Vissza a Tudástár oldalra

Mire jó egy okosmobil? A világ a zsebünkben van

Közzétéve: 2021. október 20.
Olvasási idő: 5 perc

Az internet térhódítása alapjaiban formálja át a mindennapjainkat, és az általa kínált lehetőségek végtelen tárháza minden ember életét képes megkönnyíteni. A digitalizáció szülöttei már ösztönösen ismerik az okostelefonok és tabletek világát, egyre többen győzik le a kezdeti ijedtségüket és ismerkednek a digitális világ alapjaival. Kis segítséggel ugyanis könnyűszerrel sajátíthatunk el a mindennapokban igazán hasznos alapismereteket.

mobiltelefon

Egy arra alkalmas okostelefonnal és a legtesthezállóbb, valódi igényüket kiszolgáló mobilinternetcsomaggal az idősebbek számára is új dimenziókat nyithat meg a korszerű 4G mobilinternet. Ez nem csak a hétköznapi teendőket, a háztartásbeli vagy akár pénzügyi feladatokat egyszerűsíti le, de a szórakozásnak és a kapcsolattartásnak is számtalan új formáját kínálhatja. Vannak, akik talán még ódzkodnak az okostelefon használatától, mégis érdemes nekivágni ennek a még ismeretlen terepnek: a mai, gyorsan fejlődő telekommunikációs eszközök számtalan olyan funkcióval rendelkeznek a hívásindítás és üzenetküldés mellett, amelyeket kortól függetlenül bárki az előnyére fordíthat.

Az okostelefonok praktikus személyre szabására számtalan applikáció áll rendelkezésre. Ezek a legtöbb esetben mobilinternet-előfizetéssel akár wifihálózat hiányában is könnyen elérhetőek. Jól jöhet a vezeték nélküli mobilinternet például utazáskor: ha menetjegyünket, bérletünket mobilos alkalmazáson keresztül vásároljuk, gyakran pénzt is spórolhatunk, hiszen a szolgáltatók sokszor adnak erre kedvezményt. A közlekedésben lehetnek segítségünkre a különböző navigációs applikációk: ezekkel könnyűszerrel megtervezhetők és átláthatók az indulásaink, értesülhetünk az aktuális közlekedési rend változásairól, a közúti forgalom állapotáról, tervezhetőbbé válnak az érkezések. Ilyenkor is hasznos lehet a mobilinternet, hiszen útközben gyakorta nincs wifi használatara lehetőség, függetlenül attól, hogy tömegközlekedéssel vagy autóval utazunk.

mobiltelefon utazás

A pandémiás időszakban kiemelten fontossá vált, hogy még inkább odafigyeljünk, vigyázzunk az idősebbekre. Azért is érdemes fontolóra venni egy modern mobilkészülék beszerzését, hogy szeretteink mindig elérhetők legyenek, és hogy ők is biztonsággal és könnyedén léphessenek velünk kapcsolatba szükség esetén. Az sem elhanyagolható szempont, hogy – legyen szó banki ügyekről, csekkbefizetésről vagy közmű mérőállások bejelentéséről – a már említett telefonos alkalmazások az idősebbeket is hozzásegítik ahhoz, hogy otthonuk biztonságából és kényelméből intézzék az ügyeiket, a járványhelyzet után is.

Mára pedig minden eddiginél könnyebbé vált az online ügyintézés. A 2017-ben létrehozott Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egyre szélesebb körben teszi lehetővé, hogy egészségügyi teendőinket is elektronikus úton intézzük. Ez kiváltja a nem ritkán rutinszerű, felesleges várakozást a rendelőkben, ami a korona- és egyéb vírusok miatt sokszor kockázatos lehet a veszélyeztetettebb csoportok számára. Ráadásul a mindennapos egészségmegőrzés nem merül ki az elektronikus receptek és beutalók távkezelésében: számtalan, a legtöbb okostelefonban ma már beépítetten elérhető opció közül választhatunk, amelyekkel alaposabban megismerhetjük alvási szokásainkat, tudatosabban figyelhetjük, hogy mennyit mozgunk, elkönyvelhetjük a mozgás során elégetett kalóriák számát. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő okosórák pedig már arra is alkalmasak, hogy figyeljék a pulzusszámunkat, esetleg automatikus vészjelzést indítsanak egy rosszullét esetén. Ahhoz, hogy a felsorolt opciókat széles körűen, kötetlenül, például a kert lakástól távoli, wifimentes zugában is kihasználhassuk, nem árt, ha van a készüléken 4G-s mobilinternet.

okosóra

A digitális világ legnagyobb vívmányainak egyike, hogy lehetővé teszi a közvetlen kapcsolatot a világ bármelyik pontjával. Az internet segítségével nemcsak közeli ismerőseinkkel tarthatjuk a kapcsolatot, hanem régi, számunkra már-már elveszettnek vélt személyeket is megtalálhatunk a közösségi média felületein – a különböző csevegőprogramok pedig lehetővé teszik az azonnali beszélgetést. Ráadásul ezeknek az alkalmazásoknak a többsége videóbeszélgetésre is módot ad, így a hagyományos telefonhívásnál lényegesen személyesebb hangnemben tudjuk felvenni egy-egy beszélgetés sok-sok évvel ezelőtt leejtett fonalát.