Vissza a Tudástár oldalra

Mobilcsere kisokos: személyes adatok törlése és átmentése az új készülékre

Közzétéve: 2022. február 2.
Olvasási idő: 6 perc

Február 14-én elindul az NMHH készülékcsere támogatási programja, amelynek keretén belül az egyes szolgáltatóknál 3G kivezetésével korszerűtlenné váló mobiltelefonok modernebb készülékre való váltásához a hazai felhasználók akár 20 000 forintos pénzügyi támogatást is kaphatnak. Fontos, hogy a cserére szánt, régi mobiltelefonokról leadás előtt el kell távolítani személyes adatainkat, névjegyzékünket, és fotóinkat - összegyűjtöttük az ehhez szükséges tudnivalókat.

mobil_szemelyes_adatok

A változó fogyasztói igények, és a magasabb szolgáltatási színvonal biztosítása érdekében a hazai mobilszolgáltatók fokozatosan kivezetik a 3G hálózataikat, azért ahhoz, hogy továbbra is élvezhessük a digitális világ nyújtotta előnyöket, fejlett, 4G- és 5G-képes mobiltelefonokra kell váltanunk. Bár a 3G kivezetéséről a szolgáltatók döntenek, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiemelten fontosnak tartja, hogy a technológiaváltás ne érje hátrányosan a fogyasztókat, ezért nagyszabású készülékcsere-támogatási programot indít. A program részleteiről és a készülékek pontos ellenőrzéséről itt olvashat bővebben.

A program keretén belül az új készülék megvásárlásához bruttó 20 000 forint igényelhető. Az új telefon megvásárlása során régi eszközünket le kell adni az illetékes partnereknél. Mivel mobilkészülékeink jellemzően sok személyes információt tárolnak, a leadásra szánt mobiltelefonokról el kell távolítani személyes adatinkat, névjegyzékünket, valamint fotóinkat, videóinkat.

Első lépés: adataink mentése 

Elsőként ne feledjük törlés előtt mindazon adatokat lementeni a készülékről, melyeket később még használni kívánunk, akár az új telefonunkon, akár más, erre alkalmas készüléken - például asztali gépen, laptopon, tableten. Régebbi, jellemzően még nyomógombos készülékek esetében a telefonkönyv mentése a SIM kártyára, az adatok (például fényképek) mentése a telefonba behelyezhető külső memóriakártyára, vagy adatkábel segítségével számítógépre könnyen elvégezhető.

Okostelefonjaink adatmentésében nagy segítséget nyújthatnak a felhőszolgáltatások. Androidos eszközökön a Beállítások - Biztonsági mentés és visszaállítás menüben, az Apple iPhone készülékei esetében pedig a Beállítások - iCloud - Biztonsági mentés menüben gyorsan és könnyedén készíthetünk biztonsági mentést a telefonon tárolt információinkról, adatinkról. Ezeket aztán az új készülékünkkel, ugyanazon felhőszolgáltatáshoz csatlakozva könnyedén letölthetjük. Emellett számos készülékspecifikus, illetve gyártófüggetlen ingyenes és fizetős program érhető el az applikációk között, amely segítséget nyújthat a régi telefonról az új készülékre történő adatmentésben.

Egyes okostelefonok a belső adattárolón kívül behelyezhető memóriakártyát (például microSD kártyát) is tartalmaznak, így ezeket is mindenképpen távolítsuk el készülék leadása előtt.

Második lépés: adataink végleges törlése

Az adatok teljeskörű megsemmisítése során elvégzett műveletek segítenek abban, hogy az információk még különleges eszközökkel, vagy speciális körülmények között se legyenek visszaállíthatók.  Az okostelefonok és a hagyományos telefonok esetében a személyes adatokat eltérő módon lehet törölni és megsemmisíteni.  

Hagyományos mobilkészülékek

A hagyományos, nyomógombos mobilkészülékek (a nem okostelefonok) legfontosabb tárolt adataik a telefonkönyv bejegyzések és az SMS-ek, illetve a fényképezővel ellátott készülékeknél a fényképek vagy videók is.

Internet-képes telefonok esetén a böngészési előzmények és a különféle internetes szolgáltatásokhoz tartozó bejelentkezési adatok is tartalmazhatnak személyes adatokat. Az adatok törlése legegyszerűbben a készülék „Gyári beállítások visszaállítása” menüjében érhető el, egyes készülékeknél pedig külső, számítógépes szoftver segítségével is törölhetők.

Okostelefonok: általános lépések

Az okostelefonokon tárolt adatok megsemmisítéshez az alábbi műveletsort javasolt elvégezni:

1. SIM kártyák és memória-kártyák eltávolítása

A SIM kártya és a tárhelybővítő kártyák is tartalmazhatnak személyes adatokat, ezért a biztonságos törléshez ezeket el kell távolítani az eszközből a készülék kikapcsolását követően.

2. Titkosítás

A készülék adatainak törlése előtt javasolt azokat titkosítani, és csak ezt követően törölni. Ezzel az adatokhoz való későbbi, esetleges illetéktelen hozzáférést meg lehet nehezíteni. Egyes modernebb telefonok automatikusan titkosítottak lehetnek további beállítás nélkül is.

3. Adatmegsemmisítő alkalmazás telepítése és futtatása

A készülék tárolóján található adatokat úgynevezett adatmegsemmisítő alkalmazások segítségével is elérhetetlenné tehetjük. A különböző applikáció áruházakban (például Google Play, Apple Áruház) számos ingyenes és fizetők programot is találhatunk, ha beírjuk a File Shredder kulcsszavakat. Ezek az alkalmazások a telefonunkon lévő információkat új, érdektelen adatokkal írják felül, ezzel biztosítják a személyes adataink törlését. Tovább növelhető a biztonság, ha többször is felülírjuk az adatokat (2-3 alkalommal).

4. Gyári beállítások visszaállítása

A mobilkészülékek által széles körben biztosított megoldás, amely törli az azonosítókat és az adatállományokat.

Pár hasznos tipp és tudnivaló a különböző készüléktípusokhoz

Android alapú készülékek

A titkosítás és a Gyári Beállítások visszaállítása funkciók készüléktípusonként eltérő helyen találhatók a menürendszerben, ezért ha nem találjuk őket, célszerű a telefon „Keresés” funkcióját használni a Beállítások menüpontban. A titkosítás és a gyári visszaállítás akár több mint egy órát is igénybe vehet, ezért célszerű előtte a töltőt csatlakoztatni.

iPhone (Apple iOS) készülékek

Az iPhone 3GS vagy újabb készülékek esetében, ha engedélyezve van a képernyőzár, akkor a készülékek az adatokat automatikusan titkosítják. A képernyőzár jelszót a Beállítások menüben a Jelszó elemre koppintva adjuk meg, a titkosítás itt engedélyezhető. Amennyiben az eszközön titkosítási lehetőség nem áll rendelkezésre, javasolt a teljes tárhely felülírása érdektelen adatokkal.

Blackberry készülékek

A BlackBerry készülékeknél titkosításhoz be kell állítani a jelszót és a „Tartalomvédelem” beállítást engedélyezni – ennek részleteit a készülék útmutatója tartalmazza.

Windows Mobile vagy Windows Phone készülékek

A Windows operációs rendszert használó készülékek esetében a gyári beállítások visszaállítása verziótól függően eltérő néven érhető el (például Reset your phone, Clear storage vagy Factory reset). Bár elnevezésük változó, ugyanazt a funkciót látják el.