Vissza a Tudástár oldalra

Netre Fel! Az RTL Reggeli műsorában

Közzétéve: 2021. október 21.
Olvasási idő: 80 perc
Október 15-én tematikus napot tartott a Netre Fel! az RTL Reggeli műsorában. Az adásban sztárok és szakértők egyaránt megosztották tapasztalataikat az idősek digitális edukációjáról, illetve a gyerekek és a digitális világ kapcsolatáról.

Hogyan jutottunk el az 1G-s technológiától az 5G-ig?

Kollár Péter, az NMHH szakértője a technológiai változásokról és annak hatásairól beszélt. A mobilkészülékek fejlődését különböző generációs eszközökön keresztül mutatta be. Sokan emlékezhetnek még a kétezres évek elején divatos analóg telefonkészülékekre, melyeken 100 forintos percdíjjal telefonálhattunk: innen jutottunk el a mai 4G-s digitális okostelefonokig, melyeken akár 100 Mbit/s sebességgel is internetezhetünk. Mitől tud többet ehhez képest az 5G, a legújabb generációs mobilhálózat? A videóból többek között ez is kiderül.

Így hidald át a generációk közötti digitális szakadékot!

„Gyerekek, ne nyomkodjátok annyit a telefont!” Ismerős ez a mondat a nagyszülőknél töltött vasárnapokról? A generációk közötti különbségekről, hogy a nagyi miért haragszik a nyomkodásra és a gyerek miért nem érti a nagyit kérdéskört járták körbe az RTL Reggeli műsorvezetői Tóth Krisztina, klinikai szakpszichológussal. A beszélgetésből tippeket kaptunk az olyan digitális programokra is, melyek közelebb hozhatják egymáshoz a családtagokat.

Ezeket az okos funkciókat a nagyiék is imádni fogják!

Tafferner Éva, az NMHH kommunikációs igazgatója a Netre Fel! kampányról beszélt, míg Málnai Zsuzsa és Papp János színészek a saját okostelefon és internet használatukról meséltek.

Milyen támogatást vehetnek igénybe azok, akik 3G-s telefonjaikat modernebbre cserélnék?

Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese tippeket adott azoknak, akiknek megterheli a pénztárcáját a 3G közelgő kivezetése miatti telefoncsere. A beszélgetésből megtudhatjuk, kiknek szól a készülékcsere-támogatási program, hogyan és mikortól vehető igénybe, és miért érdemes 4G-képes mobiltelefonra váltani.

Hogyan védjük meg a szülőket, nagyszülőket a netes csalóktól?

„Az információ az új olaj.” Miért értékesek az adataink a kiberbűnözőknek és hogyan tudjuk megvédeni magunkat az adattolvajoktól? Lencsés Gábor, az NMHH IT biztonsági szakértője az RTL Reggeliben beszélt a netes csalásokról és az adatvédelemről. “A józan ész a legfontosabb: ami a való életben is hihetetlen ajánlat lenne, azt az interneten se fogadjuk el” – figyelmeztet a szakértő. A beszélgetésben elhangzó értékes tanácsokkal segíthetjük szüleinket, nagyszüleinket, hogy megvédjék magukat a digitális világ buktatóitól.

Kapcsolattartás az online térben

A műsorban szakértőink mellett hírességeket is meséltek arról, hogy náluk milyen teret kap az okoskészülék a családban. Pintér Adrienn, Ada családjával jelenleg Németországban él, de a digitalizációnak köszönhetően folyamatosan kapcsolatban állnak a rokonokkal. Bátyai Éva színésznő a szendvicsgeneráció tagjaként kiskorú gyermekei, illetve szülei előtt is igyekszik jó példával elöl járni a digitális eszközök használatát illetően. Tatár Csilla pedig a “sharenting” jelenségéről beszélt, és óva intette a szülőket attól, hogy túlzásba vigyék a gyermekeikről való posztolást.