Vissza a Tudástár oldalra

Mi is az az internet? – Új podcastepizód a netezés alapjairól

Közzétéve: 2021. május 6.
Olvasási idő: 3 perc

Az internet mindennapjaink szerves részévé vált, mégis nehéz pár szóban összefoglalni a lényegét. Még a rutinos felhasználók sem feltétlenül tudják, hogy milyen célból jött létre eredetileg és milyen protokollok szerint működik. A Netre Fel! Szörfölő szeniorok podcast második adásában Kántor Endre és Mihálovits András műsorvezetők két szakértővel beszélgettek a netezés alapjairól.

Hogy magyarázzuk el a nagyszüleinknek, hogy mi is az az internet? Mischinger
Péter informatikatanár, informatikai biztonsági szakértő szemléletes példával válaszol a kérdésre: “Az internetet úgy kell elképzelni, mint egy könyvtárat, ahol a számítógépek polcokként funkcionálnak, mi pedig úgy mászkálunk köztük, mint ahogy az információk vándorolnak az online térben.” A világháló tulajdonképpen kommunikációs csatornaként és tartalomgyárként is funkcionál, hiszen nem csak olvasói, hanem szerkesztői is vagyunk egyben. Ez persze nagyobb tudatosságot és felelősséget igényel a felhasználók részéről, mintha csak egy könyvet olvasnánk. A beszélgetés első részéből az is kiderült, hogy ki üzemelteti az internetet, hogyan jönnek-mennek rajta az információk és hogyan működnek pontosan a keresőmotorok.


Az epizód második részében Bartolits István, az NMHH Technológiai Elemző Főosztályának vezetője a mobilinternet működésébe engedett betekintést. Gyakorlati tippekkel látta el a szupersegítőket, akik szeretnék bevezetni szüleiket, nagyszüleiket a mobilnetezés világába. „Kezdetben például azt javasolnám, hogy kíméljük meg rokonaikat attól, hogy csúnya URL címeket kelljen beírogatniuk a böngészőbe, mert ezzel csak elriasztjuk őket. Inkább állítsunk be a telefont úgy, hogy amikor rákattintanak az internet ikonra, akkor rögtön egy keresőprogram ugorjon fel.” Ezután érdemes növelni a betűk méretét úgy, hogy kényelmesen láthatóak legyenek, és el is kezdődhet a Google önálló használata. A szakértő azt is elárulta, miként győzhetik le félelmeiket a kezdő felhasználók, milyen témákkal érdemes megszerettetni velük a böngészést és hogyan segítsük őket abban, hogy eligazodjanak az információrengetegben.  

Minden héten új epizóddal jelentkezünk, az új részekért kövessenek minket Spotify-on és Facebookon!