Vissza a Tudástár oldalra

Újévi fogadalmak – okostelefonnal könnyebb!

Közzétéve: 2022. január 18.
Olvasási idő: 4 perc

Tegye fel a kezét, aki megfogadta már, hogy a következő évben egészségesebb életmódra vált, ha törik, ha szakad. Vagy abbahagyja a dohányzást, megtanul egy új nyelvet, esetleg több időt tölt a szeretteivel. Az évváltás tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy változást vigyünk a mindennapjainkba. Megmutatjuk, hogyan segíthetnek ebben az appok!

2022

Az év első napja kiváló, már-már misztikus pillanat arra, hogy elindítsunk valami újat. A fogadalmak dátumhoz kötése nagyon hasznos lehet, azonban könnyen csalódhatunk, ha január elsejétől varázsütésszerű változást várunk. Ennek oka, hogy legtöbbször nem készülünk fel a vállalásainkra, hanem egyből fejest ugrunk beléjük. Ilyenkor pedig könnyen kudarcot vallunk. Egy-egy hasznos applikáció azonban segítségünkre lehet az életmódváltásban.

Jövőre aktívabb életet fogok élni!

Ha elhatároztuk, hogy a jövőben többet fogunk mozogni, érdemes apró lépésekben beiktatni a változást. Például sétáljunk minden nap 30 percet a friss levegőn vagy végezzünk tornagyakorlatokat tévénézés közben. A lényeg a rendszeresség: ha 30 napig csinálunk valamit, akkor jó eséllyel megszokássá válik. A teljesítményünk mérésben hasznunkra válhat a mobilunkban vagy okosóránkban található lépésszámláló vagy pulzusszintmérő applikáció. Még hatékonyabbak lehetünk, ha a gyakorlatok közben online rádiót vagy podcasteket hallgatunk, így leköthetjük a gondolatainkat és új ismereteket szerezhetünk.

Jövőre egészségesebben fogok étkezni!

A mozgáshoz hasonlóan az egészséges táplálkozásban is a rendszeresség a kulcs. Felmérések szerint sokkal sikeresebbek lehetünk a fogadalmunk megtartásában, ha tiltások helyett inkább a pozitívumokra fókuszálunk. Tehát ahelyett, hogy elkerülnénk bizonyos ételeket, inkább azt mondjuk, hogy mostantól több zöldséget eszünk. A Yazio kalóriaszámláló applikáció segíthet az ételnapló vezetésében, ezáltal pedig a tudatosabb életmód kialakításában.

Jövőre leszokok a dohányzásról!

Ha kiválasztottuk az elérendő célt, akkor meg kell terveznünk az odáig vezető utat. A dohányzásról való leszokásban például eredményesebbek lehetünk, ha részcélokat tűzünk ki magunk elé. Az e-Tüdő app végigkíséri a felhasználót az leszokás teljes útján. Az alkalmazásban nyomon követhetjük a dohányzásuk mértékének csökkenését, és a leszokással megtakarított időt és pénzt is.

Jövőre megtanulok valami újat!

Életkortól függetlenül bármikor belevághatunk egy új nyelv, hobbi vagy mesterség elsajátításába - főleg, hogy az internet ma már végtelen lehetőséget kínál arra, hogy tanuljunk és fejlődjünk. A Duolingo a világ legnépszerűbb nyelvtanulási alkalmazása, amivel játékos formában tanulhatjuk meg a világ szinte bármely nyelvét. A Kérdések és Válaszok egy szórakoztató trivia játék, mellyel tesztelhetjük tudásunkat és bővíthetjük ismereteinket a legkülönfélébb témakörökben. A YouTube videómegosztó portálon pedig bármilyen hobbihoz kapcsolódva elmélyíthetjük a tudásunkat.

Jövőre több időt töltök a szeretteimmel!

Ha 2021-ben kevés időnk jutott a családra, barátokra, akkor jövőre szánjunk több időt a minőségi közös élményekre! Egy meghitt beszélgetés során közelebb kerülhetünk egymáshoz. Ehhez az kell, hogy osztatlan figyelemmel csak a másik személyre koncentráljunk. Szerencsére rengeteg olyan app van, melyek megkönnyítik a kapcsolattartást a Messengertől kezdve a Viberen át a WhatsAppig. A szöveges üzenetváltáson túl időnként videochatelhetünk az unokákkal, távoli rokonokkal, és küldhetünk egymásnak vicces vagy szívet melengető fényképeket, videókat is. Ezen kívül rengeteg időt spórolhatunk meg, ha leegyszerűsítjük a mindennapi teendőinket és online, applikáción keresztül intézzük például az otthoni szolgáltatásokhoz fűződő és banki ügyeinket, valamint a csekkek befizetését. Erre fejlesztették ki az MVM Next és a Simple applikációkat.

Az applikációk könnyedén és ingyenesen letölthetők weboldalukról, melyeket összegyűjtöttünk a netrefel.hu nyitó oldalán!