Vissza a Tudástár oldalra

Mit tanulhatunk egy okostelefontól?

Közzétéve: 2021. június 24.
Olvasási idő: 3 perc
Ha meglepjük az időseket egy korszerű okostelefonnal, azzal kinyitjuk a világot számukra. A Netre Fel! Szörfölő szeniorok podcastsorozat nyolcadik epizódjában Hanula Erika tanulásszakértő (mindenmegtanulható.hu) és Lajtos Ádám, az NMHH csoportvezetője segítségével járjuk körbe, mit és hogyan tanulhatnak az idősebbek egy okostelefon és a mobilinternet segítségével.

Szinte nincs már olyan területe az életnek, ahol ne lennének jelen a különféle digitális megoldások – ez alól a tanulás sem kivétel. Az internetnek köszönhetően például már nem is kell feltétlenül iskolapadba ülni vagy tanfolyamra járni ahhoz, hogy megtanulhassunk bármit, amihez éppen kedvünk van. „Az első és legfontosabb lépés, hogy az ember nyitottan álljon a különféle ismeretekhez és akarjon tanulni! Az okostelefon ezért hasznos eszköz a tanuláshoz, hiszen a segítségével rengeteg érdekes dologra bukkanhatunk, így felkelti a tanulás vágyát az emberben!” - mondja Hanula Erika.

Azzal azonban nem árt tisztában lenni, hogy az Interneten fellehető ismeretek egy része hamis lehet, ezért kulcsfontosságú, hogy megtanítsuk, a sok információ közül melyeket érdemes elsajátítani és melyeket nem.

„Érdemes eleve olyan oldalakat használni, amelyek mögött megbízható szolgáltató áll. Ezt az oldal impresszuma segítségével ellenőrizhetjük le. Érdemes aztán több, egymástól független forrásból ellenőrizni az ismeretek valóságtartalmát és megismerkedni az adott oldal mögött szerveződő internetes közösséggel is” – ad hasznos tippeket a megfelelő tananyag és oktató kiválasztásához Lajtos Ádám.

A két szakértő segítségével mindezeken túl választ kaphatunk azokra a kérdésekre is, hogy az idősebb korosztálynak hogyan érdemes belevágnia az online tanulásba, milyen ismereteket érdemes elsajátítaniuk és érdemes-e fizetni egy-egy internetes tanfolyamért. És hogy mit is tanulhatnak a nagyszülők unokáiktól? A podcastepizódból ez is kiderül