Vissza a Tudástár oldalra

Karácsonyi ajándékláz: milyen digitális eszközöket válasszunk a családnak?

Közzétéve: 2021. november 24.
Olvasási idő: 7 perc

A közelgő adventi időszak beköszöntével egyre inkább megérkezik otthonainkba a karácsonyi hangulat. A várakozás időszaka tele van izgalommal, a szeretet ünnepére készülődve pedig lassanként elkezdünk gondolkodni azon, mivel kedveskedhetnénk szeretteinknek. Az elektronikus készülékek és okoseszközök évek óta a karácsonyi ajándékok slágerei – a széleskörű, sokszor végtelennek tűnő kínálatot látva a döntés nehéznek tűnhet, azonban egy kis utánajárással egyszerűen kiválaszthatjuk a legjobb, leghasznosabb eszközöket.

Ez az időszak kiváló alkalom lehet arra, hogy nagyszüleinket, idősebb családtagjainkat vagy épp a digitálisan még kevésbé tapasztalt rokonainkat is bekapcsoljuk a család digitális vérkeringésébe, ami lényegesen megkönnyítheti hétköznapjaikat. Érdemes ugyanis elhessegetni azt a tévhitet, miszerint az okoseszközök világa elsősorban a fiatalabb generációk kiváltsága – a digitális világba való bevonással az idősebbek is számos lehetőséget fedezhetnek fel, amelyek újszerű megoldásokkal szolgálhatnak mindennapi feladataik során. A bankkártyás fizetés összehangolása mobiltelefonnal, az okoseszközökbe beépített egészségfigyelő alkalmazások vagy a számtalan személyre szabható szolgáltatás csupán néhány példa, amelyek kapcsán kortól függetlenül érdemes bátran kipróbálni magunkat az okoseszközök világában.

Akár karácsony alkalmából szeretnénk megajándékozni valakit, akár mi magunk nyitnánk a digitális világ felé, érdemes utánajárni, hogy milyen típusú eszközt ajánlott választatunk a felmerülő igényeknek megfelelően. Ehhez készítettünk egy rövid összefoglalót.

okostelefon

Az okostelefon több szempontból testhezálló ajándék lehet idősebb vagy épp kevésbé gyakorlott hozzátartozóink számára is, ugyanis kis segítséggel könnyen és gyorsan elsajátítható a használata. A piacon elérhető készülékek között széleskörben válogathatunk a készülék képességei vagy az árfekvés alapján. Egy mobilinternettel ellátott okostelefonnal lehetőség nyílik a korlátlan beszélgetésre és kapcsolattartásra, a hagyományos hívásindítás és üzenetküldés mellett, olyan csevegőprogramokon keresztül, amelyek segítségével élőben, egyidejűleg csetelhetünk, vagy videóhívás segítségével akár közvetlenül élvezhetjük egymás társaságát, még akkor is, ha éppen a távolság miatt nem lehetnénk együtt.

Magas fokú személyre szabhatósága lehetővé teszi, hogy mobileszköz tulajdonosa olyan alkalmazásokkal bővítse annak beépített funkcióit, amelyre valóban szüksége van. Így az idősebbek életében is számtalan új lehetőséget nyithat – sokat segíthet egészségügyi állapotuk folyamatos megfigyelésében és számontartásában, segítségükre lehet tennivalóik rendszerezésében, a tájékozódásban, közlekedésben, vagy akár pénzügyeiket is könnyebben, biztonságosabban intézhetik. Emellett számos témában képezhetik magukat, új hobbyt, esetleg nyelvet tanulhatnak, de megannyi szórakoztató, multimédiás szolgáltatást is igénybe vehetnek az online játékoktól kezdve, oktatóvideókon át, a kedvenc rádió vagy televízió műsoruk újra nézéséig.

