Vissza a Tudástár oldalra

Nyaralás az unokákkal: 5 tipp, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz a generációk

Közzétéve: 2021. július 15.
Olvasási idő: 5 perc
Megkérdeztük a szülőket, okozhat-e problémát szerintük a nyári szünetben a nagyszülők és unokák eltérő digitális érettsége? A válaszadók közel harmada kihívásként tekint a korosztályok közötti különbségre, ami akár konfliktusokhoz és elszigetelődéshez is vezethet. Mi hisszük, hogy egy kis segítséggel a nagyszülők is gyorsan megtanulhatják az okoseszközök használatát. Ezért most összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, melynek segítségével tartalmasabbá tehetjük az unokákkal való közös nyaralást.

Az NMHH kutatása szerint a magyar szülők több mint kétharmada a nagyszülőkre támaszkodik a gyerekek nyári elhelyezésében, 33 százalékuk ráadásul legalább egy teljes hónapra rájuk bízza az unokákat. A generációk között meghúzódó digitális szakadék a vakáció alatt azonban sokaknál okozhat problémát, feszültséget vagy elszigeteltséget.

A válaszadók közel kétharmadánál valamilyen mértékben problémát jelent az, hogy a nagyszülők nem jártasak az okoseszközök használatában, és nem tudnak kapcsolódni a gyerekek digitális térben szerzett tapasztalataihoz, élményeihez.

Pedig az okoseszközök jelentősen javíthatják az életminőséget, és tudatosan használva tartalmasabbá tehetik az együtt töltött időt. Az alábbi tippek segíthetnek a digitális felzárkóztatásban, és új kapukat nyithatnak meg a generációk számára egymás felé.

5 tanács a nagyszülőknek, hogy a digitalizációval tartalmasabbá tegyék az unokákkal töltött időt

A nyaralás kezdete előtt fontos felismerni, hogy a fiataloknak az okostelefon szinte létszükségletté vált. A digitális világ számukra egybefonódott a kapcsolattartással, a tanulással, a játékkal és a szórakozással is. Ezért nem érdemes megtiltani az okoseszközök használatát, inkább érdemes pozitívan hozzáállni a témához. Kérdezzünk, tanuljunk és találjuk meg közösen az egyensúlyt az offline és az online programok között.

  1. Játsszunk együtt! Keressünk egyszerű multiplayer játékokat, melyek mindkét korosztályt érdeklik. Ha nincs ötletünk, keresgéljünk az applikációs webáruházak ingyenes kínálatában, vagy legyünk bátrak és szálljunk be abba, amivel az unoka játszik.
  2. Szervezzünk közös szabadidős programokat! Uszodába vinnénk az unokákat, vagy kirándulni, várost nézni? Kérjük meg őket, hogy mutassanak nekünk hasznos applikációkat, melyekkel élvezetesebbé tehetjük a napot. Használhatunk például növény- vagy madárhatározó appokat, “kincskeresős” geocaching túratérképeket vagy étterem- és programajánlókat. Így a gyerekek is bevonódnak a programszervezésbe, és mi is tanulhatunk, fejlődhetünk, gazdagabb élményeket szerezhetünk.
  3. Tartsunk filmnézős estét! Ha otthoni programra vágyunk, akkor kérjük meg a gyerekeket, hogy mutassák meg nekünk, hogyan működnek az online filmnézős felületek. Válasszunk közösen egy jó sorozatot, mesét vagy családi vígjátékot a Netflixen vagy az HBO GO-n és filmezzünk együtt a nappaliban vagy akár a kertben. Ha előfizettünk valamelyik csatornára, akkor nincs másra szükségünk, csak stabil wifire vagy egy nagyobb adatkeretű mobilinternet-előfizetésre.
  4. Készítsünk közös videókat és fényképeket! Az okostelefonnal megörökíthetjük a nyaralás legszebb pillanatait, a képeket nézegetve pedig bármikor újraélhetjük az unokákhoz fűződő kedvenc emlékeinket. Ha pedig úgy döntünk, hogy másokkal is megosztjuk ezeket, akkor ne feledkezzünk meg az adatbiztonságról sem. Csak olyan fényképeket posztoljunk, amelyekbe a gyerekek is beleegyeztek, ellenkező esetben kellemetlenséget okozhatunk nekik. Figyeljünk arra is, hogy a közzétett képeken, videókon ne legyen semmi kifogásolható vagy érzékeny tartalom.
  5. Maradjunk kapcsolatban a vakáció után is! Kérjük meg az unokákat, hogy tanítsák meg nekünk a Messenger, a Viber vagy a WhatsApp használatát. Ezekkel az alkalmazásokkal az interneten keresztül levelezhetünk, fényképeket és videókat küldhetünk egymásnak, sőt, még videóhívást is indíthatunk. Így a vakáció után sem szakad meg a kapcsolat közöttünk, továbbra is jelen leszünk egymás mindennapjaiban.

Hallgassa meg a témában készült podcastunkat is: Vakáció az unokákkal – tegyük tartalmasabbá az okostelefonunkkal!