Vissza a Tudástár oldalra

Útikönyv az internethez 4. rész - mindent az applikációkról

2022. június 29.
Olvasási idő: 6 perc
Az internet és a digitális eszközök világában már megismertünk számtalan alapfogalmat, a számítógépek alkatrészeitől kezdve, az internettel kapcsolatos szlengeken át, egészen az internet működéséig. Ahhoz, hogy ezen elsajátított ismereteinket hasznosítani tudjuk, ebben a cikkben gyakorlati oldalról ismerjük meg az applikációkat.

appok

Mik azok az applikációk?

Az applikációk, röviden appok vagy más szóval alkalmazások olyan szoftverek, amelyeket mobileszközön, például okostelefonon vagy táblagépen való futtatásra terveztek. A mobilalkalmazások gyakran arra szolgálnak, hogy a számítógépeken elérhető funkciókat könnyedén használhassuk mobileszközeinken is - elsősorban telefonunkon. A telefonos alkalmazások ma már elengedhetetlen részét képezik a technológia által vezérelt világnak, amelyben élünk, használatuk pedig számos előnnyel és kényelemmel szolgálhat.

Hogyan lehetnek applikációim?

A telefonunk operációs rendszerének megfelelő tárhelyen (Android esetén a Google Play-en, iPhone-oknál pedig az AppStore-on) kategóriákba rendezve mindenki megtalálhatja az egyéni igényeinek megfelelő alkalmazásokat. Számos app ingyenes, azonban vannak fizetős alkalmazások is, így mindenképpen figyelmesen olvassuk el a leírásukat letöltés előtt! A letöltéshez szükségünk lesz internetkapcsolatra (akár mobilnetre, akár wifire).

Milyen típusú appok léteznek?

Manapság lényegében bármire is van szükségünk, biztosan találunk egy applikációt hozzá. Lehetetlen lenne felsorolni minden típust, ám bizonyos jellemző kategóriákat elkülöníthetünk.

Hatékonysággal és hétköznapokkal kapcsolatos alkalmazások: ezek a mindennapi teendők elvégzését könnyítik meg - például az e-mailek küldése és fogadása (Gmail), közművekkel kapcsolatos ügyintézés (MVM Next), térkép és útvonaltervezés (Google Maps, Waze, Budapest Go, MÁV applikáció).

Életmód- és szórakoztató alkalmazások: személyes életmód és a mindennapi társas életünk számos részében segítséget nyújtanak, ilyen például a csevegés, a videók és egyéb szórakoztató tartalmak megtekintése. A legismertebb alkalmazások közül néhány: YouTube, Spotify, Netflix, a Facebook és Messenger, Viber.

Játék alkalmazások: a számítógépes videojátékok mobiltelefonos megfelelői, az appok közül az egyik legnépszerűbb kategóriának minősül. A különböző játékappok az összes alkalmazásletöltés egyharmadát teszik ki, felhasználóik pedig a játékok fizetős funkcióinak igénybevételével az összes fogyasztói költés háromnegyedét jelentik.

A NetreFel főoldalán könnyedén megtalálhatjuk listázva a leghasznosabb mobilapplikációkat, emellett a Tudástárban hosszabb összefoglalókat is találhatunk egyes appokkal kapcsolatban.