Vissza a Szupersegítő leszek! oldalra

Filmek, videók és más szórakoztató tartalmak idősebbeknek

Olvasási idő: 5 perc

A megfelelő szolgáltatás és készülék kiválasztásával az idősebbek is korlátlanul élvezhetik az internet kínálta szórakozási lehetőségeket. Ez különösen hasznos a járvány idején, amikor a sorozatok, online színházi előadások és podcastok biztonságos formáját nyújtják a kikapcsolódásnak. Összegyűjtöttünk néhány hasznos és szórakoztató tartalmat, melyek érdekesek lehetnek az idősebbeknek is.

Szolgáltatások időseknek

1. Filmek és sorozatok

Már nem csak a fiatalabb generációk élvezhetik az igény szerint megtekinthető televíziós tartalmakat (filmeket, sorozatokat, ismeretterjesztő és dokumentum műsorokat) kínáló szolgáltatásokat. Az okos eszközökön (okostévén, számítógépen, laptopon, tableten vagy okostelefonon) könnyen beállíthatjuk ezeket magunknak vagy a digitális eszközök használatában kevésbé járatos rokonainknak, ismerőseinknek. A filmek és sorozatok kedvelői körében a Netflix és az HBO GO a legnépszerűbb platformok, ezeken régi klasszikusok és egészen új alkotások egyaránt megtalálhatók. Mindkét platform havidíjas előfizetői konstrukcióban érhető el, de bizonyos otthoni vagy mobil előfizetésekhez a szolgáltatók időről időre kedvezményes előfizetést is kínálnak. Az aktuális ajánlatokról érdemes a szolgáltatónknál érdeklődni. Mivel egy-egy előfizetést többen is használhatnak, akár saját fiókunkat is megoszthatjuk családtagjainkkal. A megfelelő internet előfizetéssel és eszközzel rendelkező idősebb rokonainknak is érdemes megmutatni ezek működését, minden bizonnyal ők is nagy örömmel válogatnak majd a filmek között.

2. YouTube videók

Avassuk be idősebb rokonainkat a YouTube világába is, hiszen ezen a csatornán is végtelen mennyiségű olyan tartalom van, ami az ő érdeklődésüket is felkeltheti - például zenei videók, receptek, beszélgetős műsorok online verziói, kézműves, barkácsolós DIY (Do It Yourself) videók és ismeretterjesztő, oktatási tartalmak is. Ráadásul mindezt ingyenesen nézhetik.  

3. Zene

Nemcsak a televíziós és videós tartalmak fogyasztását, hanem a zenehallgatást is átalakította a digitális technológia. A zenei és beszélgetős műsorok is elérhetők számos applikáció és weboldal segítségével, amelyek igénybevétele ráadásul sokkal kisebb adatforgalmat generál, mint a videóké. Ezen a területen is rengeteg szolgáltató közül választhatunk, és a legtöbbnek van ingyenes verziója is (ezeknél az ingyenesség „ára” az időnként felhangzó reklámok elviselése). A legnépszerűbbek közül említést érdemel a Spotify, az Apple Music, Soundcloud, a Google Play Zene, a Tidal és az Amazon Music. Ezeken külföldi és hazai számokat, klasszikus zenét, világzenét, teljes albumokat, tematikus válogatásokat és a kiadó vagy más magánszemélyek által összeállított lejátszási listákat (playlist-eket) egyaránt hallgathatunk.

Az idősebbek körében is egyre népszerűbbek a régi idők legjobb rádiós hagyományait idéző, úgynevezett podcastok. A poscast sorozatok előre rögzített beszélgetős műsorok a legkülönfélébb témakörökben (közélet, kultúra sport, autók stb.), amelyek szintén az említett csatornákon keresztül érhetők el.

4. Online rádió 

A podcastok mellett a közismert rádiókat is elérhetjük online. Az onlineradiok.com vagy a myonlineradio.hu oldalakon a legnépszerűbb hazai csatornákat hallgathatjuk ingyen, és az aktuális műsorlisták között is böngészhetünk, de ugyanezt akár applikációkon keresztül is megtehetjük.   Mi több, a világ szinte összes rádióadása elérhető az internet-radio.com oldalon, így nemcsak kedvenc hazai rádiónkat, de akár a világ bármely pontján népszerű adókat is hallgathatjuk. Ez ráadásul nagy segítség lehet például nyelvtanulás vagy -gyakorlás során is.

5. Online színházi előadások

A koronavírus-járvány alatt a több színház online is elérhetővé tette egyes műsorait. Az eszinhaz.hu vagy a szinhaztv.com oldalakon kényelmesen, a nappalinkból nézhetjük a hazai színházak sikerdarabjait, ráadásul a világ bármely pontjáról. Segítsünk idősebb rokonainknak jegyet vásárolni az élő vagy felvételről sugárzott előadásokra, és mutassuk meg nekik, hogyan tudnak belépni okoseszközeiken az előadásokra.

6. Virtuális tárlatlátogatások

A digitális technológiának köszönhetően akár a világ legnagyobb múzeumait is bejárhatjuk otthonról, olyan közel kerülve a leghíresebb műtárgyakhoz, amire a hétköznapi  körülmények között nincs módunk. Többek között az amszterdami Rijksmuseum vagy a New York-i Metropolitan Museum of Art is ingyenesen elérhetővé tette a gyűjteményének egy részét. A Google Arts & Culture oldalon és applikáción számtalan szempont szerint kereshetünk a világ leghíresebb alkotásai és galériái között. A COVID-19 miatti járványügyi veszélyhelyzet miatt a magyar múzeumok is szerveznek virtuális tárlatvezetést, többek között a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum is. A részletekről az intézmények weboldalain tájékozódhatunk.

Az internetnek köszönhetően tehát számos szórakoztató és hasznos tartalommal lephetjük meg akár idősebb szeretteinket is. Fontos, hogy ezek használatáról, a tudnivalókról mindenképpen tájékoztassuk, tanítsuk őket, hogy némi gyakorlás után akár maguktól is belevághassanak az online tartalmak végtelen világába!