Vissza a Tudástár oldalra

5+1 dolog, amit az idősek világnapján szeretteinkért tehetünk

Közzétéve: 2021. október 4.

Magyarországon körülbelül minden ötödik lakos 65 év feletti*, és arányuk az össztársadalomhoz képest évről évre egyre nő (a KSH 2020-as adatai alapján). Az okoseszközök jelentősen kényelmesebbé és tartalmasabbá tehetik mindennapjaikat, ám a digitális képességek fejlesztéséhez a fiatalabb családtagok, barátok segítségére is szükségük van. Október 1-jén, az idősek világnapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gyakorlati tippekkel segíti a lakosságot, melyekkel lépésről lépésre bevezethetik szüleiket, nagyszüleiket a digitalizáció világába.

Előrejelzések szerint a következő három évtizedben a 65 év felettiek száma meghaladhatja a mostani kétszeresét, így 2050-ben várhatóan több mint 1,5 millió idős ember él majd a Földön (Az ENSZ 2019-es riportja alapján). Ennek jelentőségére hívja fel a figyelmet október 1-jén az ENSZ által meghirdetett idősek világnapja, melynek célja, hogy minőségi élethez segítse a nyugdíjaskorúakat, és felhívja a figyelmet arra, hogy ők is teljes értékű tagjai a társadalomnak. Ennek pedig fontos feltétele, hogy ők is részesüljenek a digitalizáció nyújtotta előnyökből, és ne kerüljenek hátrányos helyzetbe a technológiai képességek hiánya miatt.

Az ismereteik fejlesztéséhez kiemelten fontos a digitális világban jártas családtagok és barátok, úgynevezett segítők támogatása: ők azok, akik a mindennapok során segíteni tudják az idősebbeket, és pozitív példát mutatva meghozhatják azok kedvét is, akik még kevésbé nyitottak a digitális megoldásokra. Az okoseszközök minőségi változást hozhatnak a szenior felhasználók életébe, ráadásul segíthetnek a generációk közti szakadék áthidalásában is. Nemcsak rendszeresebbé válhat általuk a családtagok közti kommunikáció, de tartalmasabbá tehetik a közös élményeket is.

Dekorációs célú kép. Mobiltelefont tartó kéz, a képernyőn okosotthon-beállítások. Az asztalon kávé és cserepes növény.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság alábbi tanácsaival segíthetjük idősebb rokonainkat, ismerőseinket, hogy eligazodjanak a digitális világban:

  1. Segítsünk nekik megfelelő, a valós igényeiket kielégítő készülékeket és szolgáltatáscsomagot választani. A koronavírus-járvány idején bevezetett korlátozások miatt azok körében is megnőtt az igény a mobilinternetet használó alkalmazások (közösségi média, videóhívások, chat programok) iránt, akik korábban nem vettek igénybe mobilinternetet – például az idősebb korosztály körében. Az internetszolgáltatás és a készülék kiválasztása előtt ezért érdemes végiggondolnunk, hogy pontosan milyen igényekre veszünk szolgáltatáscsomagot, és az előfizetés ideje alatt várhatóan mire használják majd mobiltelefonjukat szüleink, nagyszüleink. A szempontok összehasonlításához az NMHH a digitális edukációt segítő Netre Fel! weboldalán ad részletes tanácsokat.
  2. Segítsük őket a készülék beállításában, töltsük le a legfontosabb, a mindennapokat megkönnyítő alkalmazásokat és tanítsuk meg őket a használatukra. Egy okostelefonnal idős rokonaink folyamatosan nyomon követhetik egészségügyi állapotukat, megnézhetik a legfrissebb menetrendet és korlátlanul böngészhetnek kedvenc videóik, zenéik és rádióműsoraik között. Az alapszintű felhasználói ismeretek elsajátításával jelentősen javíthatnak élminőségükön, ezért támogassuk őket a tanulásban, mutassuk be nekik a leghasznosabb applikációkat (lásd itt: A leghasznosabb alkalmazások, amiket érdemes letölteni az okostelefonunkra).
  3. Mutassunk meg nekik hasznos oldalakat és mentsük el őket könyvjelzőként is, hogy bármikor könnyen megtalálják őket. Megmutathatjuk nekik például a különböző híroldalakat, blogokat, ahonnan tájékozódhatnak, az internethasználattal kapcsolatos kérdéseikre pedig a netrefel.hu weboldalon találhatnak választ. Hasznos lehet továbbá elmenteni a körzeti orvos, a posta, a hivatal, a bank, a könyvtár és egyéb gyakran látogatott intézmények netes elérhetőségét, ahol tájékozódhatnak a nyitvatartásról és egyéb aktuális hírekről.
  4. Mutassunk nekik szórakoztató tartalmakat, hogy lehetőségük legyen tartalmasan eltölteni az idejüket. Főleg most, hogy beköszöntött a hűvösebb időjárás, és kevesebb lehetőségük van a kimozdulásra. A YouTube-on és az online rádiós, podcastos oldalakon kedvükre válogathatnak az ingyenes zenék, videók és rádióműsorok között, így biztosan megtalálják a nekik tetsző tartalmat.
  5. Mutassunk nekik olyan tartalmakat, csoportokat, közösségeket, melyek a hobbijukhoz kapcsolódnak! Az új ismereteket mindig könnyebb elsajátítani akkor, ha már meglévőkhöz kapcsolódnak. Könnyebben bevezethetjük őket az internet világába, ha olyan dolgokat mutatunk nekik, melyek iránt az offline világban is érdeklődnek: receptes oldalakat, főzős videókat, sporttal vagy kézimunkával, barkácsolással, egyéb hobbival kapcsolatos fórumokat és csoportokat a közösségi médiában.

+1 Tanítsuk meg őket arra, hogyan legyenek biztonságban a neten!

Fontos megértetni az idősebbekkel, hogy az interneten olvasott információk nem feltétlenül származnak megbízható forrásból. Javasoljuk nekik, hogy egyszerre több hírportálról tájékozódjanak, és adjunk nekik tippeket arra vonatkozóan, hogy miként lehet felismerni az álhíreket (lásd itt: Hogyan lehet felismerni az álhíreket?). Védjük meg őket a netes csalókról is, akik gyakran épp az idősek jóhiszeműségével vagy tapasztalatlanságával élnek vissza. Néhány egyszerű óvintézkedéssel jelentősen csökkenthető annak veszélye, hogy áldozatul essenek a rosszindulatú próbálkozásoknak: telepítsünk számítógépükre egy vírusvédelmi szoftvert, folyamatosan frissítsük mobilkészülékeik operációs rendszerét, találjunk ki együtt biztonságos jelszavakat és gondoskodjunk a személyes adataik védelméről is.