Vissza a Tudástár oldalra

Engem is érinthet a 3G megszűnése?

Olvasási idő: 3 perc

Korábban írtunk róla, hogy a szolgáltatók világszerte fokozatosan kivezetik a 3G-szolgáltatásokat a piacról, hogy a felszabaduló frekvenciákon színvonalasabb szolgáltatásokat nyújtsanak. A zavartalan mobilinternetezés érdekében érdemes minél hamarabb leellenőriznünk telefonunk hálózati beállítását, hogy megtudjuk, minket is érinthet-e a lekapcsolás.

A 3G kivezetése után a mobil hanghívásokat a 2G- és a 4G-hálózatok, a mobilinternet adatforgalmat pedig a 4G- és az 5G-hálózatok veszik át. A 4G-képes készülékkel rendelkezők nem fogják észrevenni a 3G-hálózat megszűnését. Ők továbbra is zavartalanul élvezhetik a fejlettebb hálózatok élményszerű sebességét.

A 3G-s telefonok tulajdonosai azonban egyre kevesebb helyen fogják tudni használni készüléküket mobilinternetezésre. Nekik érdemes a sokkal nagyobb adatátvitelt és szinte teljes országos lefedettséget nyújtó 4G-szolgáltatásra váltaniuk. A nagyobb városokban és a főbb közlekedési útvonalak mentén pedig akár a még gyorsabb 5G-szolgáltatás használatát is megfontolhatják. 

Hogyan ellenőrizzük le, hogy telefonunk 4G-képes?

Ha 3G-hálózaton használjuk a mobilinternetet a 4G-hálózat helyett, akkor az oldalak, videók, zenék lassabban töltődnek be, és kevesebb helyen tudunk mobilinternetezni, mint a 4G-vel. A készülékek hálózati kezelési képességét az alábbi módon tudjuk leellenőrizni:

 

Amennyiben elakadtunk, bátran kérjünk segítséget rokonainktól, ismerőseinktől, akik például ezen az oldalon is leellenőrizhetik a telefon típusát. A nyomógombos mobilok esetében mindenképpen javasoljuk a hálózatok felülvizsgálatát, mert azok általában csak 3G-képes készülékek. Érdemes odafigyelni arra is, hogy a régebbi SIM-kártyák nem képesek csatlakozni a fejlettebb hálózatokhoz. Ezért a telefonszám megadásával ellenőrizzük le, hogy szükséges-e SIM-kártyánkat újabbra cserélni.