Vissza a Tudástár oldalra

Okos tippek az utazáshoz: így használd ki az online lehetőségeket

Közzétéve: 2022. július 14.
Olvasási idő: 10 perc

Az okostelefonok és az internet térhódításával megváltoztak az utazási szokásaink is. Mobiltelefonunk olyan, mint Mary Poppins táskája: minden egy helyen van, és minden elfér benne. Legyen az múzeumi belépő, vonatjegy, repülőgép beszállókártya, térkép, szótár, könyv, de mobilunk tökéletesen helyettesíti a fényképezőgépet is.

A gyakran utazó, rutinos okostelefon-használók egy mobil segítségével elintézhetnek mindent, ami a tökéletes nyaraláshoz szükséges. Szállást foglalunk, repülőjegyet, vonatjegyet veszünk online – itthon buszjegyet még nem lehet, külföldön sok helyen igen – éttermet választunk applikáció – Tripadvisor – segítségével, sőt, foglalni is tudunk. Ahogyan a legtöbb múzeumba, kiállításra, sporteseményre, színházba, de akár a strandra is meg tudjuk venni a jegyet, sorbanállás nélkül. 

Érdemes már előre utánanézni, hogy milyen applikációkkal tudjuk könnyebbé tenni a pihenésünket. Akár belföldi, akár külföldi úticélt választunk, jó tudni, hogy merrefelé induljunk el az online térben.

A képen egy íróasztal látható, rajta egy földgömb, egy laptop, egy szemüveg, egy repülőgépmakett, és egy mobiltelefont tartó, jegyzetfüzetbe író nő két keze látható.

Szállás

A szállásfoglalásnak ma a legegyszerűbb módja, ha azt interneten keresztül, online tesszük. Sokszor a legkedvezőbb árajánlatot nem is az adott hotel oldalán találjuk meg, hanem akár egy akciós oldalon vagy kifejezetten az utazásra specializálódott portálokon, mint amilyen pl. a booking.com vagy a trivago.hu. Mindenképpen érdemes alaposan tájékozódni többek között a fizetési módot, a külön adókat, az étkezést, vagy épp a lemondási feltételeket illetően. Ha Ilyen esetben is hasznos indulás előtt telefonon leellenőrizni a megrendelést, ezzel magunkat is megnyugtatjuk, és az esetleg felmerülő kérdésekre is választ kaphatunk.

Repülő

Az már megszokott, hogy a légitársaságoknál nem csak a reptéren tudunk becsekkolni a járatunkra, hanem előre, az interneten is elvégezhetjük a bejelentkezési folyamatot, a beszállókártyánkat pedig akár ki is nyomtathatjuk magunknak. Sőt! El is felejthetjük a papír alapú ügyintézést és elvégezhetjük az utasfelvételt mobilunkon, a legtöbb légitársaságnál elérhető applikáció segítségével. Ebben az esetben a beszállókártyánk QR-kód formájában már ott van a telefonunkon. A mobil beszállókártya feltételeiről érdemes minden esetben tájékozódni a járatot üzemeltető légitársaságnál, mert nem minden reptér tud mobil beszállókártyát kezelni. Ferihegyen ezzel nincs probléma.

Fiatal, farmerruhát viselő nő vonaton, mobiltelefonnal, szalmakalapban és napszemüvegben

Vonat

Kötött pályán gyakran utazók jól ismerik azt az érzést, hogy „jajj, csak le ne késsem a vonatot”, „jajj, még jegyet kell vennem”. Ezt tudja kiküszöbölni az online jegyvásárlás, hazai viszonylatban a MÁV applikációja. A vonatjegy kényelmesen megvásárolható online – akár mobiltelefonról is – a belföldi vagy az átszállás nélkül elérhető, népszerű külföldi célpontokra. Ráadásul online vásárlás esetén a pénztári árhoz képest 10 százalék kedvezmény is igénybe vehető. Az elektronikus jegy személyhez kötött, kizárólag a rajta feltüntetett személy utazhat vele a megadott útvonalon. A jegy ellenőrzésekor a személyazonosságot és a kedvezményre való jogosultságot igazolni kell, és a vásárláskor megadott igazolványokat is be kell mutatni. De mindez egyszerű és kényelmes, ráadásul, ha az utazás mégsem történik meg a jegy visszatérítése is megoldható online – az applikáción keresztül. Itthon ugyanez a buszokra még nem alkalmazva, de külföldön, sok helyen már jól működik. Olaszországban például van olyan járat, ahol csak az online jegy érvényes, és nem is tudjuk máshol megvásárolni, mint a trenitalia.com oldalán vagy az azonos nevű applikációban.

