Vissza a Tudástár oldalra

Hogyan alakította át a digitális világ a mindennapi életünket?

Közzétéve: 2022. május 20.
Olvasási idő: 4 perc

Az internet egy nagyon fiatal találmány, ennek ellenére teljesen átformálta a világot az utóbbi években. Az információs társadalom világnapja alkalmából tekintsük át, mi mindent köszönhetünk a digitalizációnak!

digitális világ

Az információ tudás, a tudás pedig hatalom

Az információs társadalomban minden az információ előállítása, terjesztése és módosítása körül forog. Ennek legfontosabb eszközei az okostelefonok, tabletek és laptopok, illetve maga az internet, amelyen keresztül gyakorlatilag másodpercek alatt elérhetünk el szinte bármilyen információt. Ma már nem szükséges órákig nyálaznunk a különböző receptkönyveket vagy magazinokat, hiszen online a négy égtáj gasztronómiájának bármely receptjét kikereshetjük. Bármikor visszanézhetjük kedvenc színházi előadásunkat az interneten, vagy leellenőrizhetjük, melyik a hozzánk legközelebb eső kisbolt a környéken. Ugyanez a lehetőség könnyíti meg a kutatások, házi feladatok és szakdolgozatok elkészítését is. A legtöbb nyomtatott sajtó már elérhető az online platformokon is, így csak néhány kattintás választ el attól, hogy élvezzük a kedvenc női magazinunk vagy sportújságunk tartalmait.

Az interneten fellelhető tudományos adatbázisok és a keresőmotorok elképesztő teljesítménye mellett már nem kell feltétlenül a könyvtárak információhalmazaira hagyatkoznunk. Az internet ugyanis kiváló pontossággal szűri meg az adatokat, ráadásul mindössze a pillanat töredéke alatt. Ennek köszönhetően rendkívül sok időt és energiát spórolhatunk.

Aki időt nyer, életet nyer!

Az internet segítségével akár az utazásainkat is gördülékenyebbé tehetjük. A menetrendek, átszállások, de maguk a vonat- és buszjegyek is sokkal kényelmesebben rendezhetők online. Amellett, hogy időt spórolunk és otthonunk kényelméből intézhetjük el a ránk váró feladatokat, még a környezetnek is jót teszünk vele, hiszen az internetes ügyintézés által nem nyomtatunk felesleges iratokat és jegyeket. A modern GPS technológiák pedig műholdas összeköttetéseken keresztül szállítanak hozzánk naprakész információkat az aktuális útlezárásokról, megmutatva a leggyorsabb utat A és B pont között.

A kreativitás hatalma

Az információs társadalom nem csupán a szabadidőnk eltöltését forradalmasította, de a munkaerőpiacot is. Az internet által új munkahelyet és szakmák jöttek létre, a digitális platformok pedig erősen kedveztek a kisvállalkozásoknak és a szabadúszóknak is, hiszen egy laptoppal és internethozzáféréssel bizonyos munkák már a világ bármely pontján elvégezhetők. Az informatika és az internet köré csoportosuló foglalkoztatottsági szektor hazánkban is sokaknak biztosít munkalehetőséget és stabil megélhetést.

Az elmúlt évek kézzelfogható bizonyítékként szolgálnak

A pandémia váratlanul jött és gyors válaszlépéseket igényelt. Ebben komoly segítséget jelentett az információs társadalom és a digitális világ. Egyes munkavállalók otthonuk biztonságából folytathatták a munkájukat, minimalizálva ezzel a járványügyi veszélyt. De a hirtelen elszigetelődés sokaknak komoly kihívást okozott, hiszen alapvető szociális igényünk a társas együttlét. A digitális világ valóságos mentőcsónakként szolgált számos család számára: lehetőséget biztosított, hogy tarthassuk a kapcsolatot szeretteinkkel, vigyázhassunk barátaink lelki állapotára, az online térbe terelt szociális események ügyetlenségük és kezdetlegességük ellenére pedig valamelyest emlékeztettek a régi életünkre, amíg vissza nem állt a megszokott rend.

A könnyű kapcsolattartás a koronavírustól függetlenül is kiemelt előnye az információs társadalomnak. Ma már nem kell a személyes találkozókig várunk ahhoz, hogy beszélgessünk és közel érezzük magunkat szeretteinkhez – a csoportos hívások által akár egy egész családi találkozót is lebonyolíthatunk.

Az internet minden korcsoport számára tartogat lehetőségeket, ezért érdemes megismerkednünk a digitális forradalom vívmányaival és kiélvezni azt sok mindent, amivel könnyebbé, színesebbé és élvezetesebbé tehetjük a mindennapjainkat.