Vissza a Tudástár oldalra

Mit tudsz a spamekről, a Spotifyról, és mennyire megy a netes szleng? Teszteld tudásod a NetreFel kvízjátékával!

Közzétéve: 2022. július 27.
Olvasási idő: 20 perc
A NetreFel program elhivatott célja, hogy az okostelefonok és az online világ fogalmait érthetőbbé tegye azok számára, akik még csak ismerkednek a digitális világgal. Az elmúlt időszakban is hétről hétre, számtalan témával és érdekességgel töltöttük meg Tudástárunkat és a NetreFel Facebook oldalát, most pedig egy játékos kvízzel készültünk!

A kvíz segítségével próbára tehetjük tudásunkat az internet alapfogalmaival, a netes szlenggel vagy épp a streaming szolgáltatásokkal kapcsolatban, így játékos módon tanulhatunk és ismerkedhetünk meg ezekkel a kifejezésekkel. A kérdéseket korábbi posztjaink és cikkeink alapján állítottuk össze, így aki figyelemmel követ minket, már találkozhatott a helyes megoldásokkal.

A kvíz kitöltése megmutatja, mennyire ismerjük a gyakran használt kifejezéseket és összefüggéseket! Rossz válasz esetén sincs ok csüggedésre, a kvíz többször is játszható. Jó szórakozást!

1.Mik azok a spamek?

 1. kéretlen, digitálisan érkező üzenet – helyes válasz
 2. kis kék manók
 3. olyan szemét, amit tilos kidobni
 4. az e-mail rosszul használt változata

Helyes válaszhoz magyarázat: Kéretlen, digitálisan érkező üzenet, amelyet tömegesen küldenek ki több tíz- vagy százezer embernek. Jellemzően e-mailben érkeznek hozzánk, de sms vagy telefonhívás formájában, vagy akár a népszerű közösségi média csatornákon is találkozhatunk velük.

Mik azok a spamek és hogyan védekezhetünk ellenük?

2. Mi az leghasznosabb lépés, ha elkezded használni a YouTube-ot?

 1. regisztrálni kell az oldalra – helyes válasz
 2. ismerni kell a piros-fehér színeket
 3. be kell szerezni egy fülhallgatót
 4. meg kell tanulni angolul

Helyes válaszhoz magyarázat: Érdemes regisztrálnunk az oldalra, így nem vesznek el keresési előzményeink, emellett a YouTube - algoritmusának köszönhetően - egyre inkább az ízlésünknek megfelelő tartalmakat tud felajánlani számunkra

Éljen a modern zenehallgatás: mindent a YouTube-ról és a Spotifyról

3. Mi a Spotify egyik erőssége?

 1. a zenék mellett podcastok (beszélgetős műsor) is elérhetők – helyes válasz
 2. tud hangosan is szólni
 3. minden korosztályra épít
 4. nem ismeri a YouTubot

Helyes válaszhoz magyarázat: A Spotifyon a zenék mellett számtalan izgalmas, az érdeklődési körünknek megfelelő podcast (beszélgetős műsor) elérhető, melyek között szintén tematikusan böngészhetünk.

Éljen a modern zenehallgatás: mindent a YouTube-ról és a Spotifyról

4. Mit jelent az a netes szleng, hogy „TGIF”?

 1. a, “Thank God it’s Friday” (kiejtése: fenksz gád ic frájdéj) – azaz “Végre péntek!”
 2. b, „Talán Grillezésre Is Futja” 
 3. c, „Több GIF-et”
 4. d, Thank God it’ Fun!

Helyes válaszhoz magyarázat: Az online közegben számos rövidítéssel találkozhatunk. Ez főleg annak köszönhető, hogy számos internetes jelenség és funkció a felhasználói számára annyira ismertek, hogy nem feltétlenül szükséges, hogy teljesen hosszában kimondjuk őket.

