Vissza a Szupersegítő leszek! oldalra

Wifi vagy mobilinternet – melyiket válasszam?

Olvasási idő: 5 perc

Sokan az idő nagy részében olyan helyen tartózkodnak okostelefonjukkal, ahol rendelkezésre áll egy vagy több wifihálózat, ezért inkább ahhoz kapcsolódnak mobileszközükkel, hogy addig se fogyasszák mobil adatforgalmi keretüket. Mások – főként, ha korlátlan adatcsomaggal rendelkeznek – akkor is inkább csak a mobilinternetet használják, ha van elérhető wifi. Ezt a döntést mindenkinek meg kell hoznia azzal, hogy miként állítja be az okostelefonját: a legbiztonságosabb megoldás az, ha csak az ismert (például az otthoni vagy irodai) hálózat esetében engedi az automatikus wifi-csatlakozást, minden más esetben megerősítést kér.

Mit érdemes tudni a wifiről?

A wifi egy olyan technológia, amellyel arra alkalmas eszközeinkkel (laptop, tablet, okostelefon stb.) vezeték nélkül kapcsolódhatunk az internethez, akár több eszközzel is egyszerre. Az otthonunk mellett számos nyilvános helyen van lehetőségünk ingyenes wifi használatára. Ennek előnye, hogy nem a mobilinternetes csomagunk adatforgalmát fogyasztjuk, az internetelérés nem múlik a mobilhálózati lefedettségen, és gyakran adatforgalmi korlátozással sem kell számolnunk (egyes ingyenes nyilvános wifi hálózatok időben vagy adatforgalomban korlátozzák a használatot). Az ismeretlen hátterű (és különösen a jelszóval sem védett) wifi hálózatok esetében ugyanakkor felvetődhetnek adatvédelmi aggályok, hiszen nem lehetünk biztosak benne, mennyire biztonságos az adott hálózat, melyhez csatlakozunk.

Mikor érdemes wifit használni?

A wifi hatósugara szabadtéren nagyjából 100 méter, épületen belül jóval kisebb. A csatlakozáshoz kapcsoljuk be okoseszközünk wifi-funkcióját, és a készülék automatikusan megjeleníti az elérhető hálózatokat. Ezekre akkor érdemes csatlakoznunk, ha:

 

Mit érdemes tudni a mobiladat-forgalomról?

A mobilnet a 3G, 4G vagy 5G hálózatot használó okostelefonokon és egyéb eszközökön (pl tabletek, laptopok) elérhető internetszolgáltatás, amely - a korlátlan adatcsomagokat leszámítva - jellemzően meghatározott havi adatkeretet biztosít, tehát a használattal folyamatosan csökken a rendelkezésünkre álló adatmennyiség. A mobilnet előnye, hogy az adott hálózat lefedettségétől függően gyakorlatilag az ország teljes területén használható (a hazai mobilinternet lefedettségekről itt tájékozódhat). Magyarország hálózati lefedettsége világviszonylatban a legjobbak közé tartozik, ezért a nagy hazai szolgáltatók előfizetőjeként szinte bárhol hozzáférhetünk a nagysebességű 4G-hez, ha arra alkalmas készülékkel rendelkezünk. Ha másik EU-tagországba utazunk, a mobilinternet-csomagokban foglalt adatmennyiséget külön aktiválás és pluszköltség nélkül használhatjuk fel. Az Európai Unión kívül utazás előtt célszerű tájékozódni szolgáltatónknak az adott országban érvényes adat-roaming feltételeiről.

A 4G nagysebességű le- és feltöltést tesz lehetővé, ezért a korábbi technológiához (3G) képest nagyobb adatforgalmat tudunk generálni - érdemes tehát mobilnet-előfizetésünket is a felhasználói igényeinkhez igazítani. A mobilinternet-választással kapcsolatban itt adtunk hasznos tanácsokat, a mobilhálózatokról pedig ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

 

Mikor érdemes mobilinternetet használni?