Vissza a Tudástár oldalra

Mik azok a spamek és hogyan védekezhetünk ellenük?

2022. június 23.
Olvasási idő: 6 perc
A spam nem csak bosszantó, de komoly fenyegetést is jelenthet, ha nem vagyunk kellően óvatosak. Bár bizonyos módszerek már elég jól ismertek, és így könnyen azonosíthatók, a spamek készítői újabb és újabb módokkal állnak elő, hogy becsapják a potenciális áldozatokat. Ezért fontos, hogy körültekintően járjunk el!

A spam minden olyan kéretlen, digitálisan érkező üzenet, amelyet tömegesen küldenek ki több tíz- vagy százezer embernek. Jellemzően e-mailben érkeznek hozzánk, de sms vagy telefonhívás formájában, vagy akár a népszerű közösségi média csatornákon is találkozhatunk velük.

spam

Mit jelent a spam?

A spam nem egy számítógépes fenyegetés rövidítése, noha akad olyan, aki megpróbálkozott a spam betűit mozaikszóként értelmezni (például "stupid pointless annoying malware”, avagy "buta, értelmetlen, idegesítő kártevő”) - ezek azonban nem helyesek. A spam ma ismert jelentésének inspirációja nem más, mint egy Monty Python-jelenet, amelyben a színészek kijelentik, hogy mindenkinek meg kell ennie a spam nevű ételt (népszerű angolszász konzerv löncshús), akár akarják, akár nem. A hasonlat, bár elsőre távolinak tűnik, valójában igencsak helyénvaló: az online spamekkel is előbb-utóbb mindenkinek dolga akad, akár szeretnénk, akár nem.

A spamek típusai

A kéretlen üzenetek tömeges küldésére a spam-írók számos kommunikációs formát használnak. Ezek közül néhány a kéretlen árukkal házaló marketingüzenet. Más típusú spam-üzenetek rosszindulatú szoftvereket terjeszthetnek, személyes adatok megadására csábíthatnak, vagy azzal ijesztgethetnek, hogy nagy összegű tartozásokat kell rövid időn belül megfizetnünk. A levelezőrendszerekbe beépített spamszűrők ma már sok ilyen típusú üzenetet képesek kiszűrni és külön mappában elkülöníteni, de érdemes tisztában lennünk a leggyakoribb csalás típusokkal.

Adathalász e-mailek

Az adathalász e-mailek a kiberbűnözők által sok embernek küldött spamek egyik leggyakoribb típusa. Lényege, hogy a kiberbűnözők egy valósnak látszó e-mail címet készítenek el, melyről valósnak látszó üzenetet küldenek, amiben arra kérnek minket, hogy adjunk meg bizonyos személyes vagy pénzügyi adatot.  A leggyakoribb adathalász spam üzenetek a következőkről szólnak:

Előleggel kapcsolatos csalások

Ez a fajta spam valószínűleg mindenki számára ismerős, aki a 1990-es vagy 2000-es évek óta használ e-mailt. Az ilyen típusú spamek állítólagos feladója pénzügyii támogatást, előleget kér annak ígéretében, hogy a későbbiekben többszörösen visszafizeti ezt nekünk. Azonban amint a kifizetés megtörténik, eltűnnek. Gyakran hivatkoznak egy eddig ismeretlen, elveszett, távoli rokonra, vagy egy bajba jutott családtagra.

Malspam

A "malware spam" vagy "malicious spam" rövidítése. A malspam olyan spam üzenet, amely rosszindulatú szoftvereket juttat el az eszközeinkre. A gyanútlan olvasóként rákattintunk egy linkre vagy megnyitunk egy e-mail mellékletet, ezzel pedig azonnal, akaratunk ellenére rosszindulatú szoftvert telepítünk számítógépünkre, telefonunkra.

Spam-hívások és sms-ek

Ismeretlen, gyakran külföldi telefonszámról kapott szöveges üzenetet vagy hívás is jelentős kárt tud okozni. Az sms-ben elrejtett linkek a malspamhez hasonló kártékony programokat tartalmazhatnak, a hívások pedig jelentős összseget emelhetnek le számlánkról, ha felvesszük őket.

Hogyan tudom kivédeni a spameket?

Bár teljesen nem tudjuk elkerülni a spameket, bizonyos lépésekkel megvédhetjük magunkat attól, hogy átverés áldozatává váljunk! A legfontosabb, hogy ismerjük fel, ha valami gyanús és legyünk kellően óvatosak. Mire érdemes figyelni?

Pár egyszerű lépéssel sokat tehetünk online biztonságunkért. Az aranyszabály azonban mindig ugyanaz: ha bizonytalanok vagyunk, inkább feltételezzük a legrosszabbat és járjunk utána! Forduljunk szolgáltatónkhoz, vagy a digitális világban jártas családtagunkhoz, barátunkhoz.