Vissza a Tudástár oldalra

Tartalmas családi élmények és játékok okostelefonnal

Közzétéve: 2021. szeptember 7.
Olvasási idő: 6 perc
Hogyan tegyünk minőségivé a családdal közösen töltött időt úgy, hogy közben kihasználjuk a digitális lehetőségeket is? Miként vonódhatnak be jobban a generációk egymás életébe és tevékenységeibe, miközben egyensúlyban tartják az online és az offline programok mértékét? Erre adott tippeket Tóth Krisztina klinikai szakpszichológus és családterapeuta.

Hogyan lehet helye az okostelefonnak a családi életben?

A gyermekeink, unokáink számára az online jelenlét olyan természetessé vált, mint a lélegzés, ezért semmiképp sem javaslom az okoseszközök használatának teljes tiltását. Egy jól működő családban is lehet helye a telefonozásnak, az internetes játékoknak és a különböző alkalmazásoknak, csak tudatosan kell hozzáállnunk a kérdéshez. A generációk kapcsolatának alakulása attól függ, hogy miként alapoztuk meg a viszonyunkat a gyerekekkel, amikor ők még iskoláskorúnál fiatalabbak voltak és jobban nyitottak a szülők, nagyszülők irányába. Ha az offline játék és a beszélgetés a mindennapjaink része volt, és ez jó érzéssel töltött el mindkettőnket, akkor ehhez később is ugyanúgy vissza lehet térni. Sőt, mi több: bizonyos appokkal és eszközökkel még tartalmasabbá tehetjük a közösen töltött időt, izgalmas új pillanatokat csempészhetünk a mindennapokba és könnyebbé tehetjük idős rokonaink életét.

Hogyan vezessük be idősebb rokonainkat a digitalizáció világába?

Azokat az előnyeit érdemes hangsúlyozni a digitalizációnak, amelyek megkönnyítik az életüket. De nagyon körültekintőnek kell lenni abban, hogy ki mit tekint könnyítésnek. A múltkor mondtuk a közel 80 éves szüleimnek, hogy a bevásárlást online is el lehet intézni, nem kell mindig a boltba rohangálniuk. De erre azt mondták, hogy ha már ezt se csinálnák, leépülnének azok a készségeik, amelyektől ők még kompetensnek érzik magukat. Szóval azt a funkciót érdemes hangsúlyozni, amit ők hasznosnak éreznek és érdeklődnek iránta. Egy idős ember számára például fontos szempont lehet, hogy bizonyos alkalmazások használatával pénzt, időt és energiát spórolhat meg. Személyes jelenléttel és empatikus hozzáállással egyszerű funkciók mentén érdemes kezdeni. A lényeg, hogy több előnyt nyújtson az eszköz használata, mint amennyi szorongást kelt a hozzá fűződő bizonytalanság.

Alapvetően azt gondolom, hogy akkor járhatunk igazán sikerrel, ha már meglévő ismerethez próbáljuk kapcsolni az új információt, így könnyebben megy a tanulás. Valószínűleg az egészségügyi témákat felsorakoztató oldalak, alkalmazások érdekelhetik az idősebbeket. Különösen az olyan pillanatnyi adatokat mérő eszközök, programok, amelyek jeleznek, ha valami eltérést érzékelnek. Nálunk az egyik nagyi akkor adta be a derekát egy okosórára, mikor a gyerekei visszajelezték, hogy sose hallja meg a telefont, amikor hívják. Az új kiegészítővel viszont legalább a csuklóján érzi a rezgést és látja az üzenetet.

Hogyan szerezhetünk közös élményeket a virtuális térben?

Kereshetünk például YouTube-on olyan zenéket, videókat, amelyek még az ő idejükből valók, és szívesen hallgatják, nézik őket. Akár közös időutazáson is részt vehetünk, és megkérhetjük őket, hogy meséljenek nekünk a “régi szép időkről”. Ha nyitottak rá, természetesen mi is megmutathatjuk nekik, amiket mi nézünk, hallgatunk éppen. Vannak az interneten olyan programok, felületek, amelyek segítségével összeállíthatjuk a családfánkat - ez is nagyon jó kiindulóalapja lehet a tartalmas beszélgetéseknek.

Annak is nagyon szoktak örülni, ha mutatunk nekik olyan csoportokat a Facebookon, ahol további tippeket kaphatnak a hobbijukra vonatkozóan, vagy hasonló érdeklődési körű emberekkel ismerkedhetnek. Az idősek már gyakran nehezen mozdulnak ki, korlátozottak a mozgásban: nekik tényleg ablakot nyithat a világra a közösségi média használata.

Közös utazás, programszervezés esetén is hasznos társ lehet az okostelefon, azonban ilyenkor is érdemes strukturálni, hogy mire használjuk. A fiatalabbakat bevonhatjuk a programszervezésbe úgy, hogy megkérjük őket, keressenek szállást, éttermet az interneten, aztán együtt átbeszélhetjük, hogy mit választunk. Valószínűleg hamarabb találják meg a legközelebbi kisboltot vagy gyógyszertárat, és őket is jó érzéssel töltheti el, ha segíthetnek a szüleiknek, nagyszüleiknek. Ha szeretnénk felhívni a figyelmüket egy-egy érdekességre az adott hellyel kapcsolatban, akkor kérjük meg, hogy nézzenek utána, mit érdemes tudni az adott városról. Esetleg mondja el, hogy mit olvasott, így a szövegértést is gyakorolhatják. A családi program dokumentálásába, a képek retusálásába és rendezgetésébe is biztos szívesen besegítenek.

Vannak továbbá játékalkalmazások, melyeknek megvannak a táblás vagy asztali megfelelői, például kártyajátékok, szókeresők vagy a televízióból ismert kvízműsorok átiratai. Ezeknél szintén érvényesül a korábban említett szempont, hogy egy már meglévő tudáshoz hasonlít az új ismeret, ezáltal könnyebb azt befogadni.

Összegzésként azt mondanám, hogy fontos az egymásra nyitottság, a türelem és a kölcsönös élvezet, és annak tiszteletben tartása, hogy egy idősebb ember idegrendszere és érzékszervei már másképp dolgozzák fel az ingereket.