Vissza a Tudástár oldalra

Hamarosan érkezik a készülékcsere-támogatási program!

A változó fogyasztói igények, és a magasabb szolgáltatási színvonal biztosítása érdekében a hazai mobilszolgáltatók fokozatosan kivezetik a 3G hálózataikat, azért ahhoz, hogy továbbra is élvezhessük a digitális világ nyújtotta előnyöket, fejlett, 4G- és 5G-képes mobiltelefonokra kell váltanunk. Bár a 3G kivezetéséről a szolgáltatók döntenek, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiemelten fontosnak tartja, hogy a technológiaváltás ne érje hátrányosan a fogyasztókat, ezért a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt-vel és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal partnerségben támogatást biztosít az elavuló mobiltelefonok lecseréléséhez.

Kik jogosultak a támogatásra?

Minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy, aki legfeljebb 2G- vagy 3G-képes aktív készülékkel rendelkezik. Arról, hogy Ön jogosult-e a támogatás igénybevételére, több módon is megbizonyosodhat:

Az ábra az 50 leggyakoribb 3G-képes készüléket mutatja. A lista letölthető a kép fölötti linkek segítségével.

Mekkora összegű támogatást kaphatok?

Mobilkészülékenként bruttó 20 ezer forintot, de ha a megvásárolt új készülék kevesebbe kerül, mint 20 ezer forint, akkor legfeljebb az új készülék kereskedelmi árát. Számos szolgáltató és kereskedő kínálatában találhatók 4G-képes készülékek már akár 40-50 ezer forintért, így a támogatás összege jelentős segítséget nyújthat az új eszköz megvásárlásához.

Milyen készüléket vásárolhatok a programban?

Olyan VoLTE technológiával rendelkező és 4G vagy 5G képes készüléket, amelynek kiskereskedelmi ára legfeljebb 120 ezer forint. Egy természetes személy egy mobilkészüléket cserélhet le támogatással a programban. Arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy új készülék választásakor, itt írtunk bővebben.

Mikor és hogyan kaphatom meg a támogatást?

A 3G-képes készülékek cseréjére 2022 első felében lesz lehetőség, de legfeljebb a támogatási programra meghatározott keretösszegének kimerüléséig. Tehát, ha szeretné felhasználni a támogatást, akkor jövő év elején vásároljon új készüléket. A támogatás a támogatási programban részt vevő kereskedőknél vehető igénybe. A részletekről a későbbiekben ezen az oldalon adunk további tájékoztatást.

Van előzetes teendőm a programban való részvétel előtt?

Önnek semmilyen előzetes teendője nincs, csupán az, hogy megbizonyosodjon érintettségéről és a részvételhez való jogosultságáról a fenti módok egyikén. Az vásárlási folyamat gyorsítása érdekében lesz lehetőség előzetes regisztrációra. (Hangsúlyozzuk, hogy ez nem kötelezettség, csak lehetőség.) Erről a jövő év elején adunk részletesebb tájékoztatást.

Milyen adminisztrációval jár a támogatás igénybevétele?

A támogatás igénybevétele várhatóan 15-20 perces ügyintézéssel jár. Az összes kitöltendő dokumentum a programban részt vevő kereskedőnél várja Önt, Önnek csupán alapvető iratait (személyi igazolvány, vagy más érvényes személyazonosításra alkalmas okirat és lakcímkártya), valamint lecserélni kívánt mobilkészülékét kell magával vinnie.

Mi történik a régi mobilkészülékemmel?

Az új mobilkészülék megvásárlásakor a régi mobiltelefont le kell adni a kereskedőnek. A mobilkészülék leadása előtt gondoskodjon a telefonon lévő személyes adatai (például fotók, névjegyek, üzenetek) törléséről. Ennek legbiztosabb és leggyorsabb módja, ha a gyári beállítások visszaállításának lehetőségével él. Erről nyilatkoznia is kell majd. A leadott mobilkészülékeket a forgalomból kivonják és megsemmisítik. Az adatmentéssel kapcsolatban egyes kereskedőktől is kaphat segítséget.

A mobilkészülékcsere-támogatási programmal kapcsolatos részleteket a lakosság számára készített mellékelt útmutató tartalmazza.