Vissza a Tudástár oldalra

Digitális képességekkel sokkal sikeresebbek lehetünk

Közzétéve: 2021. október 8.
Olvasási idő: 8 perc

Online csekkbefizetés, élelmiszervásárlás vagy hivatalos ügyintézés - ez csak néhány területe az életünknek, melyeket könnyebbé tehetnek az okostelefonok. Digitális képességeink fejlesztésével jobb esélyekkel indulunk a munkaerőpiacon, sikeresebb vállalkozók lehetünk és tartalmasabbá tehetjük a szabadidőnket, emberi kapcsolatainkat is. Ennek feltétele pedig a tudatosság és a megfelelő mobilkészülék, valamint internetelőfizetés megléte. Kollár Péter, az NMHH Közgazdasági szabályozási munkatársa az NMHH nagyszabású készülékcsere-támogatási programjáról és a digitális felzárkóztatást célzó tevékenységeikről mesélt.

Kollár Péter (portréfotó)Miért fontos a digitális képességfejlesztés? Hogyan függ össze mindez a fogyasztóvédelemmel?

A hírközlési piacon fokozottan érvényes, hogy jó döntéseket csak a tájékozott és felkészült felhasználók tudnak hozni. Ezért az NMHH kiemelt célja az elektronikus hírközlési szolgáltatások felhasználóinak folyamatos tájékoztatása, ismereteinek bővítése, végső soron fogyasztóvédelme. A digitális felkészültség hiánya ugyanis különösen hátrányos helyzetbe hozza az érintetteket, hiszen nem tudják megfelelően kihasználni a rendelkezésükre álló - és adott esetben az előfizetésük keretében már ki is fizetett - lehetőségeket. Ráadásul tartósan és növekvő mértékben konzerválja a leszakadó csoportok hátrányos helyzetét, elmélyítve a meglévő társadalmi különbségeket.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a digitális képességfejlesztés nem azt jelenti, hogy mindenkinek a legmodernebb, legdrágább okoseszközöket kell birtokolnia. És nem is azt, hogy letöltjük a Facebookot és elkezdünk posztolni meg lájkolni. Mi az NMHH-nál inkább a tudatos felhasználói magatartást szorgalmazzuk, azt, hogy a felhasználók ismerjék meg a lehetőségeiket, fordítsák őket a saját javukra, és közben védjék meg személyes adataikat.

Milyen előnyökkel jár a társadalom digitális felzárkóztatása?

A digitális tudás ma már az élet minden területén a boldogulás és a versenyképesség alapfeltételévé vált. Felsorolni is nehéz, hogy mennyi előnnyel jár ezeknek a kompetenciáknak fejlesztése. Csökkenti a munkaerőhiányt, mivel növeli a személyes képességek mennyiségét és minőségét. Támogatja az önfoglalkoztatást és a vállalkozóvá válást, valamint élénkíti a digitális termékek és szolgáltatások iránti keresletet. Ösztönzőleg hat az innovációra és új befektetéseket vonz az országba. Hozzájárul az esélyegyenlőség erősítéséhez és a hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatásához, emellett pedig támogatja az idősek magasabb színvonalú egészségügyi és szociális ellátását. És ezt még hosszan sorolhatnám...

Kik azok ma Magyarországon, akiknek szükségük lehet a digitális képességeik fejlesztésére?

Az Eurostat szerint a 16-74 év közöttiek 14%-a egyáltalán nem használja az internetet, és az arány különösen az idősek, inaktívak, alacsony iskolai végzettségűek és a vidékiek körében magas. Az internetet nem használók 51%-a 65 év feletti.  Esetükben különösen fontos a digitális képességfejlesztés, ugyanakkor mindannyiunknak szüksége van a folyamatos képzésre, hiszen a digitális világ rendkívül gyorsan változik, fejlődik. A felkészültség hiánya miatt sokan kiszorulnak a munkaerőpiacról, és nem tudnak részesülni a digitalizáció nyújtotta előnyökből, ezért könnyen elszigetelődhetnek.

Milyen programokkal támogatja a digitális képességfejlesztést az NMHH?

A várható 3G kivezetéssel összefüggésben az NMHH elindította a Netre Fel programját, amely egyszerre támogatja a lakosság digitális kompetenciáinak fejlesztését, illetve a hazai mobiltelefon-állomány megújítását. Ennek egyik eleme a Netre Fel weboldal, ahol igyekszünk felhívni az érintettek figyelmét a digitalizációban rejlő lehetőségekre, legyen szó a családdal és a barátokkal való kapcsolattartásról, munkavégzésről, tanulásról, hétköznapi ügyintézésről vagy szórakozásról. Emellett az ITM-mel közösen a napokban bejelentettük az 5 milliárd forint keretösszegű készülékcsere-támogatási programunkat, amelynek keretében januártól bruttó 20 ezer forintos támogatást kapnak azok a vásárlók, akik le szeretnék cserélni régi, 3G-képes telefonjukat. Az 5 milliárdos keretösszeg 20.000 Ft-os támogatással számolva 250.000 darab mobilkészülék cseréjére elég.

Kiknek szól a készülékcsere-támogatási program és mi a lényege?

A szolgáltatók a következő egy-két évben fokozatosan kivezetik a 3G hálózataikat, ami azt jelenti majd, hogy 3G-s mobiltelefont használóknak 4G vagy 5G képes készülékre kell váltaniuk, ha szeretnének mobilinternetezni. A készülékcsere-támogatási program elsődleges célja az előfizetők megóvása a 3G kivezetésével járó esetleges negatív következményektől. Ráadásul a megfelelő készülék birtokában az érintettek nagyobb valószínűséggel vonhatók be a digitális világba.

Bár az internetezésre eleve nem alkalmas 2G-s eszközöknél semmilyen változást nem jelent a 3G hálózatok lekapcsolása, a készülékcsere-támogatási programban másodlagos célként szerepeltettük a 2G készülékek cseréjének támogatását is: amennyiben a 3G-s készüléket használók az első 3 hónapban nem merítik ki a teljes keretet, onnantól a 2G-s telefonok cseréje is lehetővé válik – hiszen a fejlettebb, mobilnetezésre alkalmas készülékek terjedésének gyorsításával hozzájárulhatunk a lakosság digitális felkészültségének javításához is.