Vissza a Tudástár oldalra

Mi az a Viber? Minden, amit a titkosított üzenetküldő platformról tudni érdemes

Közzétéve: 2022. szeptember 15.
Olvasási idő: 8 perc
„Van Vibered? Az melyik is? Tudod, a csevegőapplikációk közül az a lila színű!” Nos, a Viber jóval több, mint a kis lila app. Számos hasznos funkciójával segíti a mindennapi kommunikációt, többplatformos (számítógépen, laptopon, tableten és telefonon is elérhető) csoportos üzenetküldő alkalmazásnak számít, amely iOS és Android rendszeren is működik. Ráadásul a Viber végpontok közötti titkosítást kínál, ami azt jelenti, hogy a beszélgetésekhez harmadik fél nem férhet hozzá.

Egy nő mobiltelefont tart a kezében. A nézőpont olyan, mintha fejkamerával készítette volna a képet. A kijelzön a Viber indítóképernyője látható.

A 2022-ben 12. születésnapját ünneplő Viber jelenleg 250 millió aktív felhasználóval rendelkezik világszerte. Bevethető szöveges üzenetekhez, hanghívásokhoz és videóhívásokhoz is, ezekhez akár becenév vagy álnév mögé is bújhatunk, hiszen más üzenetküldő alkalmazásokkal ellentétben a Vibernek nincs szüksége felhasználónévre és jelszóra, hanem a telefonszámunk alapján azonosít be.

Egyszerűen telepíthető, ezt követően célszerű regisztrálnunk a Viber felhasználói közé. Az azonosítónk a telefonszámunk lesz, míg a jelszavunkat a Viber generálja és küldi el a telefonunkra.

Ezután a Viber megvizsgálja a telefonunkban elmentett névjegyeket, és megjelöli azokat, amik már jelen vannak a felületen, velük máris kapcsolatba léphetünk.

Üzenetküldés mellett még számos funkció használható:

Fő az egyszerűség

Könnyedén cseveghetünk bárkivel, akár egy egész csoporttal. Családtagok, baráti társaságok gyakran ilyen formában is tartják egymással a kapcsolatot, néhány szavas üzenettel, fotóval adnak napközben tájékoztatást arról, mi történik velük. A „Válasz” és a „Privát válasz küldése”-funkció nagyon hasznos, ahogy másolni, továbbítani, sőt fordítani és rögzíteni is tudjuk az üzenetet. Akkor sem kerülünk kellemetlen helyzetbe, ha elhamarkodottan reagáltunk valamire: az üzenetek és egyéb tartalmak ugyanis utólag is törölhetők.

Mobiltelefon-képernyő Viber-hívás-ikonnal, a kék háttérben a Viber-hívás ikonja sokszorozva, különböző méretben

A matricák népszerűsége

A Viber-matricák segítségével szöveges üzenetek helyett képekkel tudjuk kifejezni gondolatainkat. Amellett, hogy a széles választéknak köszönhetően szinte mindenki megtalálja a kedvencét, sokszor ezek a képek jóval beszédesebbek, kedvesebbek és viccesebbek, mintha szövegesen fejeznénk ki magunkat. A matricák küldéséhez érintsük meg a medve-ikont, majd a felugró alsó sorban válogathatunk a pillanatnyi hangulatunkat kifejező matricák közül. Vannak ingyenes és persze egyedi, fizetős matricák is, amelyeket pár száz forintért tudunk megvásárolni a Viber Matricaáruházában. A matricák népszerűek itthon – 2021-ben – 280 millió alkalommal küldtek ilyen képeket a magyarok. Ha a matricán túl még egyedibbek szeretnénk lenni, akkor saját videót is készíthetünk, ami bármikor visszanézhető és törölhető is.

Viber-lencsék

Az alkalmazás személyre szabott hírfolyamfunkcióval is rendelkezik. A „Felfedezés”-funkció alatt pedig minden szórakozási lehetőség adott: sport, játék és Viber-lencsék. A Viber 2021 nyarán új AR (augmented reality, azaz kiterjesztett valóság) lencse funkciókat kapott. Kezdésnek harmincat, köztük állatmaszkokat, az alkalmazás saját karaktereit, vízalatti lencséket és macskás interakciókat. Az AR-lencsék a legkisebb mimikai változásokra is reagálnak, a felhasználók mosolyoghatnak vagy kacsinthatnak, a lencse leköveti arcuk mozgását, extra kreativitást adva a tartalomhoz. A magyar felhasználók már összesen 1 millió lencsét hoztak létre.

Hamarosan itt a Viber Pay

Egy saját digitálistárca-megoldás is készült Viber Pay néven, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a Viber-fiókjukhoz kapcsolódó tárcába feltöltött egyenleg terhére küldjenek pénzt, fizessék számláikat vagy vásároljanak. A szolgáltatás először Németországban és Görögországban jelenik majd meg, de a tervek szerint már idén megkezdik a szolgáltatás kiterjesztését Európa többi részére is, így hamarosan Magyarországon is elérhető lesz.

4 dolog, amit minden Viber-felhasználónak ismernie kell

  1. Elrejthető, hogy mikor léptél be utoljára: az „egyéni beállítások” pontnál állítsd úgy be az alkalmazást, hogy ne mutassa a státuszod a hálózatban.
  2. Ki lehet kapcsolni azt a funkciót is, amely megmutatja, hogy láttad-e az üzeneteket. Ez azért is hasznos lehet, mert így senki nem fogja tudni számon kérni, hogy miért nem válaszoltál azonnal. Megtalálod: Beállítások, biztonság – és ott ki kell venni a pipát, az üzenetek elolvasása mellől.
  3. Nem kell terhelni a telefon memóriáját. A képeket, üzeneteket a telefon közvetlenül a memóriába menti, de a beállítások, multimédia, mentés a galériába résznél érdemes kivenni a pipát, ha több szabad tárhelyet szeretnénk hagyni a telefonon.
  4. Rejtőzködés ismeretlenek elől: ha nem szeretnéd, hogy a profilképed mindenki lássa, akkor ezt az „egyéni beállítások, profilkép, senki” részen tudod átállítani.