Vissza a Tudástár oldalra

Egy hónap múlva indul a készülékcsere-támogatási program – mit kell tudnom?

Közzétéve: 2022. január 19.
Olvasási idő: 6 perc

Február 14-től minden magyar lakos bruttó 20 ezer forint támogatásban részesülhet, amennyiben le szeretné cserélni használatban lévő, régi 3G-képes mobilkészülékét. Elmondjuk, hogyan vehet részt Ön is a programban!

mobil

Ha régebbi típusú eszközt vagy SIM-kártyát használ, amit a szolgáltatók egyre kevésbé támogatnak, akkor előfordulhat, hogy egyes funkciók és szolgáltatások egy idő után működésképtelenné válnak.  A szolgáltatási színvonal biztosítása érdekében ugyanis a hazai mobilszolgáltatók 2023 első feléig fokozatosan kivezetik a 3G hálózatot. Így csak azok tudnak majd mobilhálózatról internetezni, akik 4G- vagy 5G- képes készülékkel rendelkeznek.

Támogatás a digitális esélyegyenlőségért

Bár a 3G kivezetéséről a szolgáltatók döntenek, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiemelten fontosnak tartja, hogy a technológiaváltás ne érje hátrányosan a fogyasztókat. Ezért a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt-vel és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal partnerségben támogatást biztosít az elavuló mobiltelefonok lecseréléséhez.

Én is jogosult vagyok a támogatásra?

A támogatásra minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy jogosult, aki legfeljebb 2G- vagy 3G-képes aktív készülékkel rendelkezik. Arról, hogy az Ön készüléke beleesik-e ebbe a kategóriába, arról több módon is megbizonyosodhat:

Mekkora összegű támogatást kaphatok?

Mobilkészülékenként bruttó 20 ezer forintot, de ha a megvásárolt új készülék kevesebbe kerül, mint 20 ezer forint, akkor legfeljebb az új készülék kereskedelmi árát. Számos szolgáltató és kereskedő kínálatában találhatók 4G-képes készülékek már akár 40-50 ezer forintért, így a támogatás összege jelentős segítséget nyújthat az új eszköz megvásárlásához.

Milyen készüléket vásárolhatok a programban?

Olyan VoLTE technológiával rendelkező és 4G vagy 5G képes készüléket, amelynek kiskereskedelmi ára legfeljebb 120 ezer forint. Egy természetes személy egy mobilkészüléket cserélhet le támogatással a programban. Arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy új készülék választásakor, itt írtunk bővebben.

Milyen adminisztrációval jár a támogatás igénybevétele?

A támogatás igénybevétele várhatóan 15-20 perces ügyintézéssel jár. Az összes kitöltendő dokumentum a programban részt vevő kereskedőnél várja Önt, Önnek csupán alapvető iratait (személyi igazolvány, vagy más érvényes személyazonosításra alkalmas okirat és lakcímkártya), valamint lecserélni kívánt mobilkészülékét kell magával vinnie. A programmal kapcsolatban Önnek semmilyen más előzetes teendője nincs, csupán az, hogy megbizonyosodjon érintettségéről és a részvételhez való jogosultságáról a fenti módok egyikén. A programban részt vevő kereskedő cégek regisztrációja jelenleg is zajlik, január 31-én zárul. Február elején a bejelentkező kereskedők listáját a hatóság közzéteszi a netrefel.hu oldalán.  

Mi történik a régi mobilkészülékemmel?

Az új mobilkészülék megvásárlásakor a régi mobiltelefont le kell adni a kereskedőnek. A mobilkészülék leadása előtt gondoskodjon a telefonon lévő személyes adatai (például fotók, névjegyek, üzenetek) törléséről. Ennek legbiztosabb és leggyorsabb módja, ha a gyári beállítások visszaállításának lehetőségével él. Erről nyilatkoznia is kell majd. A leadott mobilkészülékeket a forgalomból kivonják és megsemmisítik. Az adatmentéssel kapcsolatban egyes kereskedőktől is kaphat segítséget.

A mobilkészülékcsere-támogatási programmal kapcsolatos részleteket a lakosság számára készített mellékelt útmutató tartalmazza.