Útikönyv az internethez – Nyelvlecke a netes szlenghez

5. Az internet egy világméretű, összekapcsolt számítógéphálózat. Hány nemzetet kapcsol össze jelenleg?

 1. 230 – helyes válasz
 2. 23
 3. 2,3
 4. 2300

Helyes válaszhoz magyarázat: Bár az internet fiatal találmánynak számít, már el sem tudnánk képzelni a világot nélküle, sőt, már a világűrt sem.

Útikönyv az internethez 2. rész – az internet

6. Hogyan férhetünk hozzá az internethez?

 1. kell hozzá egy hardver (okostelefon, tablet, laptop, asztali számítógép, vagy egyéb okoseszköz) és elő kell rá fizetni
 2. felkapcsoljuk a villanyt
 3. lemegyünk érte a pincébe
 4. kinyitjuk a hűtőt és kivesszük

Helyes válaszhoz magyarázat: Mindenképpen kell hozzá egy hardver (okostelefon, tablet, laptop, asztali számítógép, vagy egyéb okoseszköz), amellyel kliensekké válhatunk és rácsatlakozhatunk a megfelelő szerverre. Ehhez szükségünk van egy hozzáférési pontra, amely az internetszolgáltatótól továbbítja az eszközünkre az internetkapcsolatot.

Útikönyv az internethez 2. rész – az internet

7. Mi az e-sport?

 1. egy gyűjtőfogalom a szervezett, versenyalapú számítógépes játékokkal való foglalkozásra
 2. az e-mailek sportja
 3. rövidítés, azt jelenti, hogy: „erre nincs időm”
 4. amikor a számítógép ellen játszunk, pl. online sakk

Helyes válaszhoz magyarázat: Az e-sport egy gyűjtőfogalom a szervezett, versenyalapú számítógépes játékokkal való foglalkozásra, amit rendszerint profik űznek. A 70-es évek idején virágzott fel, napjainkra akkora népszerűségnek örvendő közösségi esemény, amely akár 40 ezres arénákat is képes megtölteni.

Az e-sport, ami meghódította az egész világot

8. Mi a neve a világ első digitális számítógépes játékának?

 1. a, Spacewar!
 2. b, Star wars
 3. c, Márió
 4. d, Nokiás kígyós játék

Helyes válaszhoz magyarázat: A Spacewar! a világ első digitális számítógépes játékának minősül, és 2007-ben a New York Times minden idők 10 legfontosabb számítógépes játéka közé választotta.

Az e-sport, ami meghódította az egész világot

9. Mi a modem feladata?

 1. a, hidat képezzen otthoni hálózatunk és szolgáltatónk internetes hálózata között
 2. b, etesse az egeret
 3. c, hangosan zúgjon
 4. d, zavarja el az káros sugarakat

Magyarázat a helyes válaszhoz: A modem az angol “modulator” és “demodulator” szavakból tevődik össze. Feladata, hogy hidat képezzen otthoni hálózatunk és szolgáltatónk internetes hálózata között. A kábelen, telefonon vagy műholdon bejövő és kimenő jeleket dolgozza fel és továbbítja azokat a megfelelő irányba, oda-vissza.

10. Miért van szükség a 3G-szolgáltatás kivezetésre?

 1. „elfoglalja a helyet” a fejlettebb hálózatok elől
 2. kell a hely a chipnek
 3. nem elég trendi már a 3-as szám
 4. elfáradt

Magyarázat a helyes válaszhoz: A 3G-mobilinternet adatátviteli sebessége jóval elmarad a fejlettebb 4G- és 5G-szolgáltatásokétól. Ráadásul a mobil távközléshez használatos frekvenciatartomány véges, így a 3G egyre inkább „elfoglalja a helyet” a fejlettebb hálózatok elől.

Ha egy kis ismétlés segítene, jó szívvel ajánljuk a Netrefel Tudástárban megtalálható olvasmányos cikkeket, valamint a NetreFel Facebook oldalán rendszeresen frissülő tartalmainkat! Köszönjük, hogy velünk tartasz!