Belépőjegyek

Itt a kulcsmondat: „Kerüld el a sorban állást!” Rendkívül fárasztó tud lenni, ahogy akár a tűző napon araszolunk a jegypénztár felé, hogy bejussunk egy kiállításra, múzeumba, vagy épp a strandra. Sok esetben az online jegyvásárlók a bejutásnál előnyt is élveznek, illetve a népszerű turistalátványoságok esetén sem kell aggódniuk, beférnek-e aznap, ha már ott van a telefonunkban (az általában időkapuban érvényes) jegy. A múzeumok ráadásul online is sok lehetőséget nyújtanak. A Covid-19 világjárvány idején kifejlesztett virtuális séták és tárlatvezetések sok helyen megmaradtak. Így érdemes akár online megtekinteni a Szépművészeti Múzeum virtuális kiállításait vagy megtudhatjuk, hogy milyen kincseket rejt a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár vajdahunyadvári épülete. Az Iparművészeti Múzeumban 2021 februárjától podcast sorozat is indult, Tárgyeset címmel, ahol érdekes beszélgetéseket hallgathatunk. Ugyanígy hasznos lehet online jegyet vásárolni koncertre, színházba vagy sporteseményre. Ilyenkor célszerű direktben felmenni a szervező intézmény honlapjára, de akár a nagyobb jegyirodák oldalán is szétnézhetünk. Hazai viszonylatban ilyen a jegy.hu, a jegymester.hu vagy az eventim.hu.

Evés, ivás, beszélgetés

Éttermek esetében sem érdemes kihagyni az online foglalást. A legtöbb helynél már saját online foglalási rendszer működik, de ugyancsak sokan e-mail vagy közösségi médiás elérhetőséget adnak meg, ahova viszont - többnyire - egy órán belül érkezik is a visszaigazolás. Másik hasznos segítség még – főleg külföldi utazás esetében – a fordító appok használata. A nagy klasszikus a Google Translate. Valószínűleg ez az első fordító, amely az eszünkbe jut, ha idegen nyelvű szövegről van szó, amit meg szeretnénk érteni. Az alkalmazás több mint száz nyelven "tud", ingyenes, és gyakorlatilag minden típusú eszközzel kompatibilis. Nagy előnye, hogy képeket is felismer, így utazás során, ha olyan táblát, feliratot láttunk, amit nem ismerünk, csak le kell fotózni és a Translate már fordítja is. De hasonlóan hasznos program az iTranslate, amely kilencven nyelvről és nyelvre fordít, a Triplingo appot nagyon könnyen lehet kezelni, és a Voice Translator Free hasznos segítség lehet.

Fő a kikapcsolódás

A nyaralás alatt ne feledjük el, hogy ezt az időt a pihenésre szánjuk. Ha a telefon a kezünkben van, óhatatlanul ránézünk az e-mailekre, a hírekre, de akár a közösségi média is megzavarhatja a nyugalmunkat. Ezeknél már indulás előtt kikapcsolhatjuk az értesítéseket, sőt egyes applikációkat le is lehet zárni, hogy biztosan ne essünk kísértésbe, és az online adta lehetőségeket ne munkára, hanem idő és pénzspórolásra fordítsuk. És, ha már spórolás. Szuper nyári élményeket és extra kedvezményeket a Telekom „Nyár kalauzától” is kaphatunk. Az applikációban július 1-től augusztus 31-ig közel 100 kedvezményes nyári ajánlat érhető el, országszerte – Badacsonytól Debrecenig. A hőlégballonos élményrepüléstől kezdve a Mustangos autózáson át az egri élménysétáig, sok mindenből választhatunk, és csak mobilunkra van hozzá szükség.