Vissza a Tudástár oldalra

Téli kikapcsolódás: hogyan tervezhetünk tartalmas programokat a digitális eszközök segítségével?

Közzétéve: 2021. december 21.
Olvasási idő: 5 perc

A karácsonyi szünet és az ünnepek közeledtével végre kicsit lelassulhatunk, és az egész éves rohanás után szeretteink társaságában pihenhetjük ki az év fáradalmait. Ezek a napok kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy az együtt töltött időt tartalmassá tegyük. Ebben segíthet az internet és az okoseszközök világa, hiszen számtalan olyan program megszervezésében segítségünkre lehetnek, amelyben a család minden tagja jól érezheti magát kortól és digitális ismeretektől függetlenül. Inspirációként összegyűjtöttünk néhány ötletet.

téli kikapcsolódás

1. Irány a természet!

Hiába a téli idő és a hideg, fantasztikus látnivalókat rejteget az év ezen időszaka is. Az interneten számos oldalon találhatunk ajánlókat érdekes természeti kincsekről és tájakról a közelünkben, a különböző webes enciklopédiák és ismeretterjesztő anyagok segítségével pedig akár a kirándulás során is érdekes és hasznos történelmi, kulturális ismeretekkel is bővíthetjük tudásunkat.

A kirándulás ideje alatt segítségünkre lehet például a Természetjáró applikáció, amelyen számos térkép, túraútvonal tervezését végezhetjük el könnyen és egyszerűen, akár internethozzáférés nélkül, azaz offline módon is. Emellett a telefonunk webes boltjából beszerezhetünk különböző növény és madártani határozókat, amik értékes vezérfonalként szolgálhatnak, és izgalmas felfedezőúttá varázsolhatják akár egy erdőbe, vagy csak a legközelibb városi parkba látogatunk el.

2. Családi kincskeresés a szabadban

Mennyire hangzik ismerősen a geocaching kifejezés? Akármilyen komolynak is tűnhet elsőre, minden korosztálynak izgalmas kaland lehet a természetjárás, a különböző geoládák felkutatása GPS koordináták bemérésével.

A geocaching (ejtsd: geokesing) lényege, hogy egy ládikát (ez a 'geocache', magyarul geoláda) egy játékostárs elrejt egy olyan helyen, amit felfedezésre, megismerésre érdemesnek tart, majd GPS-szel beméri a rejtekhely koordinátáit, és a bemutatandó látnivalóról egy ismertetőoldalt készít. A geoláda - jóváhagyás után - megjelenik a geocaching.hu honlapon, ahonnan a játékosok letöltik az adatokat saját GPS-ükre vagy mobiltelefonjukra, és megkeresik a geoládát. A kincskeresés sosem megy ki a divatból, és minden korosztály számára végtelen izgalmakat rejt!

3. Kvízmaraton

A bekuckózós, borongósabb napok alatt is találhatunk olyan szabadidős programokat, amelyekben a család minden tagja örömét lelheti. A mobiltelefonon, számítógépen, vagy számos esetben akár televízión keresztül elérhető internetes triviák és kvízjátékok remek szórakozási lehetőséget nyújthatnak. Csapatot alkotva együtt is megpróbálhatjuk legyőzni az online játékban résztvevő ellenfeleket, de összemérhetjük tudásunkat családon belül is – legyen szó akár történelemről, földrajzról, vagy éppen filmekről!

A legismertebb Honfoglaló nevű oldalon Magyarország megyetérképén terjeszkedve arathatunk győzelmet, a Kvízpart nevű oldalon pedig mi magunk is létrehozhatunk saját kvízjátékot, amelyben igazán személyre szabhatjuk a megmérettetést. Azonban a legnépszerűbb oldalakon túl is számtalan hasonló játékot kipróbálhatunk. Ha a családban valaki rendelkezik például játékkonzollal, nagyon sok játékot beszerezhetünk hozzá, amelyben az egész család részt vehet.

4. A Reszkessetek betörők-ön túl

A téli szünet idején végre teret engedhetünk a kikapcsolódásnak és feltöltődésnek, a karácsonyi délutánokon pedig mi sem kellemesebb kikapcsolódás, mint összegyűlni és megnézni egy szívmelengető vagy éppen vérfagyasztóan izgalmas filmet. A televízióban ilyenkor megnézhetjük az örök karácsonyi klasszikusokat, de a különböző streaming oldalakon, mint például a Netflix vagy az HBO Go, filmek és sorozatok végtelen tárházából válogathatunk az egész család szórakoztatására – mindezt reklámok nélkül.

5. Tartsuk a kapcsolatot!

A pandémiára való tekintettek dönthetünk, hogy a család egészsége érdekében külön töltjük ezt az időszakot. Ebben a nehéz helyzetben is segítségünkre lehet az internet, ugyanis a különböző csevegő programok segítségével bármikor közel érezhetjük magunkat szeretteinkhez, akár telefonhívás, üzenet vagy videóhívás formájában. Ráadásul így a ünnepek után is könnyen tarthatjuk a kapcsolatot egymással, és bármikor elmondhatjuk egymásnak: fontos vagy nekem.

Legyen szó kültéri programokról, vagy egy kanapén ücsörögve eltöltött délutánról, a legnagyobb ajándék, ha mindezt együtt tehetjük. Használjuk ki a lehetőséget, és töltsünk minél több időt együtt! És ne ijedjünk meg a digitális megoldásoktól - üljünk össze és kérjük meg hozzáértő családtagjainkat, hogy magyarázzák el nekünk azokat a funkciókat és megoldásokat, amik még ismeretlenek számunkra. Így bizonyára tartalmasan tölthetjük a közös szabadidőt, tele újdonsággal és szórakozással.