Vissza a Tudástár oldalra

Hamarosan 2G-s készülékeinket is kedvezményesen cserélhetjük okostelefonra - miért jó, ha belépünk a digitális világba?

Közzétéve: 2022. április 29.
Olvasási idő: 5 perc

Május 9-én új szakaszba lép a február óta megállás nélkül zajló készülékcsere-támogatási program. Eddig több ezren cseréltek már készüléket a programban, hamarosan azonban azok számára is elérhetővé válik a 20 000 forintos támogatás, akik eddig hagyományos, 2G-s készüléket használtak.

Mindeddig kizárólag a magyarországi szolgáltatók 3G hálózatainak kivezetése során elavulttá váló mobileszközök korszerűbbre cseréléséhez lehetett megpályázni a programon keresztül igényelhető anyagi támogatást, azonban május 9-től a jogosultak köre kibővül a 2G-s, régebbi típusú készülékek tulajdonosaival. Így ezt a dátumot követően azok számára is lehetőség nyílik, hogy a program keretin belül meghatározott feltételek alapján okostelefonra válthassanak, akik a 3G-nél korábbi hálózaton futó mobilkészülékkel rendelkeznek, így eddig nem éltek a mobilinternet nyújtotta lehetőségekkel.

Mik a 3G-s és a 2G-s mobiltelefonok különbségei?

A mobilhálózatok napjainkban a modern távközlés gerincét képezik. Különböző adóvevők segítségével, rádiófrekvenciák felhasználásával teszik lehetővé a kapcsolattartást. A hálózatok közötti különbséget az úgynevezett „generáció” jelzi, ennek a rövidítése a G. Ennek alapján a 2G a második generációs hálózatot, a 3G a harmadik generációs hálózatot jelöli. A legnagyobb különbség köztük az, hogy a 3G már képest a mobilinternetezésre, míg a 2G elsősorban telefonálásra és sms-ezésre való.

Azonban ahogy a 3G-nél sokkal hatékonyabb 4G és az 5G hálózatok egyre inkább előtérbe kerültek, és a 3G felett egyszerűen eljárt az idő, ezért a hazai mobilszolgáltatók már megkezdték a 3G kivezetését. A Magyar Telekom az év második felére az egész országban megszünteti a 3G-t, a Yettel 2022 júniusában szintén elindítja az első nagyobb lekapcsolási hullámot, de a Vodafone is dolgozik a 3G-hálózat felszabadításán.

Annak ellenére, hogy újabb generációnak számít a 2G-nél, a 3G kivezetése pont amiatt szükségszerű, hogy a fejlesztés alatt álló hálózatok sokkal gyorsabb, hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthassanak minden felhasználó számára. Erről a Dr. Vári Péterrel készített interjúnkban írtunk részletesebben.

Miért éri meg váltani?

Aki csupán telefonálásra és SMS váltásra használja mobilkészülékét, azt hivatalosan ez a kivezetés nem érinti, mégis érdemes elgondolkozni a váltáson, hiszen a mobilinternet lehetősége számos újítást hozhat életünkbe. A telefonos applikációk segítségével például könnyedén tarthatjuk a kapcsolatot interneten keresztül, amely sok esetben akár költséghatékonyabb és gyorsabb megoldás lehet, mint egy hagyományos telefonhívás.  Emellett akár videótelefonálhatunk is szeretteinkkel, így nem csak hangjukat hallhatjuk, de láthatjuk is őket, akármilyen távol is legyünk egymástól.

A mindennapi kapcsolattartás mellett számos teendőnket otthonunk kényelméből intézhetünk, legyen szó banki befizetésekről, online vásárlásokról, időpontfoglalásról. A lehetőségek tárháza szinte végtelen: nézhetünk filmeket, olvashatunk újságot, fórumokon ismerkedhetünk meg új emberekkel, de akár játszhatunk kedvenc játékunkkal kedvünk szerint rajta. Korábbi cikkünkben részletekbe menően kitérünk az okostelefon használat előnyeire, amelyet elolvasva mindenféleképpen érdemes mérlegelni, hogy élünk-e a május 9-étől már a 2G készülékekre is elérhető támogatási lehetőséggel!

A készülékcsere-támogatási programmal kapcsolatos minden tudnivaló pedig itt érhető el.