Vissza a Tudástár oldalra

Éljen a modern zenehallgatás: mindent a YouTube-ról és a Spotifyról

Olvasási idő: 4 perc
A zene a legősibb, leguniverzálisabb nyelv, amely generációkon és kultúrákon átívelő kapocs az emberiség számára. Nem csoda, hogy szinte mindenkinek van legalább egy olyan dal, amelyhez különleges kapcsolat fűzi. A digitális világ vívmányai az elmúlt évtizedekben a zenehallgatást is új szintekre helyezték. A modern streaming és internetes platformok nem csak könnyen és kényelmesen elérhetővé teszik kedvenc számainkat, de végtelen lehetőséget kínálnak az újdonságok felfedezésre, valamint a zenehallgatás élményének személyre szabására.

Online zenehallgatás: mi a YouTube és a Spotify?

Az eredetileg 2005-ben létrehozott YouTube (ejtsd: jutyúb) ingyenes videómegosztó weboldal mára a világháló egyik legnépszerűbb webhelyévé vált. Ha láttunk már valaha online videót, nagy valószínűséggel YouTube-on keresztül tekintettük meg. A látogatók havonta mintegy 6 milliárd órányi videót néznek és zenét hallgatnak meg. Akár saját videóinkat is feltölthetjük és megoszthatjuk az interneten.

A Spotify (ejtsd: szpotifáj) ezzel szemben egy csakis hangfájloknak (zenének, beszélgetéseknek, úgynevezett podcastoknak) helyt adó weboldal. Itt tehát csak hallgathatunk, videó megtekintésére nincs lehetőségünk.

Mindkét oldal elérhető internetes weblap formájában, emellett applikációként letölthető különböző okoseszközökre optimalizálva. Az ingyenes szolgáltatások mellett választhatunk prémium csomagok közül is, amelyek havidíjak ellenében további funkciókat tesznek lehetővé. A Youtube esetében a fizetős csomagok teljesen reklámmentessé teszik az oldalon való böngészést, a Spotifyon a reklámmentesség mellett pedig lehetőségünk nyílik bármilyen műsort letölteni készülékeinkre, hogy azok internetkapcsolat híján is elérhetők maradjanak.

Hogyan használjuk a YouTube-ot?

A platform megnyitását követően érdemes regisztrálnunk az oldalra, így nem vesznek el keresési előzményeink, emellett a YouTube - algoritmusának köszönhetően - egyre inkább az ízlésünknek megfelelő tartalmakat tud felajánlani számunkra. Így például, ha elsősorban főzős videókat szeretnénk nézegetni, idővel az oldal egyre több olyan főzős videót fog számunkra felajánlani, amelyről azt „feltételezi”, hogy érdekelhet minket.

youtube_1

Hogy kereshetünk videókat?

Mindig keressük a nagyítójel piktogramot – ugyanis ez az ikon majdnem minden oldalon a keresés funkciót jelképezi, és egy szövegmező mellett foglal helyet. Ebben a szövegmezőbe kattintva írjunk be minél találóbb kulcsszavakat azzal kapcsolatban, amit keresünk. Ha például virágminták hímzéséről szeretnénk oktatóvideókat keresni, érdemes a „virágminta hímzés” szavakkal próbálkozunk. Amennyiben olyan összetettebb, konkrétabb témákat szeretnénk körbejárni, mint például Törőcsik Mari azon 2004-ben készült, a Duna TV-n vetített interjúja, érdemes a konkrétumokat egymás után beírni a keresőbe így: „Törőcsik Mari interjú 2004 Duna Tv”

Ha megtaláltuk a keresett videót a listázott tartalmak közül, a videó címére kattintva tudjuk egy új weblapon elindítani. Ha elindítottuk a videót, a képernyő alsó menüsorában tudjuk kezelni a lejátszással kapcsolatos funkciókat: bármikor megállíthatjuk, előre- vagy visszatekerhetjük.

spotify_2

Amennyiben bejelentkeztük már és saját profilunkat használva böngészünk, a megtekintett videóról bármikor adhatunk visszajelzéseket a tartalom készítője számára – írhatunk neki hozzászólást, más néven kommentet, amelyet a videó alatt később mindenki elolvashat. Emiatt kifejezetten fontos, hogy itt is figyelembe vegyük az illedelmes kommunikáció és az internetes etikett szabályait. A videóról a felfelé mutató ujjú tetszik, vagy a nem tetszik gombok megnyomásával is adhatunk visszajelzést.

Hogyan használjuk a Spotify-t?

A böngészéshez itt is a nagyítót kell megkeresnünk, majd a megfelelő kulcsszavakat beírnunk. Azonban a Spotify egyik nagyon hasznos funkciója, hogy lehetővé teszi a hangulat vagy téma alapú keresést a bal oldalon található Keresés menüponton belül. Így, ha nincs konkrét zeneszám, amit hallgatni szeretnénk, azonban tudjuk, hogy kedvünkre való lenne egy 50-es évek zenei válogatás, a „Hangulat” -ra kattintva könnyen kikereshetjük az ehhez hasonló műsorlisták egyikét, amely több órányi dalt tartalmaz.

spotify_2

Azokat a dalokat és műsorokat, amelyek elnyerték a tetszésünket a képernyő alsó menüsorában található szívecske ikon megnyomásával tudjuk „elmenteni” – ezeket a számokat a „Kedvelt dalok” fülecske alatt találjuk összegyűjtve.

A Spotifyon a zenék mellett számtalan izgalmas, az érdeklődési körünknek megfelelő podcast (beszélgetős műsor) elérhető, melyek között szintén tematikusan böngészhetünk.

Ezek csak ízelítők abból a számtalan lehetőségből, amelyeket a modern internetes zenehallgatás tartogat számunkra, emellett mókás tény, hogy a YouTube-on rákereshetünk akár arra is, hogy hogyan használjuk a YouTube-ot, illetve Spotify-on is találhatunk olyan műsorokat, amely a Spotify használatát mutatja be részletesen (utóbbi egyelőre sajnos csak angol nyelven elérhető).