Érdemes korszerű eszközt választanunk, amely 4G vagy 5G hálózattal rendelkezik – ugyanis a legtöbb hazai szolgáltató elkezdte a 3G hálózat kivezetését szolgáltatásai közül, így felszabadítva frekvenciákat a modernebb technológiák számára. Korábbi cikkünkben összeszedtük azokat a szempontokat, amelyeket mindenféleképpen érdemes figyelembe venni, amennyiben úgy döntünk, okostelefont ajándékoznánk karácsony alkalmából. Ezen felül érdemes ellenőrizni szeretteink jelenlegi eszközeit, ugyanis 2022 elejétől nagyszabású készülékcsere-támogatási programot indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, így készülékenként 20 ezer forintot is megtakaríthatunk.

okosora

Az okosóra nem csak a már meglévő mobiltelefon kiegészítéseként lehet nagyon hasznos ajándék - gyakran sokkal praktikusabb választásnak bizonyulhat az idősebbek számára. Az okosóra igencsak célszerű eszköz, ugyanis karon hordható, ennek köszönhetően nem szükséges aggódni afelől, hogy otthonfelejtettük, nem halljuk meg, ha a táska alján megcsörren, illetve attól sem kell tartanunk, hogy elhagyjuk vagy elejtjük valahol. Egy okosóra használata biztonságérzetet nyújthat, emellett pedig egyszerűen beépíthető a mindennapokba.

A senior okosórák kicsit eltérőbb felépítéssel rendelkeznek és vezérlésük is másképpen működik, mint a hétköznapi okosórák. Ezeken gyakran csupán egyetlen nagy gomb található, amelynek eltérő intenzitású és számú lenyomásával lehet vezérelni a készüléket. Megnézhetjük az óra kijelzőjén a dátumot, pontosidőt, a lépésszámunkat. Bármikor megmérhetjük pulzusszámunkat vagy vérnyomásunkat, és a bejövő hívásokat is egyetlen egy gomb segítségével van lehetőségünk fogadni – vészhelyzet esetén a gomb lenyomásával SOS hívást indíthatunk az órához hozzárendelt telefonszámra. Annak ellenére, hogy az okosóráról csak egy telefonszámot hívhatunk, bejövő hívásokat jellemzően korlátlan számban fogadhatunk. További előnyei közé tartozik, hogy az órára vonatkozó beállításokat és módosításokat az eszköz online felületen való regisztrációját követően távolról, bármelyik hozzátartozó elintézheti, így az óra viselőjének nem kell attól tartani, hogy esetleg „elnyomkodott” valamit. A távvezérlésnek köszönhetően mi magunk is ellenőrizhetjük az óra töltöttségi szintjét, így bármikor figyelmeztethetjük annak viselőjét, ha az lemerülőfélben van.

tablet

A tablet, közismertebb nevén táblagép elsősorban azok számára lehet testhezálló ajándék, akik kifejeztetetten audiovizuális tartalmak fogyasztására használják az internetet. A táblagép ugyanis jóval nagyobb méretű az okostelefonoknál, nagy kijelzőjének köszönhetően pedig remek ajándék azoknak, akik kedvenc sorozataikat, filmjeiket vagy akár tévéműsoraikat szeretnék kötetlenül, mobilinternettel rendelkező SIM kártya segítségével akár mobilisan is használni. Ezekre az eszközökre, az okostelefonokhoz hasonlóan lehetőségünk van számtalan applikációt telepíteni – legyen ez csevegő program vagy bármilyen online játék. Működésük nagyban hasonlít az okostelefonokéhoz, azonban nagy kijelzőjének köszönhetően azoknak is ideális eszköz lehet, akik egy telefon kijelzőjét kicsinek találják.

Ha digitális készüléket vásárolunk karácsony alkalmából idősebb hozzátartozóinknak, fontos, hogy türelmesen és részletesen meg is mutassuk nekik, hogyan működik, milyen lehetőségeket rejt az általuk kapott eszköz. Ha problémába ütköznének, magyarázzuk el akár többször, hogy minél egyszerűbben el tudják sajátítani annak működését. Ez is egy kiváló alkalom lehet arra, hogy értékes időt együtt töltve tanítsunk és tanuljunk, ahogy ők is tanítanak minket az élet számos területén. A netrefel.hu Tudástárában található cikkekből segítőként és a digitális világba újként belépőként is számos hasznos információt találhatunk, a cikkek mellett pedig értékes információkkal találkozhatnak a Netre Fel podcast beszélgetéseiben.