Vissza a Tudástár oldalra

Készülékcsere-támogatás: hogyan ellenőrizhetem a készülékemet?

Közzétéve: 2022. január 28.
Olvasási idő: 5 perc

Már csak pár nap, és február 14-én elindul a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mobilcsere-támogatási programja, melynek keretein belül minden magyar állampolgár bruttó 20 000 forint támogatásra lehet jogosult, ha lecserélné jelenleg használt 2- vagy 3G-s készülékét egy új, modern 4G- vagy 5G-képes készülékre.

mobiltelefon

Előző cikkünkben részletesen taglaltuk, hogy a február közepén induló készülékcsere-támogatási program keretein belül pénzügyi támogatásra jogosult lehet minden magyarországi lakcímmel rendelkező természetes személy, aki

Most folytatásban pedig lépésről lépésre összegyűjtöttük, hogyan győződhetünk meg arról, hogy mobiltelefonunk 2G, illetve 3G képes-e!

Készülékünk hálózati képességeit számos módon ellenőrizhetjük.

1. A legegyszerűbb és leggyorsabb módja a korábban elkészített listánk ellenőrzése – ebben összegyűjtöttük az 50 leggyakoribb 3G-vel működő mobilkészüléket. Amennyiben a felsorolásban szerepel a tulajdonunkban lévő aktív telefon típusa, nagy valószínűséggel jogosultak vagyunk a készülékcsere-támogatásra. A lista ITT elérhető.

2. Amennyiben a mellékelt listában nem találjuk telefonunkat, a következőképpen ellenőrizhetjük a hálózati beállításokat készülékünk menüjében.

3. A támogatásra való jogosultságunkat ellenőrizhetjük IMEI-szám segítségével is. Az IMEI szám a telefonok egyéni azonosítószáma, ami a készülékcserén túl is nagy segítséget jelenthet abban az esetben, ha például elhagynánk vagy ellopnánk mobiltelefonunkat. Az IMEI szám alapján ugyanis a szolgáltató letilthatja az eltulajdonított, elveszett készüléket, amely ezt követően új SIM kártya behelyezése esetén sem használható.

Ennek gyors és ingyenes lekérdezéséhez egyszerűen üssük be az alábbi számsort készülékünkön: *#06#, majd a telefonunk képernyőjén megjelenő számsort írjuk be a www.mobilcsere.nffku.hu oldalra. Fontos, hogy adatvédelmi okokból erre csak akkor van lehetőség, ha rendelkezünk ügyfélkapus regisztrációval.

4. A felsorolt lehetőségeken túl kérhetjük a programban résztvevő hazai szolgáltatók és kereskedők segítségét is valamennyi szaküzletben. Az érintett kereskedők regisztrációja január 31-ig zajlik, ezután az üzletek elérhetőségét közzétesszük  itt, a netrefel.hu oldalon.