Vissza a Tudástár oldalra

Black Friday – mire figyeljünk a biztonságos online vásárláskor?

Közzétéve: 2021. november 16.
Olvasási idő: 8 perc
A november utolsó péntekjén évente megrendezésre kerülő Black Friday leginkább a számtalan leárazás, akció és vásárlási kedvezmény áradatáról lehet ismeretes. Sokan ilyenkor szerzik be a karácsonyi ajándékokat, amik között sikerlistás termék a mobiltelefon is. Ha új készüléket vásárolunk, kizárólag 4G-képes, hosszú távon is működőképes készüléket válasszunk. De a visszautasíthatatlan ajánlatok között válogatva egyébként is érdemes körültekintően eljárni főleg, ha online vásárlásról van szó! Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Illlusztráció. A képen egy hölgy (a fej nem látható), a kezében egy táblagéppel, a karján több papír hordozótáska. Az egyik táskán Black Friday felirat.

Honnan ered a Black Friday neve?

A Black Friday megnevezést 1869-ben használták először az amerikai tőzsde pénteki napon történő drasztikus összeomlásakor, így került a „Fekete Péntek” kifejezés a köztudatba. Azonban a napjainkban népszerű alkalom csak közvetetten kapcsolódik ehhez a történelmi eseményhez, sokkal inkább köthető ahhoz a régebbi, manuális könyvelési gyakorlathoz, amelyben a vállalkozások a nyereséget fekete, míg a veszteséget piros tintával jegyezték füzetbe.

Mielőtt a kifejezés elterjedt volna a reklámok és nagy kivetítők monitorjain, ezt a szókapcsolatot használták a túlhajszolt philadelphiai rendőrök is, akik a hálaadást követő napokban rendre túlóráztak a hadsereg és a haditengerészet közötti focimeccsre érkező tömegek miatt. A kényelmetlenség folytán a rendőrök fekete napként kezdték emlegetni a hálaadást követő pénteket, a mérkőzés napját, amit később a város üzleteiben dolgozók az akciók hirdetésekor felhasználtak. A kifejezés később a környező városokat, New Jersey-t és Trenton környékét is elérte, majd a 90-es évek végére az Egyesült Államok teljes területén használatos marketing szöveggé vált.

Habár ideális alkalomnak tűnhet ez a nap ahhoz, hogy sokszor szinte féláron vegyünk meg számtalan terméket, fontos tudatos fogyasztói döntésekkel felkészülni a Black Friday szédítő akcióira. Ha pedig az online vásárlás mellett döntünk, az adatbiztonság is kiemelt kérdéssé válik.

Vásároljunk inkább az online térben!

A megszokottnál nagyobb tumultus miatt külföldön több esetben alakult már ki ezen a napon feszültség a vásárlók között, de a jelenlegi pandémiás időszak egészségügyi kockázata miatt sem javasoljuk a személyes vásárlást. Ha otthonról, online válogatunk az ajánlatok között,  a hosszú sorban állással járó várakozást is könnyen kiküszöbölhetjük. Mindemellett sok, igazán kedvező ajánlat csupán online érhető el, így mindenképpen érdemes lehet az interneten (is) böngészni a kedvezmények között.

Ügyeljünk rá, melyik honlapról vásárolunk!

Noha online vásárolva számos egészségügyi kockázatot csökkenthetünk, a neten is szükségszerű, hogy körültekintően intézzük vásárlásainkat, hiszen sok megtévesztő álhirdetésbe futhatunk bele ezen a napon.

Legyünk óvatosak a legalacsonyabb árakat ígérő, ismeretlen feladótól érkező e-mailekkel, a felugró hirdetésekkel vagy a közösségi média oldalain szembejövő gyanús akciókkal kapcsolatban. Ezekre a linkekre kattintva ugyanis könnyen adathalász weboldalakon találhatjuk magunkat, vagy rosszindulatú programokat tölthetünk le észrevétlenül az általunk használt eszközre. Sokszor nem egyszerű különbséget tenni a valódi és hamis ajánlatok között, ezért a legjobb, ha megbizonyosodunk egy oldal hitelességéről, vagy ellátogatunk a kedvezményt kínáló márka eredeti weboldalára, így könnyen ellenőrizhetjük, hogy valódi-e az ajánlat. Körültekintő eljárással elejét vehetjük a visszaéléseknek: gyanakodjunk akkor is, ha például nem találunk kapcsolati adatokat, elérhetőséget (e-mail címet, telefonszámot, telephelyet) vagy panaszbejelentésre lehetőséget.

Ha túl szépnek tűnik, hogy igaz legyen, általában tényleg nem az!

A Black Friday alkalmából számos jogszerű, jóhírű kis- és nagyvállalkozás kínál megbízható kedvezményeket különféle termékekre és szolgáltatásokra. Azonban a kiberbűnözők tisztában vannak vele, hogy mindenki a legolcsóbb ajánlatok után kutat az interneten, ezzel visszaélve pedig számtalan hamis hirdetéssel igyekeznek megtéveszteni a vásárlókat. Előfordulhat az is, hogy a Black Friday-t megelőző időszakban a forgalmazók tudatosan túlárazzák termékeiket, hogy ezen a napon akcióik sokkal szembetűnőbbek legyenek. Ellenőrizzük mindig több oldalon is az adott termék árát, vagy keressünk rá az ár összehasonlító oldalakon, például az Árukeresőn.

Kerüljük el a túlfogyasztást és a túlköltekezést!

Tudatos fogyasztóvá válni többek között azt jelenti, hogy nem feltétlenül a vásárlás az elsődleges célunk. A Black Friday napja megterhelő a bolygónk számára, fontos, hogy ezt szem előtt tartsuk: vegyük fontolóra, hogy valóban szükségünk van-e új termékre. Csábító lehet a sok akció és leárazás, ettől függetlenül fontos, hogy tudatosan gondoljuk végig, hogy mik azok az árucikkek, amelyekből valóban időszerű újat vásárolnunk.

Szabjunk magunknak anyagi keretet, amelyet erre a napra időzített vásárlásaink lebonyolítására szánunk. A meghatározott összeg lényegesen megkönnyítheti döntéseinket és sokat segíthet abban, hogy tényleg csak olyan árucikkekre költünk, amelyre valóban szükségünk van. Emellett, a sok kedvezményes ajánlat ellenére, érdemes szem előtt tartani olyan lehetőségeket is, amelyek nem feltétlenül a Black Friday árzuhanásaihoz köthetők, mégis sokat könnyíthetnek pénztárcánkon egy-egy új termék megvásárlása esetén.

Például, ha most tervezzük a karácsonyi ajándék vásárlást és elektronikai eszközöket szeretnénk ajándékozni szeretteinek, érdemes ügyelni rá, hogy a készülékcsere támogatási program keretén belül 20.000 forintos támogatásra lehetünk jogosultak 2022 elejétől. Aki jogosult a támogatás igénybevételére, annak érdemes végig gondolnia és adott esetben elnapolni a mobiltelefonvásárlást és kivárni a program indulását.

A készülékcsere-támogatási programról bővebb információ itt érhető el.

Az információ- és adatbiztonság témában készült Netre Fel! Szörfölő szeniorok podcast epizódunkban pedig további segítséget nyújtunk az internetbiztonság témájában: