, hogy titkosítva van-e a weboldal, amin böngészünk - ennek jele a lakat szimbólum, illetve, ha az oldal címe https-sel kezdődik http helyett. Az ezekkel ellátott weboldalakon biztonságosan böngészhetünk, kisebb eséllyel esünk kártékony vírusok áldozatául. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a titkosított weboldalakon is kellő elővigyázatossággal és tudatossággal internetezzünk.