Vissza a Tudástár oldalra

Vakáció az unokákkal – tegyük tartalmasabbá az okostelefonunkkal!

Közzétéve: 2021. július 1.
Olvasási idő: 5 perc
Az okoskészülék segítségével filmet nézhetünk, zenét hallgathatunk, olvashatunk, kiállításokat látogathatunk. Sőt! Ez a csodálatos készülék arra is jó, hogy a vakáció ideje alatt megosszuk ezeket az élményeket az addig magányosan telefont nyomkodó unokákkal is. A Netre Fel! Szörfölő szeniorok podcast új adásában megmutatjuk, hogyan!

Balassa Olívia mentálhigiénés szervezetfejlesztő szakember, mediátor szerint a digitalizáció akkor választja el egymástól a generációkat, ha nincs más közös élményük. Ugyanakkor össze is kötheti őket; a videochatelés sokkal élményszerűbbé, valóságosabbá teheti az unokákkal való kommunikációt.

Személyes attitűd és nyitottság kérdése, hogy mennyire tudják elsajátítani az idősebbek a digitális eszközök használatát. Nagy segítség lehet számukra, ha sikerül az unokákkal közös témát találniuk, például a focit vagy a főzést, amelynek mentén új trükköket és gyakorlatokat sajátíthatnak el” – mondja a szakértő.

Koi Tamás, a hwsw.hu szakírója szerint minden korosztály számára találhatunk szórakoztató tartalmat egy okostelefonon.

„Az idősebbek nem csak a szolgáltatástól, hanem az eszköztől is idegenkednek. Nagy stressz lehet nekik a nyomgombosról érintőképernyős telefonra váltani. Általában akkor szoktak rádöbbeni arra, hogy mekkora lehetőséget kínálnak az okostelefonok, amikor megtörténik az első skype-os telefonhívás az unokákkal.”

Koi Tamás szerint a foci Eb alatt például megmutathatjuk nekik a digitális szórakozás előnyeit, mert nagypapa nyugodtan követheti a tabletjén vagy okostelefonján az eseményeket. De az online zenekatalógusok és könyvek is tartalmassá tehetik a pihenés perceit.

A podcastben arra is választ kaptunk, hogy mekkora teret érdemes engedni az okoseszközöknek a nyaralás alatt, milyen alkalmazásokat érdemes megismerni, és megéri-e előfizetni a pénzdíjas tartalmakra.